Samenwerking 113 Zelfmoordpreventie en RINO Groep verlengd!

Samen werken aan suïcidepreventie

19 maart 2024

Gemiddeld vijf mensen sterven elke dag door suïcide in Nederland. Deze tragische realiteit raakt niet alleen directe familieleden, maar ook een brede kring van 135 mensen per overlijden, wat overeenkomt met meer dan het bevolkingsaantal van de stad Eindhoven. Het doorbreken van het taboe rondom suïcide en het aanbieden van adequate ondersteuning zijn van cruciaal belang. Dit is de kern van de voortgezette samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en de RINO Groep.
 
Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we suïcide voorkomen. Op 19 maart hebben Monique Kavelaars, bestuurder van 113 Zelfmoordpreventie, en Gabe van der Zee, bestuurder van de RINO Groep, de overeenkomst getekend die de samenwerking voor de komende vijf jaar bekrachtigt. De gezamenlijke inspanningen zijn gericht op het trainen van zoveel mogelijk mensen, landelijk en laagdrempelig, via de gatekeepertraining, om adequaat om te gaan met (mogelijk) suïcidale gedachten.
 
Sinds de aanvang van de samenwerking in 2022 heeft de RINO Groep in samenwerking met 113 de training 'Suïcidepreventietraining gatekeeper' aangeboden. In 2023 hebben meer dan 3.100 mensen deelgenomen aan deze training, die zich richt zich op een breed scala aan professionals, waaronder die in het onderwijs, sociaal-economisch domein en de zorgsector. Nieuw dit jaar is de introductie van de 'Suïcidepreventietraining ggz'. Deze training is specifiek ontworpen om zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen bij het omgaan met suïcidaal gedrag van cliënten.
 
De boodschap is duidelijk: alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we suïcide voorkomen. Deze voortgezette samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en de RINO Groep draagt bij aan deze cruciale missie.

Iedereen in Nederland kan onderdeel uitmaken van het netwerk van Gatekeepers. Wil jij weten hoe je hier aan kan bijdragen en het verschil kan maken? Kijk hier voor meer informatie. We zien je graag in 1 van onze trainingsgroepen!