Podcast: Drs. Erik Jongman over werken met forensisch psychiatrische jeugddelinquenten

10 maart 2020

Erik Jongman, psychotherapeut bij Levvel en De Waag, werkt al dertig jaar met de top-600 van forensisch psychiatrische jeugddelinquenten in Nederland. Onderwerpen als straatroof, overvallen en liquidaties komen in zijn dagelijkse werk meer dan eens voorbij. Hoe probeert Jongman deze jongeren weer het rechte pad op te krijgen? In aflevering 5 van de RINO Groep Podcast vertelt hij daarover en over de rol die ouders, zorg en wetenschap hierin hebben.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunes of Spotify.

​​​​​​

Hoewel de kranten bol staan van nieuws over toenemend geweld onder jongeren, blijkt dat volgens Jongman niet te kloppen. Wel ziet hij dat geweldsdelicten onder jongeren ernstiger worden: ‘Vroeger had je jongens die stout waren in hun tienerjaren en op achttienjarige leeftijd in het criminele circuit belandden. Nu zie je jongetjes van een jaar of 16 die met Kalasjnikovs schieten.’ Die verschuiving baart Jongman zorgen. In hoeverre zijn de ouders van deze kinderen hiervoor verantwoordelijk en wat kunnen zij doen om dit te voorkomen?
 
Hoe ernstig de delicten ook zijn, Jongman hecht zich aan zijn groep jeugddelinquenten. ‘Het bijzondere is dat als je deze jongeren leert kennen het vaak hele leuke mensen zijn, ondanks de verschrikkelijke delicten die zij plegen. En als het me lukt om daar beweging in te krijgen, zodat ze het rechte pad kiezen, is dat wat mijn werk bijzonder maakt.’ Maar, hoever ga je in het opbouwen van een band met deze jongeren? Hoe lang help je hen en wat doe je nadat de behandeling is gestopt?
 
Hoewel Jongman al drie decennia lang voor jeugdhulpinstellingen werkt en soms lak heeft aan bepaalde protocollen, zijn er ook werkwijzen waar je volgens hem niet omheen kunt. Zo laat de Diagnose Behandel Combinatie (DBC) waar instellingen mee te maken hebben, zeer te wensen over, vindt Jongman. In deze podcast legt hij niet alleen uit wat eraan mankeert, maar ook wat er vanuit de zorg kan worden gedaan om deze jongeren beter te helpen en hoe je het hoge aantal ernstige delicten kunt reduceren.
 
Tenslotte spreekt Jongman over de rol van wetenschappelijk onderzoek en welk onderzoek gedaan kan worden om zowel de best mogelijke zorg te bieden als de kosten van de jeugdzorg te drukken.
 
Ook benieuwd geworden naar de visie van Erik Jongman? Luister dan hier naar aflevering 5 van de RINO Groep Podcast. Presentatie Jan Meijroos en Jolie Jacobs.
 


Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een vijfdelige podcastserie ter promotie van het symposium ‘Van nieuwsgierigheid naar wetenschap’ op 10 maart 2020. Denk je erover om na je masterstudie of GZ-opleiding door te leren voor klinisch psycholoog? Twijfel je misschien nog? Kom dan naar dit symposium dat wij in samenwerking met de NVGzP organiseren. Grote namen komen in een interactieve DWDD-setting vertellen over hoe zij de wetenschap ervaren. Dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Kom 10 maart 2020 naar het symposium 'Van nieuwsgierigheid naar wetenschap' - Waarom doorleren voor klinisch psycholoog een goede keuze is