Hoe gebruik je Shakespeare om jezelf van trauma te verlossen?

Voorstelling Cry Havoc gaat over rehabilitatie van een oorlogsveteraan aan de hand van Shakespeare

26 maart 2018

In 1991 had acteur, veteraan en ervaringsdeskundige, Stephan Wolfert, zijn beste vriend zien sterven tijdens een militaire trainingsoefening. In dat jaar bezocht hij het toneelstuk 'Richard III', het verhaal over een koning die ook soldaat was. In de woorden van Shakespeare hoorde Stephan een echo van zijn eigen ervaring. Die ervaring vormt de basis van het verhaal dat Wolfert vertelt in zijn soloshow, 'Cry Havoc!' Met psychiater Bessel van der Kolk maakte Stephan hiermee onlangs een tournee door Australië.

Stephan Wolfert, acteur, veteraan en ervaringsdeskundige
Stephan Wolfert, acteur, veteraan en ervaringsdeskundige

In de voorstelling beschrijft Stephan zijn ervaringen bij zijn terugkeer uit Irak, waar hij als soldaat gestationeerd was. Volkomen gedesillusioneerd keerde hij terug naar zijn oude leven. Hij raakte verslaafd en kwam volledig buiten de maatschappij te staan. Zijn weg uit dit bestaan vond hij, na een lange zoektocht, in het theater. Hij volgde de theaterschool en raakte geïnspireerd door het werk van William Shakespeare, dat hem hielp zijn eigen nieuwe realiteit te duiden en opnieuw in balans te komen. Dit proces en de meest belangrijke elementen van Shakespeare die daartoe hebben bijgedragen, heeft hij theatraal verwerkt en met regisseur Eric Tucker ontwikkeld tot de voorstelling 'Cry Havoc!'. De voorstelling heeft inmiddels in theaters, buurthuizen en in soldatenbarakken over de hele wereld gestaan.

Op 19, 20 en 21 april speelt STET The English Theatre samen met het The Hague Shakespeare Festival in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag 'Cry Havoc!' als onderdeel van de driedaagse SHAKESPEARE UNEXPECTED. Voorafgaand aan de voorstellingen van 19, 20 en 21 april leidt Henriette Koomans, executive coach, teamtrainer en gastdocent bij MIT, de voorstelling in aan de hand van quotes van Shakespeare.

Tickets en meer informatie

Wil je meer informatie of direct tickets bestellen? Neem dan een kijkje op de website van het Nationale Theater en The English Theater (URL’s) of via telefoonnummer:
www.theenglishtheatre.nl     of www.hnt.nl        T 06 300 500 18