Cultuursensitief behandelen: psychotherapie bij andere culturen  (A2059)

Omgaan met diversiteit

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe vergroot je de slagingskans van cognitieve gedragstherapie bij cliënten met een niet-westerse achtergrond? Ontdek hoe je omgaat met verschillen in klachtenpresentatie en ziekteverklaringsmodel, en hoe je cultuursensitief behandelt. Zo vergroot je de slagingskans van je behandelingen tegen depressie, angst, lichamelijke klachten en trauma.
 
  • Inhoud

    Een evidence-based behandeling zou in principe bij ieder mens - onafhankelijk van cultuur - werkzaam kunnen zijn. Maar de praktijk is weerbarstig! Als therapeut is het niet altijd eenvoudig om cliënten met een niet-westerse achtergrond te behandelen. De kans op een teleurstellende therapie is groter dan gebruikelijk: het is een traag proces, het is moeizaam om tot huiswerkopdrachten en experimenten te komen, de cliënt zegt af of blijft weg. Naast het probleem van taal zijn er vanuit de culturele psychotherapie twee obstakels bekend bij het behandelen van cliënten met een niet-westerse achtergrond: klachtenpresentatie met nadruk op lichamelijke klachten en moeizame commitment en ontbreken van een gemeenschappelijk ziektemodel tussen patiënt en therapeut. In deze cursus krijg je handvatten aangereikt om de slagingskans van de therapie te vergroten.

    Wat kun je verwachten?

    De cursus is opgebouwd rondom drie thema's:
     

    • Andere cultuur geeft andere klachtenpresentatie: onderwerpen uit de transculturele psychiatrie en psychotherapie: de kenmerken van de situatie van 'condicion migrante', de somatische presentatie van angst-, stemmings- en traumaklachten.
    • Andere cultuur heeft een ander ziekteverklaringsmodel: werken met hulpmiddelen om tot gerichte diagnostiek en betere commitment te komen: zoals het Culturele Interview, een cultuurgevoelig anamneseprotocol, de interculturele addenda voor angst en voor depressie.
    • Andere cultuur en een bescheiden aanpassing van de werkwijze: cultuursensitieve behandelingen en aanpassingen om knelpunten bij CGt, EMDR, IPT en andere behandelvormen te voorkomen.

    Je eigen casuïstiek wordt gebruikt om knelpunten te exploreren en vaardigheden te oefenen.

    Wat leer je?

    Je leert hoe je als behandelaar je evidence-based behandeling ook doeltreffend kunt inzetten bij cliënten uit een andere cultuur door cultuursensitieve aanpassingen in het therapeutisch proces. Je krijgt hulpmiddelen en vaardigheden om bij depressie, angst, lichamelijke klachten en trauma tot een succesvollere therapie te komen.

    Toetsen

    De cursus wordt afgerond met een toets. Deze bestaat uit een aantal vragen waaronder het beknopt uitwerken van een eigen casus.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    2 vrijdagen van 09:30 tot 16:30

    Datums

    7 en 21 februari 2020

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Gedragstherapeut
    • Psychiater
    Deze cursus is geschikt als compensatie voor psychotherapeuten in opleiding bij wie het vak 'cultuurgebonden psychische problematiek' in de universitaire vooropleiding ontbroken heeft. Voor deze deelnemers is naast de eindtoets een referaat en een kennistoets onderdeel van de cursus. Vermeld dit als opmerking op het inschrijfformulier.

  • Docenten
    drs. Samrad Ghane

    drs. Samrad Ghane

    Dr. Samrad Ghane is Gz-psycholoog en medisch antropoloog. Hij is als behandelaar en senior onderzoeker verbonden aan Equator Foundation en is als specialismeleider culturele psychiatrie werkzaam bij Parnassia Groep.Lees meer
    dr. Jeroen Knipscheer

    dr. Jeroen Knipscheer

    Jeroen Knipscheer is cognitief gedragstherapeut en psychotherapeut. Hij is als coördinator wetenschappelijk onderzoek bij Arq Psychotrauma Expert Groep en universitair docent bij de Universiteit Utrecht met specialisatie 'interculturalisatie'.
    Lees meer
  • Literatuur
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
  • Reviews
    Reviews