Meest gewaardeerde nieuwsberichten van november

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

30 november 2020
Kind

Stress frustreert ontwikkeling babybrein

Bij de geboorte is het brein nog helemaal niet af en zeker nog niet gefinetuned. Hoe het uiteindelijk gaat functioneren, is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de ouder-kindinteractie in de eerste levensjaren. ‘Met name de mate van stress in die relatie bepaalt hoe het babybrein zich verder ontwikkelt’, benadrukt dr. Fabiënne Naber. ‘Is die er, dan kan onder meer breinschade ontstaan.’ Lees het hele artikel bij vakbladvroeg.nl


Emotionele mishandeling vaak onbelicht

Kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van emotionele mishandeling door hun ouders, melden doorgaans ernstige posttraumatische stressklachten. Die klachten zijn gemiddeld genomen zelfs erger dan na andere vormen van kindermishandeling, zoals fysieke mishandeling. Dat blijkt uit onderzoek door Leidse psychologen. Lees meer op de pagina van ggztotaal.nl. Bekijk ook onze cursus Psychotraumatologie bij kinderen en jongeren.


Meisjes met autisme

Autisme bij meisjes wordt soms niet herkend of komt pas op latere leeftijd aan het licht. Klinisch psycholoog en docent Annelies Spek pleit in Kind & Adolescent Praktijk voor betere en tijdige diagnostiek, omdat dit veel leed kan voorkomen: 'Hoe eerder je weet dat er sprake is van autisme, hoe beter je mogelijk traumatische ervaringen kan voorkomen. Iemand die veel trauma's achter elkaar meemaakt, wordt steeds minder veerkrachtig en kan emoties steeds minder goed reguleren. Dus als er twijfel is over de diagnose: doe liever extra diagnostisch onderzoek dan dat je een niet passende behandeling inzet.' Het hele artikel is te hier te vinden op onze site. Wil jij ook les van Annelies Spek? Bekijk dan de cursus Diagnostiek autismespectrumstoornissen bij volwassenen. 

 

Volg jij ons al op social media?

 

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina