Start op:
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Behandelen van patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten (D1717)
Hoe help je mensen omgaan met onverklaarde chronische lichamelijke klachten? Leer hoe je zelfstandig de patiëntencursus ‘Omgaan met de gevolgen van onverklaarde lichamelijke klachten’ geeft. Je krijgt inzicht in de theoretische achtergrond van dit succesvolle programma en oefent met de praktische toepassing.
Feiten
- Omvang: 3 maandagen van 9.30 - 16.30 uur
- Datums: 25 september, 2 en 9 oktober 2017
- Locatie: Utrecht
- Docent: dr. Lyonne Zonneveld
- Kosten: € 775,-
- Cursuscode: D1717
Docent
Voor wie
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
Accreditaties
Accreditatie: FGzPt, VGCt
Lees meer over de accreditatiesJe ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Een belangrijk deel van de lichamelijke klachten blijft na een artsbezoek onverklaard. Als deze klachten zes maanden later onverminderd aanwezig zijn, dan is de kans groot dat de klachten persisteren en het functioneren van patiënten verminderen. Het resultaat is dan vaak een lagere kwaliteit van leven, een hoger aantal artsbezoeken met een onbevredigend resultaat voor zowel patiënt als arts en hoge maatschappelijke en medische kosten.
Om de kwaliteit van leven van patiënten te verhogen, patiënten en artsen te ontlasten en de kosten te verlagen, is de patiëntencursus ‘Omgaan met de gevolgen van onverklaarde lichamelijke klachten’ ontwikkeld. Inmiddels is hier negen jaar ervaring mee opgedaan, is de effectiviteit bewezen en de kosteneffectiviteit aangetoond. De volgende stap is het beschikbaar maken van deze evidence based cursus voor een grotere patiëntengroep door BIG-geregistreerde psychologen te trainen om deze cursus te kunnen geven of onderdelen ervan in hun behandeling te gebruiken.
Wat leer je?
- Na afloop kun je (onderdelen van) de patiëntencursus ‘Omgaan met de gevolgen van onverklaarde lichamelijke klachten’ succesvol uitvoeren in je eigen praktijk. Dit betekent dat je:
- kennis en begrip verwerft van het gemodificeerd gevolgenmodel voor lichamelijke klachten
- handvatten krijgt aangereikt om de negatieve gevolgen van lichamelijke klachten te verminderen
- vaardigheden ontwikkelt om deze handvatten aan patiënten aan te reiken
- vaardigheden ontwikkelt om (onderdelen van) het model aan patiënten uit te leggen
- inzicht krijgt in het belang van self-efficacy om negatieve gevolgen te kunnen veranderen
Inhoud
De volgende onderwerpen komen aanbod:
• het gemodificeerd gevolgenmodel voor lichamelijke klachten;
• de vicieuze cirkels tussen lichamelijke klachten en fysiologische arousal;
• de vicieuze cirkels tussen lichamelijke klachten en andere fysiologische processen;
• de vicieuze cirkels tussen lichamelijke klachten en activiteiten;
• de vicieuze cirkels tussen lichamelijke klachten en emotie;
• de vicieuze cirkels tussen lichamelijke klachten en gedachten;
• de vicieuze cirkels tussen lichamelijke klachten en informatieverwerking;
• het formuleren en bereiken van persoonlijke doelen door patiënten;
• diverse cognitieve en gedragstherapeutische technieken om de bovenstaande vicieuze cirkels te doorbreken, waaronder de Probleemoplossings-vaardigheidstraining (Problem Solving Therapy).
Er worden voorbeelden gegeven, hoe je deze onderwerpen met patiënten kunt bespreken op een manier die de self-efficacy verhoogt. Vervolgens ga je zelf aan de slag met de cognitieve en gedragstherapeutische technieken.
Toetsen
Je dient opdrachten te maken.
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.
Accreditatie & Erkenning
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog12 uur KP, 12 uur KNP
- VGCt - Herregistratie Cognitief Gedragstherapeut18 uur
Literatuur & Benodigdheden
Voor aanvang van de cursus dien je de volgende open access artikelen te lezen:
- Zonneveld L.N.L., Van Rood Y.R., Timman R., Kooiman C.G., Van ’t Spijker A., Busschbach J.J.V.: Effective group training for patients with unexplained physical symptoms: a randomized controlled trial with a non-randomized one-year follow-up. PLoS ONE 2012, 7(8): e42629.
- Zonneveld L.N.L., Van Rood Y.R., Timman R., Kooiman C.G., Van ’t Spijker A., Busschbach J.J.V.: Predicting the outcome of a cognitive-behavioral group training for patients with unexplained physical symptoms: a one-year follow-up study. BMC Public Health 2012, 12:848.
Voorafgaand aan de training kun je het draaiboek van de cursus en de ontspannings-cd downloaden. Na de training krijg je toegang tot de downloads van het werkboek voor patiënten en de powerpoint presentaties van de cursusbijeenkomsten. Met behulp van deze cursusmaterialen kun je de patiëntencursus zelf evidence based implementeren.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Docent
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: D1717 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl