Systeemtherapeutische cursus Nieuwe Autoriteit  (ST177)

€ 1690,-

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe begeleid je jongeren die ernstig grensoverschrijdend gedrag vertonen? In deze cursus leer je werken met de systemische methodiek Nieuwe Autoriteit. Je maakt kennis met de verschillende fasen in de behandeling en oefent met de bijbehorende interventies, zodat je die kunt toepassen bij gezinnen, op school en in behandelgroepen.
 
 • Inhoud

  De methodiek Nieuwe Autoriteit (ook wel Geweldloos Verzet genoemd) is oorspronkelijk ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar met grensoverschrijdend gedrag zoals ernstig brutaal gedrag, spijbelen, drugsgebruik, weglopen van huis en geweld. Ouders hebben vaak van alles geprobeerd, voelen zich machteloos en zijn met hun kind in een negatief escalatiepatroon terecht gekomen. Ouders hebben het gevoel de grip op de opvoeding kwijt te zijn. Deze systemische behandelmethodiek is ontwikkeld door Haim Omer en wordt nu in Nederland door een brede doelgroep toegepast voor basisschoolkinderen, jongvolwassenen, op scholen, in wijken waar jongeren overlast geven en tevens voor kinderen met internaliserende problematiek.

  Deze cursus is een onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan los gevolgd worden. Voor informatie over de gehele opleiding klik hier.

  Schrijf je je gelijktijdig (op dezelfde dag) in voor twee vervolgcursussen uit de opleiding tot systeemtherapeut, dan ontvang je 10% korting op beide cursussen.

  Wat kun je verwachten?

  Op elke cursusdag wordt er gebruik gemaakt van een theoretische inleiding en theoretische verdieping door het bespreken van de literatuur. Onderdelen van de theorie worden steeds gekoppeld aan zowel de verschillende fasen in de behandeling (intake, training, uitvoering, evaluatie) als aan jouw persoonlijke vaardigheden. In iedere bijeenkomst worden persoonlijke opdrachten, oefeningen in subgroepjes of rollenspelen gedaan passend bij het thema. Er wordt geoefend met diverse technieken van de methodiek Nieuwe Autoriteit en de verschillende attitudeaspecten van de therapeut. De groep zal in subgroepjes gezinnen vormen als oefenmateriaal voor de rollenspelen.

  Bij dit alles zijn de docenten voortdurend op zoek naar jouw krachten. Wat zijn jouw vaardigheden? Wat is je stijl en wat moet bijgeschaafd worden in het kader van de methodiek Nieuwe Autoriteit? Het oefenmateriaal wordt aangevuld met videobanden (modeling), groepsdiscussie over de aangeboden literatuur en eigen theoretische gedachtegang. Jouw eigen praktijkwerk krijgt aandacht door het inbrengen van een casus.

  Wat leer je?

  • Je hebt kennis van de behandelmethodiek Nieuwe Autoriteit (Geweldloos Verzet) en de systeemtheoretische achtergrond hiervan.
  • Je kunt zelfstandig de verschillende fasen in de behandeling en de bijbehorende interventies toepassen bij verschillende cliëntsystemen, bij gezinnen, op school of op behandelgroepen.
  • Je krijgt inzicht in escalatieprocessen en in het belang van (ouderlijke) presentie en ‘verzet zonder geweld’, juist in situaties waar dat het moeilijkst vol te houden is.
  • Je bent je bewust van en kunt reflecteren op jouw eigen attitude die hoort bij de Nieuwe Autoriteit.

  Toetsen

  Er is een eindtoets op de laatste lesdag waarbij de methodiek toegepast wordt op een casus uit jouw eigen praktijk.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. de Amarant Groep te Tilburg.

 • Datums
  Lesdata

  Omvang

  6 dinsdagen van 9.00 - 16.30 uur (dag 1 en 2 tot 17.00 uur)

  Datums

  31 oktober, 7, 14 en 28 november, 12 december 2017 en 9 januari 2018

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Orthopedagoog-Generalist BIG
  • Systeemtherapeut
  • Psychiater
  • Ggz-agoog
  Je hebt een door de NVRG erkende hoofdcursus systeemtherapie van 132 uur (incl. wetenschap in opleiding) gevolgd en kunt casuïstiek inbrengen uit je dagelijkse praktijk waarin je werkt met kinderen en jongeren die ernstige gedragsproblemen vertonen.

 • Docenten
  Henk Breugem

  Henk Breugem

  Relatie- en gezinstherapeut, lid NVRG.
  Lees meer
  drs. Lenny Rodenburg

  drs. Lenny Rodenburg

  Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meer
 • Literatuur
  Omer, H. (2015). Geweldloos verzet in gezinnen. Een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

  Omer, Haim (2011). Nieuwe Autoriteit. Samenwerken aan een krachtige opvoedingsstijl thuis, op school en in de samenleving. Hogrefe Uitgevers Amsterdam.
 • Reviews
  Reviews