Meest gewaardeerde nieuwsberichten van juli

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

4 augustus 2022
App

App die helpt oplopende emoties te herkennen, kan lijden voorkomen bij Borderline

Uit promotieonderzoek van Youri Derks, Gz-psycholoog bij GGNet, blijkt dat een biosensor applicatie voor smartwatches uitkomst kan bieden voor mensen die moeite hebben om emoties te herkennen. De app helpt bij het vroegtijdig opmerken van oplopende emoties, waardoor deze mensen eerder kunnen handelen om ontregeling te voorkomen. Lees meer via GGNet.
 

Schematherapie voor gezinnen en groepen: ‘Je doet niet aan trucjes maar bent meer dan ooit zelf het instrument’

‘Het mooie van schematherapie is de verbinding tussen denken en voelen’, zegt Wilfried Ekkers, klinisch psycholoog/psychotherapeut en docent bij de RINO Groep. ‘De positieve insteek van schematherapie spreekt me enorm aan. Het is een hoopgevende therapie, die in tegenstelling tot veel andere therapieën niet alleen met denken bezig is. Juist het experiëntiële staat centraal’, vertelt Ekkers.

De populaire cursussen schematherapie zijn uitgebreid met twee nieuwe varianten: gezinsgerichte schematherapie en de vervolgcursus schematherapie in groepsverband. Lees meer in dit interview.
 

Psychiater Jim van Os: ‘De kwaliteit van onze relaties is het fundament van ons leven’

‘Kijk je naar vertrouwen vanuit een filosofisch of ethisch perspectief, dan zit daaronder altijd een element van verbinding. En dat lijkt veelal weggevallen in de samenleving: het gemeenschappelijke perspectief, waarbij je elkaar kunt troosten of helpen in de existentie van het bestaan als er tegenslagen zijn. Het is interessant om te zien hoe dat in korte tijd aan het veranderen is. Mensen zijn zich dat misschien niet bewust, maar voelen dat wel als een soort onbehagen’, zegt hoogleraar psychiatrie, Jim van Os. 

Volgens Van Os is dat mensen geen of weinig verbintenis ervaren met anderen dé crisis van deze tijd. Lees meer via De Morgen.
 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina