Meest gewaardeerde nieuwsberichten van december

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

7 januari 2021
Kind

Leer autisme bij jonge meisjes eerder herkennen

Autisme bij jonge meisjes wordt gemiddeld later herkend dan bij jongens. ‘Gevolg is dat ook de behandeling later start’, vertelt Marrit Buruma. Het spreekt voor zich dat de ontwikkeling van meisjes gebaat is bij eerdere herkenning. ‘Dit kan zeker, maar vergt kennis over de uitingsvormen. Deze zijn soms subtieler dan bij jongens.’ Bekijk het artikel van vakbladvroeg.nl. Werk jij met kinderen of volwassenen met autisme? Bekijk ook ons cursusaanbod van autisme.
 

Voorkom dat trauma levenslang doorwerkt

Trauma bij heel jonge kinderen werkt op allerlei facetten door: op de zintuigen, de gevoelens en sociale relaties. ‘De vroege kindertijd is de fase waarin de basis wordt gelegd voor het zelfbeeld’, legt Eveline Euser uit. ‘Dit kan verstoord raken, want trauma heeft altijd te maken met een verlies van veiligheid.’ Trauma is een breed begrip. Het kan eenmalig of chronisch zijn, binnen het gezin of daarbuiten plaatsvinden. ‘Maar in alle gevallen is bij de behandeling de omgeving nodig voor het herstel. Daarom moeten we altijd met een relationele bril naar trauma bij jonge kinderen kijken.’ Lees het interview op vakbladvroeg.nl 
 

Angst en depressie bij zwangere vrouwen vaak onbesproken

Vrij veel zwangere vrouwen kampen met angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Aan dit probleem wordt (te) weinig aandacht geschonken, ook omdat zwangere vrouwen vaak het idee hebben die gevoelens ‘erbij horen’. Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar en behandelbaar maken van het probleem. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc. Lees het artikel op medicalfacts.nl. Bekijk ook de cursus ‘Psychische stoornissen rondom fertiliteit, zwangerschap en bevalling’.
 

 

Volg jij ons al op social media?

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina