Motiverende en oplossingsgerichte werkvormen  (IC212)

Hoe werk je met cliënten die ondanks hun zorgelijke omstandigheden vinden dat ze geen problemen hebben? In deze cursus leer je een hulpverleningsrelatie opbouwen die gericht is op samenwerking. Je oefent met methoden uit de motiverende gespreksvoering, systeemgerichte en oplossingsgerichte hulpverlening en narratieve therapie. Met deze kennis en vaardigheden voorkom je een vruchteloze machtsstrijd en werk je samen toe naar de toekomst die je cliënt zich wenst.
 

Feiten

  • Omvang: Deze cursus wordt incompany uitgevoerd.
  • Kosten: Op aanvraag
  • Cursuscode: IC212

Voor wie

  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Hbo-verpleegkundige
  • Jeugdzorgwerker
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Maatschappelijk werker
  • Diagnostisch werkende
  • Vaktherapeut
Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker, Diagnostisch werkende en Vaktherapeut

Accreditaties

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

In de hulpverlening komen we regelmatig cliënten tegen die, ondanks zorgelijke omstandigheden, van mening zijn dat zij geen problemen hebben of die de oorzaken van hun problemen buiten zichzelf leggen. Vanuit een systeemgerichte visie wordt onderzocht hoe oplossingsgerichte werkvormen ertoe kunnen bijdragen dat cliënten nieuwe perspectieven krijgen aangereikt, waardoor zij zich kunnen bewegen van een beperkt en beperkend verhaal over zichzelf en hun situatie, naar een rijker verhaal waarin problemen worden erkend, maar ook ruimte is voor mogelijkheden.

Een voorgaande deelnemer over deze cursus:
'Er is veel ruimte voor eigen ervaring en casuïstiek. De docent stemt goed af op de diverse werksituaties van deelnemers en er is veel interactie tussen medecursisten.’

Wat leer je?

Deelnemers leren aandacht te besteden aan het vestigen van een hulpverleningsrelatie gericht op samenwerking tussen cliënt en hulpverlener. Samen met cliënten leren ze ruimte te maken voor verhalen die hen ondersteunen om creatiever naar oplossingen te zoeken, beter gebruik te maken van kracht en hulpbronnen en zich weer vooruit te bewegen in het leven, in de richting van een door de cliënt gewenste toekomst.

Inhoud

In de cursus worden werkvormen aangereikt om een vruchteloze machtstrijd met cliënten te voorkomen. Er wordt gebruik gemaakt van theorieën uit de systeemgerichte hulpverlening, motiverende gespreksvoering, oplossingsgerichte hulpverlening en narratieve therapie. Theorie wordt gekoppeld aan jouw beroepspraktijk door middel van oefeningen, inbreng van casuïstiek en het uitwisselen van ervaringen. Vaardigheden worden geoefend door middel van rollenspel met een trainingsacteur.

Certificaat

Accreditatie & Erkenning

Eventuele accreditaties worden in overleg aangevraagd.

Literatuur & Benodigdheden

Miller, W.R., Rollnick, S. (2014). Motiverende gespreksvoering (3e ed). Uitgeverij: Ekklesia. ISBN (10) 907556970X of ISBN (13) 139789075569704. 

Enthousiast geworden?
Vraag een offerte aan!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: IC212 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl