Vervolgcursus Theraplay & MIM  (B2396)

Stap twee voor certificatie tot Theraplay-therapeut

€ 1.095

Inschrijven is niet meer mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Heb je als jeugdhulpverlener de Basiscursus Theraplay & MIM gevolgd en wil je je verder verdiepen in de Theraplay methode? Dan is deze Level 2 training interessant voor jou. We gaan dieper in op het gebruik van de 4 Dimensies en de MIM, op het werken met ouders en op de impact van het vroege, complexe trauma op het kind en de gehechtheidsrelatie. Je kunt deze training ook volgen als onderdeel van de complete opleiding tot Gecertificeerd Theraplay Practitioner.
 
 • Inhoud

  Deze training is het vervolg van de Basiscursus Theraplay & MIM. De training bestaat uit 3 dagen, elke dag heeft een eigen hoofdthema.

  Werkwijze

  Dag 1
  Op dag 1 gaan we dieper in op het gebruik van de 4 Dimensies en de MIM. Je krijgt korte fragmenten van allerlei MIM-opdrachten te zien. In de middag analyseren we samen een wat complexere MIM, op een manier die aanvullend is op hoe het je geleerd hebt bij de Level 1 training. Uiteraard is er ruimte voor jullie inbreng en gaan we af en toe oefenen in kleine groepjes. 

  Dag 2 
  Deze dag staat vooral in het teken van het werken met ouders, een onderdeel van de Theraplay behandeling dat steeds belangrijker wordt. We bespreken hoe je al in de intake meer gerichte informatie kunt verzamelen en hoe je het reflectieve functioneren en de sensitiviteit naar het kind bij de ouders kunt stimuleren. We gaan in op het belang van de eigen gehechtheidsgeschiedenis van de ouder en oefenen met een zelfreflectie-vragenlijst. Verder komen aan de orde: het inzetten van de oudersessie, wel of geen co-therapeut, overdracht en tegenoverdracht in de sessies, wanneer en hoe we de ouder in de behandeling betrekken, en wanneer we gaan afronden. 

  Dag 3
  Op dag 3 is het centrale thema trauma; de impact van het vroege, complexe trauma op het kind en de gehechtheidsrelatie. De 'Theraplay manier' om daarmee om te gaan in de behandeling: welke aanpassingen doe je als je een getraumatiseerd kind (en/of getraumatiseerde ouder) in behandeling neemt. Hoe ga je om met angstige, ontregelde en/of boze kinderen in de sessie. In de middag hopen we ook nog tijd te hebben om in te gaan op het werken met adolescenten. 
  We oefenen de Theraplay-technieken met een korte herhaling van de ‘basic activiteiten’ en uitbreiding naar andere spelletjes die je kunt inzetten met verschillende doelen. 
  We proberen je verder bewust te maken van de andere/unieke rol die je als therapeut inneemt ten opzichte van je cliënten. Er is ruimte in het programma om in te gaan op specifieke vragen van de groep, daarover zullen we je van tevoren benaderen. 
   

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

 • Datums

  Omvang

  2 maandagen en 1 vrijdag van 9.30-16.30 uur

  Datums

  11, 15 en 18 september 2023

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • Orthopedagoog-generalist BIG
  • Gz-psycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Systeemtherapeut
  • Jeugdzorgwerker
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Maatschappelijk werker
  • Vaktherapeut
  De Theraplay methode en dus ook deze vervolgcursus is bestemd voor jeugdhulpverleners die ervaren zijn in het werken met kinderen en hun ouders, en die zich verder willen verdiepen in de Theraplay methode.

  Voorwaarde voor het volgen van de vervolgcursus is dat je de basiscursus succesvol hebt afgerond, met een minimumperiode van vier maanden tussen deze twee trainingen. De vervolgcursus is onderdeel van de complete opleiding tot Gecertificeerd Theraplay Practitioner. 

  Het is alleen zinvol om deel te nemen als je na de basiscursus de gelegenheid hebt gehad om elementen van Theraplay in te zetten in je werk. Het is niet noodzakelijk om het Theraplay supervisietraject (Foundational Practicum) te volgen, maar dat is wel aan te bevelen. 

  Meer informatie over het Foundational Practicum en de opleidingen tot Theraplay Coach of – Practitioner vind je op www.detheraplayacademie.nl
   

 • Docenten
  drs. Bettie Sleeuw

  drs. Bettie Sleeuw

  Bettie Sleeuw is kinder- en jeugdpsycholoog NIP en gecertificeerd Theraplay Therapeut. Zij is werkzaam als psychodiagnosticus en Theraplay therapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie voor kinderen met een laag IQ, zowel 24-uursbehandeling als dagbehandeling. Daarnaast werkt zij in eigen praktijk met kinderen met ontwikkelingsproblemen en hun ouders en met volwassenen met een verstandelijke beperking.Lees meer
 • Literatuur
  • Booth, P. & Jernberg, A. (2010). Theraplay: Gehechtheid en contact verbeteren door speltherapie (1e druk). Amsterdam: Hogrefe Uitgevers. ISBN: 9789079729326
  Je dient dit boek voor aanvang van de cursus gelezen te hebben.

  We gaan ervan uit dat je dit boek al bestudeerd hebt voor de basiscursus. We raden je aan om het boek voor aanvang van deze cursus opnieuw te lezen, met name hoofdstukken 2, 3 en 6.
 • Reviews