Masterclass Belichaamde ervaring in het (h)erkennen van geweldspatronen  (C2413)

€ 125

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Op 8 maart krijg je de kans om te leren over de kracht van de belichaamde ervaring. Sietske Dijkstra deelt met ons haar kennis hierover aan de hand van 4 thema’s: thuis, geweldspatronen, tacit knowing en collectief leren. Deze komen tot leven aan de hand van theorie, film en bijzondere interactieve werkvormen. Nieuwe kennis verrijkt je en geeft je inzichten waarmee je direct aan de slag kan. Voor een speciale prijs kan je ook het nieuwste boek van Sietske Dijkstra over deze thema's aanschaffen.
 
 • Inhoud

  Deze masterclass is bedoeld voor iedere professional en beleidsmaker die interesse heeft in het herkennen en erkennen van geweldspatronen en de kracht van belichaamde ervaring hierbij. Vaker dan we denken vindt een intieme terreur of een patroon van dwingende controle plaats. Hoe ga je hier als professional mee om? Hoe kan je betrokkenen beschermen en een niet-pluis gevoel expliciet maken?
   
  De aanpak van geweld in relaties is een rode draad in loopbaan van Sietske Dijkstra. Zij doet dit met aandacht voor de bezieling, kwetsbaarheid en ambachtelijkheid van het werk. Sietske werkt zowel als onderzoeker, adviseur, trainer als auteur. Haar ervaring van de laatste jaren heeft ze verzameld in het boek. De kracht van ervaring, Over geweldspatronen, tacit knowing en thuis. Dit boek verschijnt op 8 maart 2024 en wordt uitgegeven door Elikser.
   
  In deze masterclass staan, net als in het boek, de volgende vier thema’s centraal.
   
  Thuis
  Thuis is zowel een geleefde ervaring als een waardevolle metafoor. Het is groter dan ons huis. Deze middag sta je actief stil bij wat thuis voor jou betekent. Vanuit hier maken we de verbinding naar wat het betekent om je (niet) thuis te voelen in je eigen huis of lichaam of in je beroep.
  Onderaan deze pagina vind je alvast een mooie podcast om te verdiepen of je te laten inspireren op dit thema.
   
  Geweldpatronen
  Een geweldsincident staat in een relatie meestal niet op zichzelf. Het maakt vaak deel uit van een structuur. Vooral het geweldspatroon van dwingende controle, dat groeit door het inzetten van macht en afhankelijkheid, blijft vaak onopgemerkt. Het niet adequaat opmerken maakt dat hulpverlening de schade verergert in plaats van oplost. Welk kernschema hoort bij het patroon van dwingende controle? Wat kunnen we doen en leren om betrokkenen te beschermen en de ondermijning te begrenzen? Hameeda Lakho deelt haar ervaringsperspectief.
   
  Tacit knowing
  Via je zintuigen neem je veel waar en heb je de nodige ervaringskennis opgeslagen. Je gevoel vertelt je of een situatie wel of niet pluis is. De filosoof Michael Polanyi vatte het begrip van tacit knowing samen in: ‘we can know more than we can tell’. Tacit knowing groeit dus overal waar er wordt ervaren en geleerd. Dit komt tot uitdrukking in iets wat we doen en hoe we dat doen.
  Sietske heeft zich de laatste jaren geprofessionaliseerd in het expliciet maken van (niet-)pluis-gevoelens en fysieke sensaties. Tijdens deze masterclass maakt ze je door middel van een oefening in subgroepen en individueel bewust van je eigen ervaringskennis. Je ontdekt voor jezelf hoe je deze ervaring thuis kunt brengen en benutten in je dagelijks werk.
   
  Collectief leren
  Leren doen we als mensen met en van elkaar. Sietske deelt een praktijkinitiatief om van te leren. Ook gaan we als groep aan de slag. Welke invloed en mogelijkheden heb je om de zorg aan slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren? Hoe kunnen jij en de andere aanwezigen elkaar hierin versterken? Welke actie kun je daar aan verbinden?
   
  Wat levert het je op?
  Deze masterclass bied je een unieke kans om de samenhang in deze thema’s te doorleven. Je verrijkt je kennis op het gebied van het begrip thuis en geweldspatronen. Daarnaast verstevig je je professionele handelen. Je krijgt praktische handvaten om de zorg te verbeteren voor mensen die huiselijk geweld meemaken of hebben meegemaakt. Naast een vat vol kennis biedt Sietske je als geen ander nieuwe inzichten en motivatie voor het belangrijke werk dat je doet
   
  8 maart
  Het is niet toevallig dat dit programma plaatsvindt op 8 maart, internationale vrouwendag. Op deze dag vieren we wereldwijd het werk en de kracht van vrouwen en strijden we tegen geweld tegen vrouwen. Geweld treft ook mannen. Collectief leren geeft ons verbindingskracht. De middag en de masterclass richten zich dan ook uiteraard niet alleen op vrouwen. Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit programma.
   
  Boekpresentatie en borrel
  Aansluitend op de masterclass presenteren we om 16.15 uur het nieuwe boek van Sietske. Uiteraard krijg je de gelegenheid om dit voor een aangepaste prijs aan te schaffen. We hopen van harte dat je een drankje met ons meedrinkt.

  Tijdelijke vroegboekkorting
  Enthousiast? Er geldt tijdelijk een vroegboekkorting: vul code VROEGC2413 in op het inschrijfformulier en activeer deze code, je ontvangt dan een korting van € 30. Je betaalt dan € 95. Deze korting is geldig tot en met 15 februari of tot het maximum bereikt is en kan niet worden gebruikt in combinatie met andere kortingen. De korting kan niet met terugwerkende kracht worden verstrekt.
   

 • Datum
  Lesdata

  Datum

  Vrijdag 8 maart 2024 van 13.00 - 16.00 uur

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Beroepsregistratie

  Gezien de omvang van het programma hebben we ervoor gekozen geen accreditaties aan te vragen. Hierdoor kun je de masterclass voor een aantrekkelijke prijs bijwonen.

  Certificaat

  Na afloop ontvang je een certificaat.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Orthopedagoog-Generalist BIG
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • POH-GGZ
  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Jeugdzorgwerker

 • Docenten
  dr. Sietske Dijkstra

  dr. Sietske Dijkstra

  Sietske Dijkstra is in 2000 gepromoveerd op de studie 'Met vallen en opstaan. Hoe vrouwen en mannen betekenis geven aan geweldservaringen uit hun kindertijd'. Sietske werkt sinds 1998 in haar eigen bedrijf, www.sietske-dijkstra.nl en publiceert sinds 1987 over geweld in gezinnen. Ze was bijna 8 jaar lector 'Huiselijk geweld en hulpverlening in de keten' bij Avans Hogeschool en maakte deel uit van de commissie Samson. Haar expertise ligt in het entameren, uitvoeren en implementeren van praktijkgericht onderzoek en het verzorgen van scholing en advies voor een breed scala van professionals.Lees meer
 • Reviews
  Reviews