Meest gewaardeerde nieuwsberichten van januari

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

4 februari 2021
Verlegenheid

Sorry voor mijn gedrag: als verlegenheid problematisch wordt

Extreme verlegenheid ontstaat vermoedelijk al in de heel vroege jeugd. Ontwikkelingspsycholoog Milica Nikolić onderzoekt hoe ouders kunnen voorkómen dat hun kind later te verlegen wordt – want dat heeft namelijk nogal wat negatieve gevolgen, zowel op mentaal als op lichamelijk gebied. In dit interview vertelt Nikolić waar de grens tussen gewoon verlegen en te verlegen ligt, en hoe erg extreme verlegenheid precies is.  

 

'Mensen zijn ingewikkeld, dus stap af van de labels in de GGZ'

De psychiatrie probeert patiënten te vangen in categorieën en labels. Maar daarvoor is de mens te ingewikkeld, betoogt hoogleraar Floortje Scheepers in haar debuut ‘Mensen zijn ingewikkeld’. Een bijzonder boek, waarin ze wetenschappers en ervaringsdeskundigen vraagt om te reflecteren op de thema’s die ze in de zeven hoofdstukken aansnijdt. Rode draad in haar betoog: erken dat je psychische klachten niet kunt vatten in classificaties en protocollen, want je verkoopt illusoire kennis. Lees meer in Trouw. Beluister ook de RINO Groep Podcast waarin Floortje vertelt hoe zij denkt over de DSM en verandering in de ggz.

 

'We plakken te snel een etiket op kinderen die zich iets anders gedragen'

Ouders labelen hun kind snel met adhd of autisme als het zich iets anders gedraagt. Psychiater David Con stelt dat die labels vergaande consequenties hebben. Onze taal speelt hierin een belangrijke rol: ‘Met onze taal beïnvloeden wij niet alleen elkaar. Onze taal, onze woorden en betekenissen nemen we ook mee naar de spreekkamer van de psychiater en psycholoog. Met onze labels beïnvloeden we ongemerkt wat de psychiater gaat zien en denken als we bijvoorbeeld over een jongere praten in de spreekkamer.’ Lees meer via Parool

 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina