Week tegen kindermishandeling

‘Verbind voor het kind’

5 maart 2018

Deze week besteden we aandacht aan kindermishandeling, zowel aan de aard en omvang van het probleem, als aan wat we met elkaar kunnen doen om kindermishandeling terug te dringen en om mishandelde kinderen beter te begeleiden en behandelen. Iedere professional is een onmisbare schakel en kan vanuit zijn expertise bijdragen aan een veiligere situatie.

Lees de bijdrage van experts en bekijk het scholingsaanbod bij de RINO Groep om jezelf verder in de behandeling van kinderen te ontwikkelen en jouw bijdrage te kunnen leveren om kindermishandeling terug te dringen.

Blog van Hedda van 't Land

Daar stond ik dan: 18 jaar, met slechts één koffer, een racefiets en een groot hart. Klaar voor mijn avontuur op de St. Vincents School , een school die zo uit een Harry-Potter film had kunnen komen: groot, donker en omringd door een dikke haag.

Hedda van 't Land, directeur RINO Groep, blogt over haar persoonlijke ervaring als vrijwilliger in een internaat in Engeland. Zij was daar verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van een groep uit huis geplaatste meisjes.

'Na mijn eindexamen medio jaren tachtig wilde ik iets heel anders. Niet studeren, maar een jaartje erop uit, naar het buitenland. Ik kreeg een map van mijn mentor vol ideeën voor vrijwilligerswerk. Mijn oog viel op een folder waarin ‘community service volunteers’ werden gevraagd in Engeland. Dat leek mij wel wat.'

Interview met Sander van Arum

‘Onderzoeken hebben uitgewezen dat in de zorg voor onveilige gezinnen de directe veiligheid gek genoeg niet voorop staat. Maar als het geweld doorgaat, kun je niet herstellen van traumatische gebeurtenissen.'

'Verbind voor het kind' is dit jaar het thema van de Week tegen Kindermishandeling: alleen samen kunnen we onveilige gezinnen voor kinderen veilig maken. Dat is precies het motto van orthopedagoog en psychotherapeut Sander van Arum - hoofdopleider bij de RINO Groep en expert in multisectorale systeemgerichte samenwerking bij geweld, verwaarlozing en misbruik in huiselijke kring.

Lees het interview met hem dat wij met hem hadden speciaal voor de week tegen kindermishandeling.

NIEUW: het eerste boek over traumabehandeling benaderd vanuit het gezin

In december verschijnt het eerste boek dat traumabehandeling benadert vanuit het gezinsmodel, het Family Systems Trauma model. Bij deze vorm van behandeling worden het hele gezin en de overige familieleden betrokken. De behandeling is gebaseerd op onderzoek en wordt stap voor stap toegepast om het kind te helpen met het verwerken van het trauma. Dit model begeleidt therapeuten, van het accuraat diagnosticeren van de basis van het trauma tot het samen maken van zogenaamde ‘wound playbooks’ die het trauma zowel bij het kind als bij de rest van de familie kan helpen helen. In het nieuwsartikel lees je meer over het boek.

Op 30 januari 2018 komt de schrijver van het boek, Scott Sells, plenair spreken en een workshop geven op ons congres ‘Trauma en systeemtherapie, kinderen en adolescenten in de verdrukking’.


Wil je jezelf verder ontwikkelen in signalering en behandeling bij kindermishandeling?

Ook interessant voor jou