Meest gewaardeerde nieuwsberichten van november

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

1 december 2021
Beeld Psychiater Anna Lembke: het onafgebroken najagen van plezier leidt tot pijn

Psychiater Anna Lembke: het onafgebroken najagen van plezier leidt tot pijn

We leven in een tijd van overvloed, volgens Stanford-psychiater Anna Lembke. Van drugs tot gokken en van eten tot social media: overal om ons heen zijn prikkels die ons continu dopamineshots geven. Dat geeft misschien een lekker gevoel, het doet ons geen goed. 'De wereldwijde toename van depressie, angst en zelfdoding, komt doordat we de beloningspaden in ons brein bombarderen met feelgooddrugs en -gedrag.' Lees verder via Brainwash.
 

‘Orthopedagoog-generalisten worden in de opleiding telkens uitgedaagd zich te verwonderen over wat ze doen’

Vanaf dit najaar neemt prof. dr. Maretha de Jonge het stokje over van dr. Katrien van de Vijfeijken als hoofdopleider van de BIG-opleiding tot orthopedagoog-generalist. Wat is de plek van de orthopedagoog-generalist in het werkveld van zorg en onderwijs? Hoe zorg je er in de opleiding voor dat orthopedagoog-generalisten de juiste vaardigheden ontwikkelen om hun vak goed uit te oefenen? Hoe ondersteun je opvoeders van kinderen, jongeren en volwassenen die zich anders ontwikkelen of bijzondere zorg nodig hebben? Lees het interview.
 

Promotieonderzoek naar de invloed van medewerkers op agressie bij patiënten en toepassing van dwang

Recent promoveerde Paul Doedens op zijn onderzoek naar de invloed van medewerkers in de psychiatrie op het ontstaan van agressie bij patiënten en de toepassing van dwangmaatregelen in de zorg. Hij deed kwalitatief en kwantitatief onderzoek in het Amsterdam UMC en dook in de literatuur over de toepassing van dwang; opsluiten en fixatie. Lees meer via ggz.nl.

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina