Marja Hodes neemt posterprijs in ontvangst tijdens KP/KNP congres

Marja promoveerde op een onderzoek over ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking

21 april 2018

Op 8 februari 2017 promoveerde Marja Hodes, psycholoog bij ASVZ, op het ondersteunen van ouders met een verstandelijke beperking. De titel van haar proefschrift luidt ‘Testing the effect of parenting support for people with intellectual disabilities and borderline intellectual functioning’. Marja Hodes ontving voor haar onderzoek de RINO Groep posterprijs tijdens het KP/KNP-congres uit handen van Hedda van 't Land, directeur RINO Groep.

Marja Hodes neemt de posterprijs in ontvangst
Marja Hodes neemt de posterprijs in ontvangst

Ouders met verstandelijke beperkingen komen in hun rol als ouder meer problemen tegen dan ouders zonder verstandelijke beperkingen. Eerder onderzoek toonde aan dat deze ouders geholpen kunnen worden met professionele opvoedhulp. Tot nu toe is vooral gekeken naar concrete verzorgingstaken. Promovenda Marja Hodes onderzocht een opvoedinterventie die gericht is op sensitief opvoeden. De basis hiervoor was het programma Videofeedback Intervention for Positive Parenting with the focus on Sensitive Discipline (VIPP-SD), ontwikkeld door het Centrum voor Gezinsstudies (Universiteit Leiden) en effectief gebleken in binnen- en buitenland voor ouders zonder beperkingen. Hodes heeft deze interventie nu toegankelijk gemaakt voor ouders met verstandelijke beperkingen (VIPP-Learning Difficulties). Meer informatie over het promotieonderzoek tref je hier.

In een interview met VGN vertelt Marja over haar ervaringen. ‘Ik vroeg me altijd af: hebben wij wel iets gedaan voor die ouders?’, zegt Marja Hodes. Ze blikt terug op de gezinsbegeleiding die ze ruim dertig jaar geleden opzette in Rotterdam en waar ze ook ouders met een verstandelijke beperking tegenkwam. ‘Het was een groep die nog meer werd gemarginaliseerd dan anderen. Als de problemen met hun kinderen groter werden en men er lucht van kreeg dat die ouders een verstandelijke beperking hadden, dan werd er snel en hard ingegrepen. Dat was vaak onterecht. Los je iets op door kinderen weg te halen bij hun ouders? Je bent een hulpverlenende organisatie, je zegt dat je ouders ondersteunt bij de opvoeding. Dan hebben ze net iets anders nodig dan de gemiddelde ouder en dan heb je ineens niks voor hen! Met als gevolg dat ouders en kinderen gescheiden worden – het meest slechte wat je kunt bedenken.’

Wil je je verder professionaliseren op het gebied van LVB?