Maartje Schoorl benoemd tot bijzonder hoogleraar

25 mei 2020

Klinisch psycholoog Maartje Schoorl is per 1 mei 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Beroepsopleidingen tot Psycholoog in de Individuele Geestelijke Gezondheidszorg. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Postdoctorale Opleidingen Geestelijke Gezondheidszorg (PDO-GGz) Leiden/Rotterdam en vormt een belangrijke schakel tussen de universiteit en de postmaster opleidingen. 

Maartje Schoorl
Maartje Schoorl

Gezien de noodzaak tot een wetenschappelijk verantwoorde postmaster opleiding, worden de psychologische BIG-opleidingen in een samenwerkingsverband met universiteiten en praktijkinstellingen ontwikkeld en uitgevoerd. Universiteiten en praktijkinstellingen geven samen vorm aan een ‘scientist-practitioner model’, waarbij een zo hoog mogelijke kwaliteit van diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek wordt nagestreefd. 

Implementatie wetenschappelijk onderzoek in onderwijs

Schoorl zal zich richten op het ontwikkelen van onderwijs en het doen van onderzoek op het gebied van evidence-based interventies voor psychische klachten. Verder ontwikkelt zij onderwijsbeleid met betrekking tot de aansluiting van de masteropleiding psychologie op het postdoctorale opleidingstraject, rekening houdend met de zich ontwikkelende Europese eisen.
 
Schoorl: ‘Opleiden is volgens mij het leukste wat er is voor de klinisch psycholoog. Het verbindt alle facetten van het vak; het gaat om implementatie van wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling van didactische methoden, een visie op het beroep waar we voor opleiden, maar ook veel samenwerken in verschillende contexten.’
 

Over Maartje Schoorl

Dr. Maartje Schoorl is klinisch psycholoog. Zij is in 2013 gepromoveerd aan de Universiteit Leiden en werkte daar vanaf die tijd op de afdeling klinische psychologie als docent en vervolgens als universitair docent en universitair hoofddocent.
 
Daarnaast werkte Schoorl van 2008 tot 2020 als behandelaar en senior onderzoeker op de afdeling Psychotrauma van Psyq in Den Haag, in 2019 erkend als TOPGGZ afdeling. Sinds 2020 werkt zij bij LUBEC, Leids Universitair Behandel- en Expertise Centrum, waar zij onder andere verantwoordelijk is voor de opzet van een intensief ambulant behandelaanbod voor patiënten met PTSS ten gevolge van vroegkinderlijk trauma, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
 
Bij de RINO Groep is Schoorl hoofdopleider van de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog V&O regio Leiden/Rotterdam en van de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog V&O regio Leiden.