Meest gewaardeerde nieuwsberichten van december

Dit zijn de berichten die je volgens onze volgers op social media niet mag missen!

6 januari 2020
Dirk de Wachter

Psychiater Dirk De Wachter: 'Ik denk dat burn-out veelal te maken heeft met te weinig aandacht, en niet met te veel werkuren'

De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter vindt dat mensen meer verbinding moeten aangaan met elkaar. Wat vindt hij dan van nieuwe media, die veelal als ‘vluchtig’ worden gezien? ‘Let op, ik heb niets tegen de nieuwe media, een fantastische uitvinding is dat om verbinding te maken. Maar dan moet je ze wel zo gebruiken. Dus ik zeg: stuur een WhatsApp-berichtje naar je broer, vader, kind of beste vriendin, spreek af op een terrasje en vertel je verhaal. En dan drink je een koffietje, je pakt elkaar vast, kijkt samen naar de mensen en het is een goede tijd.’ Lees het interview op Bloovi.


Mentaliseren bevordert veilige hechting en emotieregulatie

Mentaliseren, het op een juiste manier lezen van gedachten en gevoelens van een baby, draagt bij aan een veilige gehechtheid en het leren reguleren van emoties. Kleuters van wie beide ouders hier moeite mee hebben, vertonen vaker opstandig gedrag en zijn sociaal minder vaardig. Lees meer in dit artikel van Vakblad Vroeg. Wil jij je als hulpverlener verdiepen in ‘mentaliseren’? Bekijk hier ons opleidingsaanbod.

 
Rust na trauma beïnvloedt geheugen

Wanneer mensen direct na een traumatische ervaring rust nemen, hebben ze later minder last van opdringerige herinneringen aan de ervaring. Dat concludeert een groep neurowetenschappers uit Londen. Volgens de interpretatie van de onderzoekers van de studie helpt de rustperiode om de traumatische beelden te contextualiseren (of te verwerken). De hippocampus zou daarin een grote rol spelen. Lees meer in EOS Psyche & Brein.


Volg jij ons al op social media?

Ga naar onze LinkedIn-pagina

Ga naar onze Facebookpagina

Ga naar onze Twitterpagina

Ga naar onze Instagrampagina