Prof. dr. Ysbrand van der Werf over de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen

'Het is bekend dat een early marker van de ziekte van Parkinson de verstoorde droomslaap is'

25 februari 2020
 

Prof. dr. Ysbrand van der Werf

Komt een depressie voort uit een slechte nachtrust of komt een slechte nachtrust voort uit depressie? En wat heeft een goede nachtrust met de ziekte van Parkinson te maken? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast praat hoogleraar Ysbrand van der Werf over het nut van een goede nachtrust en de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunes of Spotify.


 

De van oorsprong bioloog, Ysbrand van der Werf, heeft inmiddels naam gemaakt met zijn onderzoek naar de relatie tussen slaap en psychiatrische en neurologische ziektebeelden. 'Het is aangetoond dat een goede, consistente nachtrust goed is voor ons dagelijks functioneren, maar het is ook duidelijk geworden dat slaap een grote rol speelt bij specifieke hersenaandoeningen', vertelt Van der Werf in deze aflevering van de RINO Groep Podcast.
 
Zo doet Van der Werf onderzoek naar de rol van slaap bij de ziekte van Parkinson. 'Het is bekend dat een early marker van de ziekte van Parkinson de verstoorde droomslaap is. Dat wil zeggen dat mensen in de vijftien jaar voordat de ziekte geconstateerd wordt, hun dromen uitbeelden tijdens hun slaap. Wij zijn die early marker aan het onderzoeken door een groep mensen te volgen'. En dat is spannend onderzoek, vertelt hij. De grote vraag is: 'Kun je de ziekte van Parkinson voorkomen op het moment dat de verstoorde droomslaap intreedt?'
 
Van der Werf vindt toegepast onderzoek zoals dit 'heerlijk', maar fundamenteel onderzoek vindt hij nog spannender. Je weet immers nooit waar het ooit van pas kan komen. 'Het mooiste voorbeeld is het fundamentele onderzoek naar kernspinresonantie in de jaren '50, waaruit de MRI scanner is voortgekomen', legt hij uit. En wat heeft het onderzoek in de jaren '70 naar kannibalisme in Papoea- Nieuw-Guinea eigenlijk opgeleverd? Van der Werf gaat er in deze podcast uitgebreid op in.

Maar, wat is eigenlijk de ultieme onderzoeksvraag voor de slaapprofessor? Dat is de moeder aller vragen: 'Hoe komt er uit die klomp blubberige, natte massa, een spark, een X-factor omhoog wat zoiets onstoffelijks als gedachten en ideeën genereert.’

Meer weten over de functie van Ysbrand van der Werf? Luister naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast. 
 

Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Presentatie: Jan Meijroos en Jolie Jacobs.
Productie: Byline

Ook benieuwd naar de overige afleveringen van de RINO Groep Podcast? Bekijk het overzicht.