Startdatum:

Sandplay in psychotherapie (B1919)

Sandplay, spelen met zand, is een veelgebruikt middel in diagnostische en psychotherapeutische processen. In deze cursus maak je kennis met verschillende benaderingen. Je leert over de theoretische achtergronden, ervaart het spelen met zand en hoe je ermee werkt met cliënten. Na de cursus ben je in staat Sandplay in te zetten in individuele, groeps- en systeemtherapie met zowel kinderen als volwassenen.

Kosten: € 550

incl. digitale literatuur en lunch, exclusief boeken

Houd mij op de hoogte

Feiten

 • Omvang: 2 zaterdagen van 9.30 - 16.30 uur
 • Datums: data worden z.s.m. bekend gemaakt
 • Docent: dr. Jellemieke Hees-Stauthamer
 • Docent

 • Kosten: € 550
 • Cursuscode: B1919

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP en NVO Orthopedagoog-generalist

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NIP, NVO, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Sandplay bestaat uit een tafelmodel zandbak met een verzameling miniatuurfiguren, die de reële wereld, de fantasiewereld en de natuur vertegenwoordigen. Sandplay is breed inzetbaar; de methode is te gebruiken psychotherapie, systeemtherapie en groepstherapie. Sandplay is geschikt voor kinderen, jongeren en voor volwassenen met meervoudige, complexe (pre-verbale) psychopathologie. Ook bij cliënten met persoonlijkheidsproblematiek is Sandplay een bruikbare methode.
 
Er bestaan meerdere manieren om Sandplay in te zetten in diagnostiek en psychotherapeutische behandeling. In deze cursus behandelen we verschillende benaderingen zoals de meer directieve Sandtray therapy beschreven door Linda Homeyer en Daniel Sweeney in de USA en de nondirectieve symbolische en archetypische benadering vanuit de Analytische Psychologie van C.G. Jung en de methode van D. Kalff.

Je ervaart hoe je het psychotherapeutisch proces kunt verdiepen door middel van Sandplay.

Wat leer je?

Je leert hoe zand, water en miniaturen gebruikt kunnen worden als diagnostisch en psychotherapeutisch middel. Verschillende toepassingen van Sandplay worden uiteengezet met hun theoretische onderbouwing, aan de hand van casuïstiek en door methodische omgang met het materiaal in het kader van psychotherapie in de klinische praktijk.

Inhoud

 • Theorie en praktijk van Sandplay
 • Onderscheid tussen speltherapie en psychotherapeutische toepassing van Sandplay
 • Geschikte vormen van Sandplay binnen individuele therapie, groepstherapie en systeemtherapie

We presenteren casusmateriaal vanuit verschillende theoretische achtergronden van Sandplay. Hierdoor ervaar je de verschillende wijzen van observeren en interpreteren van zandbeeldmateriaal. Het gepresenteerde casusmateriaal betreft zowel jongeren als volwassenen met diverse vormen van meervoudige complexe psychopathologie. Er is ook gelegenheid om eigen ervaringen met Sandplay in te brengen. 

Je ontvangt een handleiding waarin staat hoe een collectie van miniaturen eruit kan zien en informatie over de vorm en grootte van de zandbakken.

Toetsen

Tijdens de eerste cursusdag ontvang je een schriftelijke take-home opdracht ter voorbereiding op de tweede cursusdag.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: dr. Jellemieke Hees-Stauthamer
 • Docent

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B1919 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl