Start op:

Kosten: € 1690,-

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Systeemtherapeutische cursus Nieuwe Autoriteit  (ST177)

Hoe begeleid je jongeren die ernstig grensoverschrijdend gedrag vertonen? In deze cursus leer je werken met de systemische methodiek Nieuwe Autoriteit. Je maakt kennis met de verschillende fasen in de behandeling en oefent met de bijbehorende interventies, zodat je die kunt toepassen bij gezinnen, op school en in behandelgroepen.
 

Feiten

 • Omvang: 6 dinsdagen van 9.00 - 16.30 uur (dag 1 en 2 tot 17.00 uur)
 • Datums: 31 oktober, 7, 14 en 28 november, 12 december 2017 en 9 januari 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: Henk Breugemdrs. Lenny Rodenburg
 • Docenten

 • Kosten: € 1690,-
 • Cursuscode: ST177

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • Orthopedagoog-Generalist BIG
 • Systeemtherapeut
 • Psychiater
 • Ggz-agoog
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog NIP, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist BIG, Systeemtherapeut, Psychiater en Ggz-agoog

Je hebt een door de NVRG erkende hoofdcursus systeemtherapie van 132 uur (incl. wetenschap in opleiding) gevolgd en kunt casuïstiek inbrengen uit je dagelijkse praktijk waarin je werkt met kinderen en jongeren die ernstige gedragsproblemen vertonen.

Accreditaties

Accreditatie: NVRG

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

De methodiek Nieuwe Autoriteit (ook wel Geweldloos Verzet genoemd) is oorspronkelijk ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar met grensoverschrijdend gedrag zoals ernstig brutaal gedrag, spijbelen, drugsgebruik, weglopen van huis en geweld. Ouders hebben vaak van alles geprobeerd, voelen zich machteloos en zijn met hun kind in een negatief escalatiepatroon terecht gekomen. Ouders hebben het gevoel de grip op de opvoeding kwijt te zijn. Deze systemische behandelmethodiek is ontwikkeld door Haim Omer en wordt nu in Nederland door een brede doelgroep toegepast voor basisschoolkinderen, jongvolwassenen, op scholen, in wijken waar jongeren overlast geven en tevens voor kinderen met internaliserende problematiek.

Deze cursus is een onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan los gevolgd worden. Voor informatie over de gehele opleiding klik hier.

Schrijf je je gelijktijdig (op dezelfde dag) in voor twee vervolgcursussen uit de opleiding tot systeemtherapeut, dan ontvang je 10% korting op beide cursussen.

Wat leer je?

 • Je hebt kennis van de behandelmethodiek Nieuwe Autoriteit (Geweldloos Verzet) en de systeemtheoretische achtergrond hiervan.
 • Je kunt zelfstandig de verschillende fasen in de behandeling en de bijbehorende interventies toepassen bij verschillende cliëntsystemen, bij gezinnen, op school of op behandelgroepen.
 • Je krijgt inzicht in escalatieprocessen en in het belang van (ouderlijke) presentie en ‘verzet zonder geweld’, juist in situaties waar dat het moeilijkst vol te houden is.
 • Je bent je bewust van en kunt reflecteren op jouw eigen attitude die hoort bij de Nieuwe Autoriteit.

Doelgroep

Je hebt een door de NVRG erkende hoofdcursus systeemtherapie van 132 uur (incl. wetenschap in opleiding) gevolgd en kunt casuïstiek inbrengen uit je dagelijkse praktijk waarin je werkt met kinderen en jongeren die ernstige gedragsproblemen vertonen.

Inhoud

Op elke cursusdag wordt er gebruik gemaakt van een theoretische inleiding en theoretische verdieping door het bespreken van de literatuur. Onderdelen van de theorie worden steeds gekoppeld aan zowel de verschillende fasen in de behandeling (intake, training, uitvoering, evaluatie) als aan jouw persoonlijke vaardigheden. In iedere bijeenkomst worden persoonlijke opdrachten, oefeningen in subgroepjes of rollenspelen gedaan passend bij het thema. Er wordt geoefend met diverse technieken van de methodiek Nieuwe Autoriteit en de verschillende attitudeaspecten van de therapeut. De groep zal in subgroepjes gezinnen vormen als oefenmateriaal voor de rollenspelen.

Bij dit alles zijn de docenten voortdurend op zoek naar jouw krachten. Wat zijn jouw vaardigheden? Wat is je stijl en wat moet bijgeschaafd worden in het kader van de methodiek Nieuwe Autoriteit? Het oefenmateriaal wordt aangevuld met videobanden (modeling), groepsdiscussie over de aangeboden literatuur en eigen theoretische gedachtegang. Jouw eigen praktijkwerk krijgt aandacht door het inbrengen van een casus.

Toetsen

Er is een eindtoets op de laatste lesdag waarbij de methodiek toegepast wordt op een casus uit jouw eigen praktijk.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. de Amarant Groep te Tilburg.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Omer, H. (2015). Geweldloos verzet in gezinnen. Een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Omer, Haim (2011). Nieuwe Autoriteit. Samenwerken aan een krachtige opvoedingsstijl thuis, op school en in de samenleving. Hogrefe Uitgevers Amsterdam.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: Henk Breugemdrs. Lenny Rodenburg
 • Docenten

  Jan Baars, hoofdopleider postmaster opleiding systeemtherapie

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: ST177 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl