Interventie Liberman - Omgaan met psychotische symptomen erkend als goed onderbouwd

door de Erkenningscommissie Langdurige GGZ

15 januari 2016

Deze module zal daarom worden opgenomen in de databank Erkende interventies in langdurige ggz met vermelding van het eindoordeel van de commissie, en in de digitale kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

De Liberman modules bieden cliënten met een ernstige psychiatrische stoornis de mogelijkheid op een systematische manier vaardigheden op uiteenlopende levensterreinen te leren. Het stelt hen zo in staat hun zelfstandigheid te vergroten. Hierdoor wordt de basis gelegd voor sociale re-integratie. De Liberman modules zijn gericht op het leren van praktische en sociale vaardigheden en behandelen ieder een afgerond onderwerp. Bij de opbouw van de modules is gebruik gemaakt van de expertise uit de gedragstherapie, de leertheorie en de psycho-educatie.

De RINO Groep biedt ter ondersteuning van het gebruik en een adequate implementatie van de Liberman modules trainingen aan voor professionals die met deze modules willen werken.

Het werken met de Liberman modules is niet voorbehouden aan een specifieke beroepsgroep. Ze kunnen onder meer aangeboden worden door psychiaters, psychologen, gedragstherapeuten, verpleegkundigen en ergotherapeuten. Noodzakelijk is wel dat u over relationele en klinische vaardigheden beschikt en ervaring heeft in het werken met psychiatrische cliënten in groepsverband. Het beschikken over didactische en gedragstherapeutische vaardigheden strekt tot aanbeveling.

Deze module is niet de enige interventie die erkend is door de Erkenningscommissie Langdurige GGZ waarin de RINO Groep training en opleiding verzorgt. Ook de Liberman module Omgaan met antipsychotische medicatie is erkend als interventie met goede aanwijzingen voor effectiviteit. Bovendien zijn Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH) en het Strengths Model beoordeeld als goed onderbouwde interventies.