Negatief beeld van het zelf en de ander; tweeledige aanpak bij affectfobietherapie

30 november 2021

In dit artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie schrijven Dorien Philipszoon en Quin van Dam over Affect Fobie Therapie als behandeling van een negatief zelfbeeld. Klinisch psycholoog en psychoanalytisch psychotherapeut Quin van Dam is docent bij de RINO Groep en verzorgt onder meer cursussen over Affect Fobie Therapie.
 
Een negatief zelfbeeld is bij veel psychiatrische stoornissen een bekend symptoom. In veel behandelingen, zoals de cognitieve gedragstherapie (CGT) en psychodynamische therapie (PD), wordt daar dan ook mee gewerkt. Bij CGT richt men zich op het zelfbeeld, terwijl men bij PD met het zelfbeeld en het beeld van de ander werkt. In een gefingeerde casus tonen wij hoe men met de affectfobietherapie (AFT), een representant van PD, dit tweeledig focus onder de loep neemt. Bij vergelijking van de tweeledige AFT-aanpak met de enkelvoudige CGT-behandeling blijkt dat beide benaderingen leiden tot verbetering van het zelfbeeld, het beeld van de ander en het interpersoonlijk functioneren.
 
Lees het artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie

Interesse in de cursus Affect Fobie Therapie (AFT)?

De cursus in maart is al vol. Als je je nu aanmeldt als belangstellende, ontvang je vanzelf bericht zodra deze cursus is doorgepland.