Podcast: Prof. dr. Martine van Zandvoort over wakkere hersenoperaties

11 februari 2020

Natuurlijk voelt ze een gezonde spanning als ze patiënten met hersentumoren tijdens een wakkere hersenoperatie test of wanneer ze een hersenhelft stillegt tijdens een onderzoek bij iemand met epilepsie. Martine van Zandvoort, hoofd van de afdeling Neuropsychologie aan het UMC in Utrecht en hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, had nooit gedacht dit werk te zullen doen. Toch is het helpen van deze patiënten haar missie geworden.

Luister deze podcast via Soundcloud, iTunes of Spotify.


De hersenen zijn volgens Van Zandvoort nog lang niet volledig begrepen gebied. 'Op basis van diverse onderzoeken heb je allerlei aannames over de hersenen en hersenfuncties', legt ze in deze aflevering van de RINO Groep Podcast uit. 'Het is echter fascinerend om te zien dat de ene patiënt iets anders ervaart dan de andere patiënt tijdens hetzelfde onderzoek.' Van Zandvoort vertelt uitgebreid over de Wada-test, een voorbereidend onderzoek op een operatie bij epilepsiepatiënten, waarbij er één hersenhelft uitschakeld wordt om te kijken waar de patiënt op reageert. Zo'n onderzoek als de Wada-test laat volgens haar telkens weer zien dat er nog veel is dat we niet weten over het functioneren van onze hersenen en dat aannames telkens weer op de proef worden gesteld.

Wat ze nooit had verwacht is dat zoiets ver wegs als de doodstraf in de Verenigde Staten invloed heeft op het uitvoeren van de Wada-test. Het hoofdbestanddeel van de stof om een hersenhelft uit te schakelen, wordt namelijk ook gebruikt voor de uitvoering van de doodstraf in de VS. De stof is inmiddels in Europa uit de handel genomen. Van Zandvoort legt uit wat de gevolgen hiervan zijn.

Als één van de weinige klinisch neuropsychologen in Nederland test Van Zandvoort ook patiënten tijdens wakkere hersenoperaties. Maar hoe doe je dat en wat gebeurt er nou eigenlijk als een deel van je schedel wordt gelicht? Wat voelt de patiënt hiervan en in welke mate is iemand bij kennis? Ze vertelt over de cruciale rol van een goede voorbereiding op een wakkere hersenoperatie, het belang van snelle beslissingen durven nemen en hoe ze van elke patiënt weer iets nieuws leert.

Blijven leren is voor Van Zandvoort een belangrijk onderwerp. Onderzoek blijven doen vindt ze daarom net zo belangrijk als de zorg voor haar patiënten. 'Het één kan namelijk niet zonder het ander als we meer over de hersenen te weten willen komen en de beste zorg willen kunnen verlenen.' Ze vindt het dan ook van cruciaal belang dat de klinisch neuropsychologen van morgen goed opgeleid worden: 'Als ik mag zorgen dat de generatie na mij mijn draad oppakt en dat beter doet dan ik, dan is mijn missie geslaagd.'

Meer weten over de functie van Martine van Zandvoort? Luister naar deze aflevering van de RINO Groep Podcast. Presentatie Jan Meijroos en Jolie Jacobs.


  
​​​​​
 

 


Over de RINO Groep Podcast

De RINO Groep Podcast is een vijfdelige podcastserie ter promotie van het symposium ‘Van nieuwsgierigheid naar wetenschap’ op 10 maart 2020. Denk je erover om na je masterstudie of GZ-opleiding door te leren voor klinisch psycholoog? Twijfel je misschien nog? Kom dan naar dit symposium dat wij in samenwerking met de NVGzP organiseren. Grote namen komen in een interactieve DWDD-setting vertellen over hoe zij de wetenschap ervaren. Dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.