Meest gewaardeerde nieuwsberichten van april

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

10 mei 2022

Hulphond verandert het leven van veteranen met PTSS ten goede

Veteranen kunnen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen na stressvolle of traumatische gebeurtenissen. Emmy van Houtert onderzocht de invloed van hulphonden op de symptomen van PTSS. Ook bekeek ze het effect van het assistentiewerk op de honden zelf. Een hulphond blijkt het leven van veteranen met PTSS ten goede te veranderen. De honden zelf lijken geen stress te ondervinden van hun werk. Van Houtert is op 26 april gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Lees meer over het promotieonderzoek via Universiteit Utrecht.
 

‘Met DDP kun je een getraumatiseerd kind tot een veilige hechting brengen’

Interview met Dan Hughes: 'Een kind dat de zorgdrager niet vertrouwt, zal ook diens instructies wantrouwen'. Volgens de Amerikaanse behandelaar Dan Hughes is vertrouwen tussen kind en verzorger noodzakelijk voor gedragsverandering. Want, 'alleen dan luistert het kind naar instructies'.

Hughes schreef verschillende boeken over hechting en trauma bij kinderen en is grondlegger van Dyadic Developmental Psychotherapy (DDP) en PACE. Op 26 september geeft hij hierover bij de RINO Groep in Utrecht een congres en van 27 tot en met 30 september geeft hij een training voor professionals die werken met getraumatiseerde en/of verwaarloosde kinderen.

Lees het interview waarin Hughes vertelt hoe hij is gekomen tot deze behandeling en hoe DDP werkt in de praktijk.
 

Animatie in Oekraïens helpt om met vluchtelingen te praten over stress

De kinderen die nu vanuit Oekraïne naar Nederland komen, hebben in korte tijd veel nare dingen meegemaakt. Zo’n ervaring kan zo ingrijpend zijn en zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid en doodsangst veroorzaken, dat het kind getraumatiseerd raakt. Wat kan langdurige stress doen met de ontwikkeling van de hersenen? Hoe kun je als professional of ouder kinderen helpen bij het omgaan met stress? 

De animatie over de window of tolerance kan helpen om te praten over stress en wat je kan doen. Het is een fijn hulpmiddel bij gesprekken met ouders en kinderen. De Nederlandstalige animatie is ontwikkeld door Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Nu is er ook een versie in het Russisch en in het Oekraïens. Bekijk meer informatie en de animaties via Augeo Foundation.

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina

Ook interessant voor jou