Vanaf 1 januari 2024 zijn er geen wegwerpbekers meer!

Hergebruik is de nieuwe norm

16 november 2023

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten weg. Na eenmalig gebruik. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Daarom wordt het eenmalig gebruik van dit soort bekers en bakjes teruggedrongen en wordt hergebruik de nieuwe norm. Voor kantoren, bedrijven en instellingen gaan vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en -bakjes mogen op deze locaties niet meer worden aangeboden.

Europese richtlijn

De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen. Het doel van deze nieuwe norm is om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland binnen 3 jaar met 40 procent verminderen. Binnen organisaties zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Deze regelgeving geldt voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt.

Wat betekent dit voor jouw bezoek aan de RINO Groep?

De RINO Groep ondersteunt de inzet van herbruikbare bekers. Wij gaan uit van ‘Bring your own cup’ (BYOC), breng dus gerust je favoriete koffiebeker of theemok mee. Het zal in het begin vast nog even wennen worden voor ons allemaal. Daarom kun je bij ons op locatie ook een herbruikbare beker kopen voor slechts € 1,50 zodat je nooit om een beker of mok verlegen zit. De herbruikbare bekers zijn te koop via een QR-code bij de afdeling Facilitair (locatie Oudenoord begane grond, locatie LaVie op de derde verdieping en locatie Rotterdam bij de receptie). 

Laten we samen bijdragen aan een groenere en duurzamere omgeving. Bedankt voor jullie begrip en medewerking!