interview
19 december 2017

Kansen door koken

Het restaurant van de RINO Groep is niet zomaar een restaurant: het is een Colour Kitchen. Hier krijgen mensen een kans die niet gemakkelijk een plekje op de arbeidsmarkt vinden. Mike Okumba is een van die mensen: ‘Mijn passie voor koken heb ik van mijn moeder.’

Mike Okumba, The Colour Kitchen
Mike Okumba en Richard van der Horst, die vanuit The Colour Kitchen het restaurant van de RINO Groep bestieren

Hoe ben jij bij de Colour Kitchen terecht gekomen?

‘Ik had een horecaopleiding gevolgd aan het ROC, maar toen ik op zoek ging naar een baan viel dat niet mee. Via de gemeente Utrecht maakte ik kennis met de Colour Kitchen. Ik volgde er eerst een aanvullende opleiding en daarna ging ik stage lopen hier in het restaurant van de RINO Groep. En nu heb ik hier een contract gekregen voor een half jaar.’

Hoe bevalt het je?

‘Goed! Mijn manager Richard van der Horst heeft mij echt warm ontvangen. Ik assisteer hem en leer nog elke dag van hem. Ik krijg nog steeds ook begeleiding van mijn contactpersoon van de Colour Kitchen-vestiging aan de Oudegracht hier in Utrecht, waar ik mijn opleiding heb gevolgd. We bespreken af en toe met z’n drieën hoe het gaat en wat ik beter kan doen. Zo wilde Richard dat ik sneller zou leren werken. Op de opleiding besteedde ik veel tijd aan de gerechten die ik maakte, ook om ze mooi op te maken bijvoorbeeld - ik wil alles perfect doen. Maar hier gaat het ook om tempo. Dat lukt me steeds beter.’

Wat is je specialiteit?

‘Ik ben goed in bakken: taarten, quiches, van alles. Maar ik wil nu vooral meer leren over de Nederlandse keuken, omdat de gerechten zo anders zijn dan die in Kenya, waar ik vandaan kom. Mijn passie voor koken heb ik van mijn moeder: zij kookte altijd de lekkerste dingen voor ons en leerde het mij ook.’

Hoe is het om te werken bij de RINO Groep?

‘Omdat ik ook regelmatig achter de kassa of achter de balie sta, heb ik veel contact met de gasten. Dat vind ik leuk en het is goed voor mijn Nederlands. Ik leg ze dan bijvoorbeeld uit wat er precies in een gerecht zit. Nee, dat is qua taal niet moeilijk hoor. Ik weet tenslotte precies wat erin zit, want ik heb het zelf gemaakt.’

Hoe zie je je toekomst als kok?

‘Mijn contract loopt nog vier maanden, daarna moeten we zien of er hier dan nog een plek voor mij is. Buiten mijn werk kook ik ook voor Kenyaanse feestjes, dus misschien begin ik ooit in de toekomst wel een eigen bedrijf. Maar ik wil eerst nog meer leren.’