Meest gewaardeerde nieuwsberichten van juli

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

30 juli 2020
Babybrein

Snelle groei babybrein duidt op ontwikkeling autisme 

Onderzoekers hebben een manier gevonden om al in een vroeg stadium bij baby’s te voorspellen of ze autisme zullen ontwikkelen. Hersenscans hebben laten zien dat het brein aanzienlijk sneller groeit bij kinderen die op latere leeftijd worden gediagnosticeerd met autisme, meldt Vakblad Vroeg. Door sneller vast te stellen of kinderen een grote kans hebben om autisme te krijgen, kunnen zij ook al eerder begeleid worden in hun ontwikkeling. 
 

Genen niet belangrijk bij psychisch lijden

De laatste decennia heerste het idee dat ernstig psychisch lijden – zoals schizofrenie, autisme of depressie – biologisch werd veroorzaakt; door genetische varianten. Onderzoek van Jim van Os, ggz-hoogleraar in het UMC Utrecht, laat zien dat dit slechts in beperkte mate het geval is. ‘Omgevingsfactoren spelen een veel grotere rol. Met name sociale frustratie en jeugdtrauma’s vergroten het risico op ernstig psychisch lijden.’ Lees meer
 

'Ouderbegeleiding is nog geen erkend vak, maar toch een vak apart'

Als je werkt met kinderen en jongeren, heb je meestal ook te maken met hun ouders. Vaak vinden hulpverleners het ingewikkeld om ouders op een goede manier te betrekken bij de behandeling van hun kind. Hoofdopleider Katie-Lee Weille vertelt in dit interview waarom het zo belangrijk is om meer kennis en begrip te krijgen over het ouderschap en hoe de opleiding ‘Ouderbegeleiding vanuit een visie op ouderschap en ontwikkeling’ daaraan kan bijdragen.
 

Volg jij ons al op social media?

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina

Ook interessant voor jou