Staatssecretaris Paul Blokhuis bezoekt expositie ‘What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM’

27 januari 2020
blokhuis

Maandag 27 januari bracht staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een bezoek aan de RINO Groep. Hij kwam langs om de foto-expositie te bezichtigen die gebaseerd is op portretten uit het boek ‘What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM’ van psycholoog Vittorio Busato en fotograaf Peter Valckx. De afspraak is het gevolg van een persoonlijke uitnodiging via Twitter.

What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM

Het boek, dat eind 2018 is uitgegeven door Hogrefe, komt voort uit het idee van Vittorio Busato om de menselijke diversiteit in psychopathologie te laten zien. Voor Vittorio stond al vanaf het begin vast dat het boek een verzameling monologen zou worden rond één centraal thema: wat is er mis met mij?
 
‘Voor mij is dit boek een ode aan de menselijke diversiteit. Ik wilde de verschillende aandoeningen uit de DSM een gezicht geven. Het resultaat staat zwart op wit. Voor sommigen was dat heel confronterend, voor anderen juist weer heel verhelderend’, aldus Vittorio.
 
Peter Valckx maakte indringende zwart-wit foto’s van de geportretteerden. Peter: ‘Ik vind dat we mensen niet teveel in hokjes moeten stoppen. Het leuke aan dit project is dat je de labels aan de foto’s niet ziet. De portretten zijn gewoon portretten van mensen, zoals jij, ik, de buurman en de buurvrouw.’
 
Het boek laat zien dat mensen met een DSM-diagnose zijn zoals ieder ander. Dat sluit aan op de campagne ‘Hey! Het is oké’ waarmee het ministerie van VWS de drempel wil verlagen voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan over depressieve emoties.

Het boek Gezichten achter de DSM
Paul en Kristine
Paul in gesprek
Paul en Ina
Paul en Marco
Paul Blokhuis
Vittorio, Hedda, Peter en Paul
Kristine en Paul
Kristine en Paul