Tot voor kort was het not done om de neurobiologische en neuropsychologische processen in relatie tot criminaliteit en andere vormen van antisociaal gedrag te bestuderen (Donker, 2000). Dit terwijl het begrijpen en voorkomen van criminaliteit onverminderd hoog op de maatschappelijke agenda staat. De laatste jaren is de focus binnen het forensisch wetenschappelijk onderzoek steeds meer komen te liggen op neurowetenschappelijke benaderingen. Dit heeft geleid tot een exponentiële toename van de kennis over de functionele anatomie en werking van ‘het criminele brein’. Echter, in de klinisch forensische praktijk zien we nog vaak dat toepassing van deze soms veelbelovende kennis in diagnostiek- en behandelvormen achterblijft, terwijl deze zou kunnen bijdragen aan verdere innovatie binnen het forensisch werkveld. Wetenschappers concluderen dat sommige traditionele interventies redelijk effectief zijn, maar desondanks bij veel kinderen, jeugdigen en volwassenen nog onvoldoende werken (Brooks Gordon & Bilby, 2006). Een aantal van hen kan mogelijk baat hebben bij verfijndere neuropsychologische diagnostiek en vernieuwing van interventies.
Klinische implicaties van forensische neurowetenschap (B1747)
Het criminele brein
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van forensische neuropsychologie en neurobiologische aspecten, en de klinische implicaties hiervan.
Werkwijze
- introductie forensische neuropsychologie/-psychiatrie: waarom is het neuropsychologisch perspectief nu juist binnen de forensische praktijk zo van belang?
- neurobiologische en neurocognitieve aspecten in relatie tot psychopathie en agressie
- neurologische aandoeningen in relatie tot delinquent gedrag
- neuropsychologische diagnostiek bij de forensische populatie: wat voegt het toe, wanneer is het aangewezen, wie kan het uitvoeren en welke aanbevelingen zijn er te geven over de inrichting en uitvoering van dergelijke onderzoeken?
- hoe onderzoek en rapporteer je symptoomvaliditeit?
- wat zijn implicaties van bovenstaande voor de rechtspraak, diagnostiek en behandeling?
De theorie wordt afgewisseld met praktische training, waarbij ruimte is voor het bespreken van casuïstiek. De docenten zijn experts uit zowel het forensisch neuropsychologisch onderzoeksveld als het klinische werkveld. Voor de start van de cursus wordt bekendgemaakt welke van de genoemde docenten zullen lesgeven.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- introductie forensische neuropsychologie/-psychiatrie: waarom is het neuropsychologisch perspectief nu juist binnen de forensische praktijk zo van belang?
- Datums
Omvang
2 dagen van 9.30 - 16.30 uurDatums
15 en 16 juni 2017Locatie
Utrecht - Accreditatie
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog11 uur KP, 11 uur KNP
- NVvP - Nascholing Psychiater11 uur
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Orthopedagoog-Generalist BIG
- Psychiater
-
Docenten
dr. Inti A. Brazil
Inti Brazil is universitair hoofddocent op de sectie Neuro- en revalidatiepsychologie aan de Radboud Universiteit en als hoofdonderzoeker op het Donders Insitute for Brain, Cognition and Behaviour. Zijn onderzoek richt zich o.a. op de neuropsychologische en -biologische mechanismen die maladaptief gedrag aansturen in forensisch psychiatrische populaties. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met de vertaling van neurowetenschappelijke inzichten naar methodes om de diagnose en behandeling van groepen met antisociale kenmerken te verbeteren.Lees meerdr. Sylco Hoppenbrouwers
Sylco Hoppenbrouwers doet als postdoctoraal onderzoeker bij de sectie Cognitieve Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek naar informatieverwerkingsprocessen bij gewelddadige patiënten, en in het bijzonder naar psychopathie. Daarnaast heeft hij een aantal brain stimulation-studies bij psychopathische criminelen gedaan.
Lees meerdrs. Frank Jonker
Frank Jonker is klinisch neuropsycholoog. Hij is werkzaam bij Altrecht, afdeling Vesalius Neuropsychiatrie. Vesalius heeft samenwerkingsverbanden met een aantal forensische instellingen neuropsychiatrische diagnostiek. Daarnaast is Frank als onderzoeker verbonden aan de sectie Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit, waar hij zich met name richt op de cognitieve functies van de prefrontale cortex in relatie tot gedragsstoornissen.Lees meerdrs. Niki Kuin
Niki Kuin is klinisch neuropsycholoog. Zij is werkzaam bij het Penitentiair Psychiatrisch Centrum van de PI Vught, waar zij een afdeling leidt voor gedetineerden met licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen en tevens neuropsychologische diagnostiek en behandeling verricht. Daarnaast richt Niki zich als onderzoeker, verbonden aan de sectie Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit, op neurocognitieve determinanten van agressie.Lees meerdrs. Bart Mol
- Bart Mol is klinisch neuropsycholoog, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Naast zijn werkervaring binnen verschillende klinisch forensische instituten (TBS, FPA, Orthopsychiatrie en Gevangeniswezen), werkt hij als NRGD-geregistreerd rapporteur Pro Justitia en als docent psychodiagnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
- Literatuur
- Reviews