Meest gewaardeerde nieuwsberichten van augustus

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

6 september 2021
Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe, hoogleraar psychologie: 'We kweken psychiatrische patiënten bij de vleet'

'Psychiaters en psychologen moeten pleiten voor structurele maatschappelijke hervormingen', schrijft de Gentse hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe in zijn nieuwe essay Over normaliteit en andere afwijkingen. Hij ziet met lede ogen aan hoe almaar meer kinderen en volwassenen met psychologische problemen kampen, terwijl de onderliggende oorzaken ongemoeid worden gelaten. ‘Wij zijn héél onverdraagzaam geworden tegenover alles wat een beetje afwijkend is. Onverdraagzaam en bang, want die twee gaan samen.’ Lees meer via Knack.  
 

Documentaire doorbreekt stigma van de roze wolk

Ongeveer 20% van de pas bevallen moeders krijgt namelijk last van mentale problemen. Veelal wordt  daar nauwelijks over gepraat. Met de documentaire ‘Ze wist toch waar ze aan begon…?!’ wil het Europese initiatief PerinAtal menTal Health (PATH)  het stigma van de roze wolk doorbreken. Bekijk de documentaire via Vakblad Vroeg.


Hoogleraar Vermeiren, VPRO’s Zomergast: 'Komende jaren gaat het over covidgeneratie'

Lange lockdowns eisen hun tol: ‘We zien een ontzettende toevloed aan jongeren die suïcidaal zijn, eetstoornissen hebben en automutileren. Vooral jongeren die al een bepaalde kwetsbaarheid hadden krijgen een extra klop. Maar ook gezonde jongeren lopen schade op’, zegt Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en afgelopen zondag te gast bij Zomergasten. De komende decennia zullen we het hebben over de covidgeneratie. Er moet snel een plan komen om verdere schade te voorkomen. Er moet alles aan gedaan worden om kinderen naar school te laten gaan en ze bewegingsruimte te geven. Dat is cruciaal voor hun ontwikkeling.’ Lees meer via Leidsch Dagblad. Wat leren we van corona? Bekijk het online seminar ‘Omgaan met tegenslag bij jongeren’ met o.a. Steven Pont.
 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina