Meest gewaardeerde nieuwsberichten van april

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

5 mei 2021

DRIE VROUWEN OVER HUN AUTISME DIAGNOSE:

Van een man met autisme hebben we gelijk een beeld, maar bij vrouwen en autisme is dat moeilijker. Hoe komt dat? ‘Doordat vrouwen in het algemeen beter zijn in het observeren en nadoen van sociale interacties, zijn ze vaak beter in staat om hun autistische trekken te 'verbergen' voor anderen.’ Hoe ga je ermee om als je als volwassene de diagnose autisme krijgt? En hoe leef je met autisme? 3FM sprak erover met drie jonge vrouwen met autisme.
 

Zeg vaker 'nee' tegen patiënten met milde psychische klachten die naar een psycholoog of psychiater willen

‘Ik zou willen dat psychisch leed en psychische diversiteit gewoon weer wat meer mag. Zonder dat dat direct gefikst moet worden, of gladgestreken’, schrijft huisarts Rinske van de Goor in De Volkskrant. ‘Ik denk dat huisartsenpraktijken en GGZ-praktijken samen verantwoordelijk moeten zijn voor alle psychische zorg in een bepaalde populatie. Daarbij moeten de ernstiger zieke personen met prioriteit bij een psychiater of psycholoog terecht kunnen en moeten ze mensen met milde klachten juist terugverwijzen.’ Lees meer via de Volkskrant.


Zet bij slaapprobleem sensitieve zorg voorop

Sensitieve zorg krijgt veel te weinig aandacht bij het behandelen van slaapproblemen bij jonge kinderen. ‘De focus ligt meestal op een gedragstherapeutische aanpak’, constateert Gerinda van Haaften. ‘Ondersteuning van de ouder-kindinteractie verdient veel meer aandacht. Eerst is er veiligheid en basisvertrouwen nodig, voordat een gedragsmatige aanpak kan helpen.’ Lees meer via vakblad Vroeg.
 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina

Ook interessant voor jou