Doodsangst en doodsverlangen bij ouderen - Quin van Dam

Dr. Quin van Dam bespreekt de rol van de psychoanalytisch therapeut bij doodsangst en doodsverlangen

19 juni 2019

In het Tijdschrift voor Psychoanalyse bespreekt klinisch psycholoog en psychoanalyticus dr. Quin van Dam de rol van de psychoanalytisch therapeut bij oudere patiënten die worstelen met doodsangst en bij oudere patiënten die juist verlangen naar de dood en het leven als voltooid lijkt te beschouwen. Quin van Dam is docent bij de RINO Groep en verzorgt de cursus Affect Fobie Therapie.

Ouderen worden veelvuldig geconfronteerd met de dood: veel naasten overlijden en ook de horizon van hun eigen sterven komt snel in zicht. Hoe ervaren ze dat? Geven ze zich eraan over, zijn ze bang of verlangen ze ernaar en denken ze aan euthanasie? Het zijn vragen die altijd al van belang zijn geweest, maar die op dit moment een speciale urgentie hebben. Onze samenleving is immers gefocust op de jonge, gezonde mens, terwijl er tegelijk steeds meer ouderen zijn.

 

Quin van Dam: 'Dat roept de vraag op wat onze rol als psychoanalytisch therapeut (psychoanalyticus of psychoanalytisch psychotherapeut) is wanneer mensen op hoge leeftijd worstelen met de dood. In een recent artikel in dit tijdschrift liet ik zien dat doodsangst in de psychoanalyse traditioneel niet aan bod kwam (van Dam 2018). De existentieel-psychoanalytische behandeling is dan ook een welkome aanvulling (Straker 2013; van Dam 2018). Wat kan deze betekenen in het geval van ouderen?'

Hoe herken je doodsangsten bij oudere patiënten? Hoe ga je om met doodswensen van patiënten? Wat zijn de consequenties voor de behandeling van doodsangst en doodsverlangen? Lees het complete artikel in het Tijdschrift voor Psychoanalyse.