Fieke Bruggeman verdedigt proefschrift aan Universiteit Twente

Conclusie: online behandelingen succesvol in verminderen vermoeidheid na kanker

11 januari 2019

Op vrijdag 11 januari verdedigt Fieke Bruggeman-Everts, onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut (HDI) en opleidingsmanager bij de RINO Groep, haar proefschrift aan de Universiteit Twente. Haar proefschrift is getiteld: Evaluation of two different Web-based interventions for chronic cancer-related fatigue - Online Mindfulness-Based Cognitive Therapy and Ambulant Activity Feedback.

Zeker eén op de vier patiënten met kanker heeft ook lang na de behandeling last van ernstige chronische vermoeidheid. Deze vermoeidheid heeft grote invloed op het leven van de patiënt doordat het de dagelijkse bezigheden enorm kan beperken en de re-integratie kan frustreren. De afgelopen jaren zijn er verschillende bewegingsprogramma’s en psychologische interventies ontwikkeld speciaal gericht op deze langdurige vermoeidheid na kanker. In het promotieonderzoek van Fieke zijn twee online behandelingen voor het verminderen van ernstige chronische vermoeidheidsklachten geëvalueerd:

  • Een op afstand begeleid bewegingsprogramma gericht op het beter leren doseren van energie om zo vermoeidheid te doen verminderen.
  • Een online aandachtgerichte cognitieve therapie gericht op het zich bewust worden van automatische reacties die de vermoeidheid versterken.
Deze behandelingen, die mensen vanuit huis kunnen volgen, zijn ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut (HDI) en Roessingh Research and Development (RRD). Beide behandelingen werden vergeleken met een minimale behandeling waarbij mensen via e-mail informatie over vermoeidheid en kanker ontvingen. Uit de studie blijkt dat beide online behandelingen succesvol zijn en bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid na kanker, meer dan de minimale behandeling. Het onderzoek laat zien dat het gevoel van controle over de vermoeidheid - in hoeverre je denkt de vermoeidheid te kunnen veranderen - het werkingsmechanisme is. Het onderzoek leverde ook informatie op hoe de behandelingen te verbeteren.

Fitter na kanker

Het project Fitter na Kanker is gefinancierd door het Alpe d’Huzes/KWF-fonds. Het onderzoek is uitgevoerd door Fieke Bruggeman-Everts en dr. Marije Wolvers onder begeleiding van dr. Marije van der Lee (HDI) en prof. dr. Miriam Vollenbroek-Hutten (Universiteit Twente, ZiekenhuisGroep Twente).

Benieuwd naar ons aanbod op het gebied van medische psychologie?