Diagnostiek autisme bij kinderen  (B2315)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Het diagnosticeren van kinderen met een autismespectrumstoornis is een ingewikkeld proces. Deze cursus verschaft je meer deskundigheid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij aandoeningen binnen het spectrum van autistische stoornissen. Naast de classificerende diagnostiek staan we vooral stil bij de individueel descriptieve diagnostiek. Ook leer je hoe je kunt komen tot handelingsgerichte diagnostiek.
 
  • Inhoud

    Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) diagnosticeren is een ingewikkeld proces. In deze cursus leer je de kenmerken van ASS herkennen en beschrijven. Naast classificerende diagnostiek staan we vooral stil bij individueel descriptieve diagnostiek. Daarnaast is er aandacht voor handelingsgerichte diagnostiek. Tijdens deze cursus wordt specifiek aandacht besteed aan ASS bij meisjes, differentiaal diagnostiek en welke vormen van behandeling mogelijk zijn bij kinderen met een ASS.

    Wat kun je verwachten?

    Er wordt aandacht besteed aan de diagnostiek van kinderen met een autismespectrumstoornis en de specifieke kenmerken daarvan (DSM 5 en praktijk).
    Het gehele diagnostische proces van een eerste vermoeden tot de uiteindelijke diagnose wordt belicht. Er wordt ingegaan op de verschillende deelonderzoeken als anamnese, inhoud van het psychodiagnostisch onderzoek en mogelijke observaties in de school- en thuissituatie. De samenwerking met ouders komt daarbij nadrukkelijk aan de orde evenals de consultatie aan het onderwijs. Speciale aandacht gaat er uit naar ASS bij meisjes en differentiaal diagnostiek. Er wordt kort stilgestaan bij welke vormen van behandeling mogelijk zijn bij kinderen met een ASS.

    Wat leer je?

    Je verwerft meer deskundigheid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij autisme spectrum stoornissen (ASS).

    Toetsen

    Casuïstiek.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    3 vrijdagen van 9.30-16.30 uur

    Datums

    17 maart, 14 april en 19 mei 2023

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog

  • Docenten
    drs. Carien van der Linde

    drs. Carien van der Linde

    Carien van der Linde is werkzaam als Gz-psycholoog bij Karakter.Lees meer
  • Literatuur
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
  • Reviews
    Reviews