Webinar Scott Sells: The undercurrents technique

Dr. Scott Sells over hoe je een vastgelopen traumabehandeling bij een gezin weer in beweging krijgt

11 december 2018

Wat zorgt ervoor dat getraumatiseerde kinderen en gezinnen vastlopen en niet in staat zijn om vooruit te komen? Hoe kunnen hulpverleners en behandelaren de uitkomst van onmogelijke zaken veranderen?

Gedurende zijn 30-jarige loopbaan in de ggz, heeft dr. Scott Sells onderzoek gedaan naar hoe je vastgelopen behandelingen weer in beweging kunt krijgen. Dit onderzoek startte Scott na zijn eerste ervaring met een vastgelopen behandeling. Gedurende acht jaar heeft hij onderzoek in 15 staten met meer dan 1.000 gezinnen gehouden. Naar aanleiding van dat onderzoek heeft Scott het Family Systems Trauma Model ontwikkeld, waarmee therapeuten stap-voor-stap families met trauma effectief leren begeleiden en uiteindelijk genezen van trauma. Het model omvat 18 kerntechnieken. Eén van de kerntechnieken heet 'Undercurrents'. Deze techniek helpt de therapeut om los te komen van complexe traumazaken en de behandeling weer in beweging te krijgen. 

'Undercurrents'

Met de implementatie van de 'Undercurrents' Techniek onderzoekt de therapeut de oorzaken van zelfbeschadigende symptomen. Tijdelijke interventies, zoals gebruik van medicatie, bieden opluchting, stabilisatie of onderhoud, maar pakken het probleem niet bij de kern aan. De 'Undercurrents', ofwel onderstromen vertegenwoordigen de wortels en zijn belangrijkste oorzaken van de symptomen. Deze zijn in eerste instantie onzichtbaar voor het blote oog. Zodra de therapeut deze heeft ontdekt, kan hij een blijvende genezing of verandering bewerkstelligen. Bekijk het webinar over 'The undercurrents technique' en leer hoe je bij de 'undercurrents' kunt komen:
​​​​​​​

Wil je de 3-daagse intensieve en op casuïstiek gerichte masterclass 'Trauma en systeemtherapie' van Scott Sells bijwonen? En wil je je eventueel verder ontwikkelen als FST therapeut?