Adoptie en pleegzorg  (B2257)

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Adoptie en pleegzorg (inclusief gezinshuizen) hebben levenslang impact op geboorte-ouders, kinderen en de nieuwe gezinnen waar ze opgroeien. De juridische basis en duur van beide verschilt, maar de betekenis van het niet kunnen opgroeien in je geboortegezin vertoont veel parallellen: vraagstukken rond trauma, gehechtheid, loyaliteit en identiteit spelen een grote rol. Hoe ga je daar als hulpverlener effectief mee om bij je diagnose en behandeling?
 
  • Inhoud

    'Tijdens de cursus krijg je veel klinische voorbeelden en bij alles een mooie wetenschappelijke onderbouwing'

    Oud-deelnemer

    Een leven lang… de kinderbeschermingsmaatregelen adoptie en pleegzorg (inclusief gezinshuizen) hebben levenslang impact op geboorte-ouders, kinderen en de nieuwe gezinnen waar ze opgroeien. De juridische basis tussen beide vormen van gezinsopvoeding verschilt: adoptie is nagenoeg onomkeerbaar: eenmaal geplaatst in een adoptiegezin blijft een kind daar tot in volwassenheid. Pleegzorg blijkt dikwijls tijdelijk: een derde tot de helft van de pleegzorgplaatsingen breekt voortijdig af en in gezinshuizen - bedoeld als permanente plek - wonen kinderen gemiddeld maar 2,7 jaar (Ter Meulen, Vinke, De Baat & Spoelstra, 2014). Adoptie gaat regelmatig gepaard met veel en complexe hulpvragen, maar uithuisplaatsingen in adoptiegezinnen komen veel minder voor dan overplaatsingen in pleegzorg.

    Al met al is het een grote uitdaging voor hulpverleners om pleeg-, adoptie- en gezinshuis-kinderen en hun gezinsleden regulier en tegelijk specifiek hulp te bieden. Daarvoor is het belangrijk dat hulpverleners zich bewust zijn van wat er specifiek is aan adoptie, pleegzorg en opgroeien in een gezinshuis. Daarna komt de vraag hoe hulp op maat het permanente karakter van deze gezinsvormen kan ondersteunen en bestendigen.

    Belangrijke thema’s zijn rouw, ingroeien in het nieuwe gezin, het aangaan van duurzame en veilige gehechtheidsrelaties, het omgaan met loyaliteit, het opgroeien in verschillende culturen, vormen van een stabiel zelfbeeld en het vinden van een eigen identiteit. Kan en mag een kind (of later de volwassene) thuis zijn in twee werelden: het nieuwe gezin en het gezin ( dan wel land) van oorsprong? Wil het contact? Is er contact? Hoe krijgt contact vorm?
    Vroegkinderlijke ervaringen, 'Early Life Stress' en trauma kunnen doorwerken tot in de volwassenheid maar worden in de praktijk niet altijd meegenomen in diagnostiek en behandeling.

    Hulpverlening heeft niet altijd aandacht voor het specifieke karakter van adoptie, pleegzorg en gezinshuiszorg. De onderliggende dimensies en de extra ontwikkelings- en opvoedingstaken die mee kunnen spelen wanneer geadopteerden, pleegkinderen, gezinshuiskinderen en hun gezinsleden hulp vragen, verdienen gericht aandacht. Meer specifieke kennis over deze beide doelgroepen maakt het mogelijk om de bestaande hulp sensitiever en daarmee werkzamer te maken voor deze doelgroepen.
     

    Wat leer je?

    Na afloop van de cursus heb je kennis van:

    • inhoud, achtergrond en actualiteit van gezinshuiszorg, pleegzorg en adoptie in Nederland (incl. juridische kaders en ketens)
    • actuele stand van zaken uit (inter)nationaal wetenschappelijk onderzoek
    • betekenis voor betrokkenen van opgroeien in een nieuw gezin, zowel op theoretisch als op interpersoonlijk vlak (systeemvisie, ervaringsverhalen)
    • (be)handelingsmogelijkheden bij pleegzorg en adoptie
    Na afloop van de cursus kun je:
    • de principes uit de theorie te gebruiken in je werksetting
    • de aangereikte kennis uit de training vertalen en inzetten in jedagelijks werk (o.a. risicotaxaties maken en indiceren voor bepaalde behandelingen)
    • elkaar stimuleren in intervisie en teambijeenkomsten, en feedback geven op het gebruik van de theorie en vaardigheden zoals geleerd in de training
    • kijken naar vraagstukken met een ‘adoptie’ dan wel ‘pleegzorg’ of ‘gezinshuis’ specifieke bril

    Werkwijze

    In deze tweedaagse cursus gaan we in op het specifieke karakter van adoptie, pleegzorg en gezinshuiszorg in (GGZ)- diagnostiek en behandeling. Daarbij komen de volgende thema's aan de orde:

    • Value Base: waarden en normen, context, aard en omvang van adoptie en pleegzorg - wat vinden we ervan (ethiek) (dag 1)
    • Evidence Base: state of the art op grond van wetenschappelijk onderzoek  (dag 1)
    • Practice Base: diagnostiek en interventies, van generiek tot specifiek - hoe stem je jouw zorg goed af op deze doelgroep (dag 2)

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums

    Omvang

    1 woensdag en 1 donderdag van 9.30-16.30 uur

    Datums

    26 en 27 januari 2022

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Systeemtherapeut

  • Docenten
    dr. Anneke Vinke

    dr. Anneke Vinke

    Dr. Anneke JG Vinke is BIG geregistreerd als GZ-psycholoog en Orthopedagoog Generalist. Zij werkt sinds 1992 in het veld van interlandelijke adoptie promoveerde op een proefschrift over de beoordeling van aspirant adoptie ouders. Naast haar onderzoek, specialiseerde zich in het klinisch en diagnostisch werken met geadopteerden en hun gezinsleden. Vanaf 2006 werkt zij vanuit haar eigen praktijk in Bilthoven nagenoeg uitsluitend met geadopteerden van alle leeftijden. Voorts is zij als gastmedewerker verbonden aan de Master forensische pedagogiek en gezinshulpverlening van de Universiteit Leiden en lid van de redactieraad van het internationale peer reviewed tijdschrift Adoption Quarterly. Zij verzorgt regelmatig lezingen, trainingen en bijscholingen met name op het gebied van diagnostiek en behandeling bij adoptie, pleegzorg, trauma en gehechtheid.Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews