|
Nieuwe zoekopdracht |
- Home
- Studiegids KP
Studiegids KP
Dit is de studiegids van de specialistiche opleiding tot Klinisch Psycholoog. Deze studiegids is bedoeld als handleiding en naslagwerk gedurende de opleiding voor deelnemers en praktijkbegeleiders.
In deze studiegids vind je alle informatie die nodig is voor de opleiding. Je leest hoe de opleiding eruit ziet, wat er verwacht wordt, wie welke rol heeft en welke regelingen er zijn. Ook krijg je in deze gids achtergrondinformatie over de geschiedenis, het doel van de opleiding en informatie over competentiegericht opleiden (CGO). Dit is een belangrijk aspect van de opleiding.
Mede namens de medewerkers van de RINO Groep wensen wij je een inspirerende en succesvolle opleidingsperiode toe.
De hoofdopleiders van de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog van de Stichting BoPP West Nederland en Stichting BoPP Midden Nederland.

Als KP-er ben je een specialist in de (geestelijke) gezondheidszorg: je diagnosticeert en behandelt complexe problematiek en stuurt hierop. Je initieert en organiseert inhoudelijke innovatie en je kunt wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk en vice versa. Daarnaast geef je als KP-er vaak leiding aan een team. De meeste KP-ers werken in een ggz instelling, ziekenhuis, revalidatiecentrum of een instelling voor forensische zorg en verslavingszorg. Ook kun je als KP-er werken in een vrijgevestigde praktijk.
Geschiedenis
De titel ‘klinisch psycholoog’ is opgenomen in het BIG-register, als specialist ex. Artikel 14 van de Wet BIG. De specialistische opleiding tot Klinisch Psycholoog voldoet aan de hierin gestelde eisen en aan overeengekomen landelijke afspraken met betrekking tot inhoud en inrichting. Daarnaast is de huidige opleiding zo ingericht, dat het onderdeel psychotherapie minimaal gelijkwaardig is aan die van een psychotherapie-opleiding conform de AMvB ‘psychotherapeut’. Voor hen die ingeschreven staan in het register geldt een wettelijke titelbescherming en een tuchtrechtregeling.
Met de invoering van de Wet BIG zijn er regionale opleidingsinstellingen in het leven geroepen. Deze opleidingsinstellingen zijn door de Minister van VWS erkend en gerechtigd de opleidingen tot Gz-psycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog te verzorgen.
Stichting BoPP
Doordat de praktijkinstellingen formeel deel uitmaken van de Stichting BoPP en ook vertegenwoordigd zijn in de opleidingscommissie, kan het cursorisch onderwijs zoveel mogelijk worden afgestemd op de behoeften die in de praktijk leven. De praktijkplaatsen zijn gekoppeld aan de gehele KP-opleiding.
Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten
De regelgeving en het toezicht op alle psychologische BIG-opleidingen is ondergebracht bij de FGzPt (Federatie van Gezondheidszorgpsychologen en Psychotherapeuten). De FGzPt is het overkoepelend orgaan voor de basisberoepen gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut en de specialismen klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog, op het gebied van opleiding, erkenning, registratie en toezicht.
De KP-opleiding: differentiaties
De specialistische KP-opleiding bouwt voort op de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog en kent twee differentiaties:
- Kinderen en jeugd (K&J)
- Volwassenen en ouderen (V&O)
• De inhoud en kwaliteit van de cursorische opleiding
• De samenhang van de verschillende praktijk- en cursorische elementen
• De benoeming en het ontslag van (hoofd)docenten
• De zorg voor een goed opleidingsklimaat
• Het toezicht houden op een goede integratie van logistiek en inhoud van de opleiding
• Advisering aan het bestuur
De hoofdopleider wordt in deze taken bijgestaan door de curriculumcommissie. De hoofdopleider is verantwoording schuldig aan, of kan ter verantwoording worden geroepen door, het bestuur van de Stichting BoPP, door de erkennende en registrerende instanties en door de Gz-psycholoog in opleiding tot specialist (verder genoemd: deelnemer).
De jaargroepvertegenwoordiger heeft een signaalfunctie en kan namens de groep in overleg treden met de opleidingsverantwoordelijken bij vragen, klachten en/of opmerkingen. De opleidingsverantwoordelijken zullen de jaargroepvertegenwoordiger als eerste benaderen indien er zaken zijn die de groep betreffen. De jaargroepvertegenwoordiger wordt uitgenodigd zitting te nemen in de opleidingscommissie, die één à twee keer per jaar plaatsvindt.
De functie kan, indien gewenst, door één of door twee deelnemers (gelijktijdig of afwisselend) worden bekleed.
Meer informatie over rollen en kwalificatie-eisen in de praktijkbegeleiding vind je onder het kopje ‘Rollen en kwalificatie-eisen’.
De curriculumcommissie doet verslag van de evaluaties en eventuele consequenties voor het onderwijsprogramma aan de opleidingscommissie.
De vereniging heeft zes vaste commissies, te weten de vier commissies Hoofdopleiders van de te onderscheiden opleidingen, de commissie Directeuren en Hoofden, en de commissie Reglementen en Contracten.
De commissie Hoofdopleiders bestaat uit de hoofdopleiders en managers opleidingen van de opleidingsinstellingen. In dit landelijk overleg wordt de handelswijze met betrekking tot de opleiding afgestemd.
Meer informatie vind je op www.vlogo.nl >> commissies.
Hoofdopleiders Coördinatoren Overleg (HCO-KP)
De hoofdopleiders en managers opleidingen van de KP-opleidingsinstellingen hebben een gezamenlijk landelijk overleg verenigd in het Hoofdopleiders Coördinatoren Overleg Klinisch psycholoog (HCO-KP). In dit overleg stemmen hoofdopleiders en managers opleidingen hun handelwijze af.
De examencommissie heeft de volgende taken en bevoegdheden:
- Vaststellen van richtlijnen en aanwijzingen binnen het kader van de onderwijs- en examenregeling, om de uitslag van toetsen en examens te beoordelen en vast te stellen
- Toezien op het borgen van de kwaliteit van de organisatie en de procedures rondom toetsen en examens
- het behandelen van bezwaren als bedoeld in de OER
Grensoverschrijdend gedrag, zoals discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, agressie,
geweld en niet-integer handelen, wordt door ons niet geaccepteerd.
Wanneer je hier onverhoopt mee te maken krijgt, vinden wij het belangrijk dat je dit gedrag bespreekbaar maakt.
Mocht je in een situatie terechtkomen die je niet met je praktijkopleider, hoofdopleider/hoofddocent of medestudent wilt of kunt bespreken, dan kun je altijd rechtstreeks contact opnemen met onze vertrouwenspersoon.
De Stichtingen BIG-opleidingen voor Psychologen en Pedagogen Midden en West hebben twee vertrouwenspersonen speciaal voor deelnemers:
Liesbeth Eurelings-Bontekoe
E-mail: vertrouwenspersoon@rinogroep.nl
Aad Schoenmakers
E-mail: aad@mensenwerkcoaching.nl
Telefoonnummer: 06-46052901
Meer informatie is te vinden in de door het bestuur van de Stichtingen BOPP Midden en BOPP West vastgestelde Regeling Vertrouwenspersoon.

Cursorisch onderwijs | ||
Contacturen (verkort) | Praktijkopdrachten/ zelfstudie (verkort) | |
Diagnostiek, inclusief indicatiestelling | 200 | 160 |
Behandeling, inclusief psychotherapie | 200 (0) | 160 (0) |
Wetenschappelijk onderzoek en innovatie | 100 | 240 |
Management en overige taken | 100 | 200 |
Totaal | 600 (400) | 760 (600) |
Binnen het cursorisch programma volg je cursussen op het gebied van diagnostiek, indicatiestelling, behandeling/interventies, wetenschap en management in een geïntegreerd programma. Het cursorisch programma is zodanig ingedeeld dat het theoretische ondersteuning biedt voor de uitvoering van de psychodiagnostiek en de behandeling binnen het praktijkonderwijs.
Naast het verplicht bijwonen van de cursussen wordt je verwacht dat je de opgegeven literatuur bestudeert en praktijkopdrachten maakt die binnen de praktijkinstelling moeten worden uitgevoerd. De praktijkopdrachten worden vervolgens in de opleiding ter discussie gesteld en/of geëvalueerd. Mede hierdoor wordt binnen de opleiding de afstemming tussen theorie en praktijk bevorderd en gewaarborgd.
Elke lesblok bestaat uit een aantal dagen. Gedurende vier jaar wordt op een vaste weekdag les gegeven. In verband met keuzemodules wordt soms uitgeweken naar een andere dag.
Het volledige en actuele rooster van het cursorisch onderwijs is te raadplegen via de agenda in Onderwijsportaal.
- Inhoud en duur van het onderdeel
- Doelstellingen en/of eindtermen
- Werkwijze
- Beoordelingscriteria en toetsvorm
- Literatuur (verplicht en aanbevolen)
Als deelnemer aan de opleiding V&O volg je binnen jouw opleidingstraject twee modules naar keuze. De keuzemodules worden aangeboden in het tweede, derde en vierde jaar van de KP V&O opleiding. Meer informatie vind je bij de inhoud van de keuzemodules en de spelregels en veelgetelde vragen.
Keuzemodules K&J
Deelnemers aan de opleiding K&J die zijn gestart in 2020 of eerder, volgen met de opleidingsgroep twee modules naar keuze. Meer informatie vind je bij de inhoud van de keuzemodules en de spelregels en veelgestelde vragen. Voor deelnemers die starten vanaf 2021 geldt deze optie niet. Voor deze groepen geldt een vernieuwd curriculum, waarvan de modules Inleiding schematherapie en MBT een vast onderdeel uitmaken.
Voor aanvang van elk lesblok krijg je eventueel aanvullende literatuur via Onderwijsportaal. Het komt voor dat je voor een lesblok aanvullende boeken moet aanschaffen. Deze kosten vallen buiten de opleidingsprijs en worden geschat op ongeveer € 1.200 voor de hele opleiding.
De beoordeling van het gehele cursorisch onderwijs bestaat uit een tweetal onderdelen:
- De beoordeling van toetsen en (vervangende) opdrachten
- De mate van aanwezigheid en actieve inbreng tijdens de cursussen
Voor iedere verplichte cursorische toets wordt een toetsdocent aangewezen. Dit is meestal de docent die het onderdeel geeft, maar kan ook iemand anders zijn. De toetsdocent is verantwoordelijk voor het maken en beoordelen van de toets, inclusief herkansingen.
Toetsen inleveren
Via Onderwijsportaal kom je bij de toetsen en kun je toetsen inleveren. De beoordeling en feedback ontvang je ook via Onderwijsportaal.
Op Onderwijsportaal vind je ook de inlevertermijnen. Als je een toets door overmacht niet tijdig kunt maken, leg je dit voor aan de jaargroepopleider en de opleidingsmedewerker.
Toetsresultaat en feedback
Binnen 30 dagen na de dag waarop de toets is afgenomen plaats de toetsdocent het resultaat op Onderwijsportaal. De beoordelingsschaal bestaat uit goed, ruim voldoende, voldoende of onvoldoende.
Indien het beoordelingsresultaat van een cursorische toets onvoldoende is, kun je met een herkansing alsnog voldoende halen. Als de herkansing ook onvoldoende is, mag je het studieonderdeel eenmalig opnieuw volgen. Haal je dan nogmaals een onvoldoende, dan krijg je een judicium abeundi zoals bedoeld in de Opleidings- en Examenregeling (OER). Dit betekent dat je de opleiding niet verder kan vervolgen. In heel bijzondere omstandigheden kan de hoofdopleider hiervan afwijken.
Als je voor drie toetsen via een herkansing een voldoende hebt gehaald, vindt er een gesprek met de hoofdopleider plaats. Bij dit gesprek wordt ook jouw praktijkopleider uitgenodigd.
Daarnaast staan in het portfolio:
- Alle studieonderdelen van het curriculum
- Eventuele afwezigheid
- Toetsresultaten
- Eventueel verleende vrijstellingen
Groepsevaluatie met de hoofdopleider/jaargroepopleider
Op gezette tijden vindt er een evaluatiegesprek met de hoofdopleider plaats, aan het einde van de cursusdag of tussen het ochtend en middagprogramma. Bij dit spreekuur is ook de manager van de opleiding aanwezig. Tijdens deze bijeenkomsten, die bedoeld zijn voor de hele groep, kun je algemene vragen stellen aan de hoofdopleider en kunnen relevante opleidingszaken worden uitgewisseld.
- In geval van afwezigheid tussen 0% en 20% in een lesblok moet je gemiste delen compenseren.
- In de opleiding KP V&O neem je contact op met de hoofddocent. Je kunt daarbij zelf een voorstel doen voor een actie waardoor je aantoonbaar maakt dat de gemiste stof is verwerkt.
- In de opleiding KP K&J maak je een standaard vervangende opdracht. Voor de richtlijnen klik hier.
- De vervangende opdracht moet worden voltooid uiterlijk een maand na datum van het gemiste deel
- In geval van meer dan 20% afwezigheid in een lesblok volg je het lesblok opnieuw
- Over de gehele opleiding mag je niet meer dan 10% missen
Als er meer dan 10% afwezigheid dreigt te ontstaan, dan stel je zelf de manager opleidingen en de praktijkopleider hiervan op de hoogte. De hoofdopleider bepaalt dan in overleg met de manager opleidingen welke stappen er vervolgens genomen worden. Absentie blijft - ook na compensatie door een vervangende opdracht - meetellen tot het in de onderwijs en examenregeling gestelde maximum percentage absentie (10%).
De Stichtingen BoPP Midden Nederland en West Nederland zullen zich bij langer durende afwezigheid inspannen om naar een oplossing te zoeken. Het kan voorkomen dat, bij wijze van uitzondering, de module na afronding van het cursorisch deel van de opleidingsgroep in een andere opleidingsgroep gevolgd kan worden, maar dat is niet altijd mogelijk.
Het is belangrijk dat je bij langdurige afwezigheid, door bijvoorbeeld zwangerschap of ziekte, dit doorgeeft aan het opleidingsregister van de FGzPt.
Opleidingsdagen en vakantieperiodes die hiermee niet overeenkomen, worden ruim van tevoren bekend gemaakt. Het is niet toegestaan om vrij te nemen van lesdagen wegens vakantie.
Daarnaast ontvang je na de KP-opleiding het getuigschrift Psychotherapeut. Hiermee kun je je als psychotherapeut inschrijven in het BIG-register.
Op aanvraag is het getuigschrift in het Engels te verkrijgen. Je verzoek hiervoor richt je aan de opleidingsmedewerker.
In de verkorte KP-opleiding krijg je vrijstellingen voor:
- het onderdeel behandeling
- supervisies over psychotherapie
- leertherapie
Praktijkonderwijs | |||
Aantal uren (verkort) | Supervisie (verkort) | Leertherapie (verkort) | |
Diagnostiek, inclusief indicatiestelling | 1080 | 50 | 50 (0) |
Behandeling, inclusief psychotherapie | 1080 (0) | 135 (0) | |
Wetenschappelijk onderzoek en innovatie | 540 | 25 | |
Management en overige taken | 540 | 25 | |
Totaal | 3240 (2160) | 235 (100) | 50 (0) |
Meer informatie over rollen en kwalificatie-eisen in de praktijkbegeleiding vind je onder het kopje ‘Rollen en kwalificatie-eisen’.
- Minimaal drie jaar geregistreerd als klinisch psycholoog en ten minste twee jaar fte werkervaring als zodanig binnen de betreffende leeftijdsdifferentiatie volwassenen & ouderen of kinderen & jeugd
- Werkzaam op jouw afdeling
- Aanwezig op jouw werktijden
- Onderschrijft de beroepsethiek voor psychologen/pedagogen
- Werkbegeleiding bij voorkeur individueel
- Zwaarte van het werk
- Het halen van leerdoelen
- Voortgang supervisie
- Aansluiting bij het cursorisch onderwijs
- Omgang met collega’s
- Positie op de afdeling en in de instelling
- Inschatten van de afstemming van jouw bekwaamheid op jouw te taken
De werkbegeleider begeleidt jou dus in de inhoud van het werk in de dagelijkse praktijk. De inrichting van de werkbegeleiding geschiedt in opdracht van en in nauw overleg met de praktijkopleider. Er vindt periodiek afstemming plaats van de praktijkopleider met de werkbegeleider over de gang van zaken op de werkplek in relatie tot de opleidingseisen.
Verantwoordelijkheid
De werkbegeleider is (tuchtrechtelijk) verantwoordelijk voor al de door jou geleverde patiëntenzorg. Dit betekent o.a. dat de werkbegeleider op de hoogte moet zijn van je werkzaamheden en je begeleidt in je professionele handelen.
De inrichting van de werkbegeleiding gebeurt in opdracht van en in nauw overleg met de praktijkopleider. Er vindt periodiek afstemming plaats tussen jouw praktijkopleider en jouw werkbegeleider over de gang van zaken op de werkplek in relatie tot de opleidingseisen.
Verslaglegging
Jaarlijks wordt de werkbegeleiding door de praktijkopleider en jou geëvalueerd. Deze evaluatie is onderdeel van het jaarverslag. De praktijkopleider betrekt de werkbegeleider bij deze evaluatie.
Meer informatie over rollen en kwalificatie-eisen in de praktijkbegeleiding vind je onder het kopje ‘Rollen en kwalificatie-eisen’.
Start supervisie
Omdat je al Gz-psycholoog ben, kun je meteen vanaf het begin van de KP-opleiding starten met supervisie.
Supervisie per differentiatie
Supervisie KP V&O:
- 50 uur supervisie over diagnostiek, inclusief indicatiestelling
- 75 uur supervisie over psychotherapie met individueel volwassenen in twee verschillende referentiekaders
- 25 uur supervisie over psychotherapie met groepen of systemen
- 35 uur supervisie over psychotherapie naar keuze
Supervisie KP K&J als volgt:
- 50 uur supervisie over diagnostiek, inclusief indicatiestelling
- 25 uur supervisie over individuele psychotherapie bij kinderen, evenwichtig verdeeld over twee verschillende referentiekaders
- 25 uur supervisie over individuele psychotherapie bij adolescenten, evenwichtig verdeeld over twee verschillende referentiekaders
- 25 uur supervisie over systeemtherapie
- 25 uur supervisie over ouderbegeleiding
- 35 uur supervisie naar keuze te verdelen over de categorieën of een alternatief als ouder-kindbehandeling of psychotherapie bij volwassenen.
De leer- en aandachtspunten van de supervisie houd je bij in een (kort) verslag. Supervisie is in principe individueel. Eén uur supervisie bestaat uit minimaal 45 minuten een-op-een contact en valt binnen jouw reguliere werktijd. De overige tijd kun je voor voorbereiding/uitwerking gebruiken. In het jaarverslag vragen wij deze sessie als volgt te vermelden: één uur (individuele supervisie).
Wanneer de supervisie in groepsverband plaatsvindt, gelden de volgende regels:
- Bij twee supervisandi duurt één sessie minimaal één uur. In het IOP en bij de jaarlijkse urenregistratie opOnderwijsportaal vermeld je deze sessie als volgt: één uur (omgerekend op basis van groepssupervisie met twee supervisandi).
- Bij drie supervisandi duurt één sessie minimaal 1,5 uur. Bij vier supervisandi (het maximum) duurt één sessie minimaal 2 uur. In het IOP en bij de jaarlijkse urenregistratie op Onderwijsportaal vermeld je deze sessie als volgt: één uur (omgerekend op basis van groepssupervisie met (vermelding aantal) supervisandi.
Meer informatie over rollen en kwalificatie-eisen in de praktijkbegeleiding vind je onder het kopje ‘Rollen en kwalificatie-eisen’.
Een leertherapie bestaat uit tenminste 50 therapiezittingen van driekwartier en kan bij aanvang van de opleiding starten. Tenminste de helft van de leertherapie volg je bij één leertherapeut. De hoofdopleider en/of de praktijkopleider kunnen desgewenst adviseren t.a.v. de keuze van de leertherapeut.
De leertherapeut dient als leertherapeut erkend te zijn door één van de specialistische psychotherapie verenigingen (SPV) en tevens geregistreerd psychotherapeut dan wel klinisch psycholoog te zijn. Het is raadzaam om bij de keuze van de leertherapeut rekening te houden met een eventueel gewenst lidmaatschap van een SPV.
Bij aanvang vul je samen met je leertherapeut een verklaring "Aanvang leertherapie" in en je plaatst deze op Onderwijsportaal. Bij afronding van de leertherapie verklaart de leertherapeut hoeveel sessies met wie in welke periode zijn afgerond. Een oordeel over het verloop van de sessies is hierbij niet nodig. Gebruik voor de verklaringen het formulier ‘Leertherapie’ op Onderwijsportaal.
De inrichting van de begeleidingsstructuur wordt met de hoofdopleider/jaargroepopleider besproken in het IOP-gesprek. De hoofdopleider/jaargroepopleider houdt hiermee zicht op de begeleiding en mogelijke wisselingen hierin via wijzigingen in het IOP, de jaarverslagen en de evaluatiegesprekken na het eerste en derde opleidingsjaar.
Er zijn landelijke kwalificatie-eisen voor de opleiders in de praktijk. Deze zijn vastgelegd in het Besluit Specialisme Klinisch Psycholoog. Deze regels zijn bindend en nader omschreven in het document Taken en verantwoordelijkheden in de praktijkopleiding tot Gz-psycholoog en Gz-psycholoog-specialist.
Een hoofdopleider kan dispensatie verlenen voor de geformuleerde eisen van de praktijkbegeleiding, indien zij van oordeel is dat de betrokkene aantoonbaar beschikt over een niveau van functioneren dat overeenkomt met de gestelde eisen.
In aanvulling op het opleidingsplan is een landelijk toetsboek ontwikkeld waarin praktijktoetsen en beoordelingsinstrumenten staan. Aan het eind van de opleiding dienen alle vereiste formulieren en beoordelingen m.b.t. het praktijkgedeelte in het portfolio te zijn opgenomen. Informatie over de praktijktoetsen en welke voor jou van toepassing zijn, vind je terug op Onderwijsportaal.
Het portfolio is een verzameling van documenten op grond waarvan de voortgang van de deelnemer kan worden beoordeeld, zoals onder andere het IOP en de KBS-toetsen (zie: toetsboek). Het portfolio is bedoeld om de opleiding voor de deelnemer en de (praktijk)opleider te structureren, om de deelnemer aan te zetten tot zelfreflectie en actief leren, en om de voortgang te volgen en zo nodig bij te sturen. Je bent als deelnemer zelf verantwoordelijk voor het bijhouden.
Bij aanvang van de opleiding beoordeel je in samenspraak met de praktijkopleider je eigen competenties door het invullen van het digitale competentieprofiel. In dit profiel wordt de voortgang van de competentieontwikkeling vastgelegd. Vervolgens wordt je voortgang op de competentiegebieden ieder jaar met jou geëvalueerd en beoordeeld door je praktijkopleider en verwerkt in het competentieprofiel. Dit gebeurt tijdens het voortgangsgesprek met de praktijkopleider. Het doel is dat jij en je praktijkopleider gezamenlijk reflecteren op jouw voortgang. Voor je portfolio hoef je hiervoor géén "formulier: Voortgangsgesprek praktijk" in te vullen. Dit formulier is terug te vinden in het Toetsboek klinisch psycholoog, en is alleen voor intern gebruik binnen de praktijk.
Het competentieprofiel vind je terug op Onderwijsportaal.
Over ieder jaar schrijf je een jaarverslag. In dit verslag reflecteer je op je eigen competentieontwikkeling en benoem je leerdoelen voor de komende periode. Een evaluatie door de praktijkopleider, werkbegeleider en supervisor van het afgelopen jaar maakt deel uit van dit verslag. Bij goedkeuring op Onderwijsportaal wordt ook een selectieve beoordeling gevraagd aan de praktijkopleider. Tot slot wordt het verslag ter beoordeling voorgelegd aan de hoofdopleider of jaargroepopleider.
Na het eerste en derde jaar van de opleiding vindt een evaluatiegesprek plaats. Voor de vierjarige opleiding valt dit samen met het eerste en derde jaarverslag en competentiebeoordeling. Hierbij ben jij, de hoofd- of jaargroepopleider en de praktijkopleider aanwezig. Tijdens dit gesprek wordt jouw functioneren in de praktijk besproken en worden afspraken gemaakt voor de volgende periode. Ook jouw functioneren in het cursorisch onderwijs kan worden besproken. Bij afronding van de opleiding vindt een eindgesprek plaats met je praktijkopleider en ontvang je een overall geschiktheidsbeoordeling door je praktijkopleider en hoofd- of jaargroepopleider.
Meer informatie over en de sjablonen voor verslagen vind je op Onderwijsportaal.
De Onderwijs- en examenregeling (OER) is vastgesteld door de Stichting BoPP Midden Nederland en de Stichting BoPP West Nederland. De examencommissie bewaakt de naleving van de OER.
Bezwaar en beroep
Tegen een door de hoofdopleider, praktijkopleider of een docent genomen besluit kun je een bezwaarschrift indienen bij de examencommissie conform onderstaande procedure.
Een bezwaarschrift moet je schriftelijk indienen binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit.
Je ondertekende bezwaarschrift bevat tenminste:
- Jouw naam en adres
- De redenen van het bezwaar
- Een duidelijke omschrijving van het besluit met datum waartegen het bezwaar is gericht met afschrift van het besluit.
Je kunt het bezwaarschrift richten aan de secretaris van de examencommissie:
Drs. Mirjam Niemans
030 230 84 33
m.niemans@rinogroep.nl
Voor verdere informatie zie artikel 10.1 van de Onderwijs- en examenregeling (OER).
Over de organisatie van de opleiding
- Opleidingsplan klinisch psycholoog
- Toetsboek klinisch psycholoog
- Overzicht gesprekken en verslagen
- Missie en visie opleiding tot Klinische Psycholoog K&J
- Missie en visie opleiding tot Klinische Psycholoog V&O