Forensische Academie

De jarenlange samenwerking tussen De Forensische Zorgspecialisten en de RINO Groep heeft in 2013 geresulteerd in de oprichting van de Forensische Academie. Deze structurele samenwerking stelt beide organisaties in staat om optimaal te profiteren van elkaars expertise en gezamenlijk te komen tot goede opleidingsproducten die de sector in de breedte verrijken. Zo leveren De Forensische Zorgspecialisten via de onderdelen Van der Hoeven Kliniek en de Waag de hoofdopleider voor verschillende incompany zedenopleidingen.

Uitgebreid forensisch aanbod

De Forensische Academie biedt een uitgebreid forensisch scholingsaanbod en maakt dit toegankelijk voor professionals en zorginstellingen. Er wordt ook aanbod ontwikkeld en verzorgd door professionals en experts van andere organisaties dan De Forensische Zorgspecialisten. Denk hierbij aan de Pompestichting, Inforsa, Mesdagkliniek en Fivoor. Zo werkt de Forensische Academie voortdurend aan state-of-the-art, samenhangend en compleet aanbod voor de forensische sector en de reguliere ggz, jeugdzorg en aanverwante sectoren.

Als Forensische Academie geloven wij dat hulp aan cliënten alleen effectief kan zijn als de hulpverleners vitaal, betrokken en deskundig zijn. De docenten en onderzoekers bieden ervaringsgerichte trainingen, opleidingen en congressen aan die inspelen op de eigen praktijk, altijd vanuit het perspectief dat de cliënt er beter van wordt.

Ook in de Forensische Academie werken wij volgens het principe 'voor en door professionals'. Personen die betrokken zijn bij de cursussen en opleidingen, zijn onder meer:
 

  Vivienne de Vogel is onderzoeker/psycholoog en lector aan de Hogeschool Utrecht. Ze is ook werkzaam bij de Van der Hoeven Kliniek (De Forensische Zorgspecialisten), voornamelijk op het gebied van risicotaxatie. Bij de Forensische Academie is ze betrokken als adviseur.
    
  Larissa Hoogsteder is hoofd behandelzaken van de zorglijn Jeugd en Jongvolwassenen en de zorglijn Agressie en Vermogen. Zij is betrokken bij de Forensische Academie als lid van de stuurgroep.
    
   Wineke Smid is hoofd onderzoek bij de Van der Hoeven Kliniek. Zij werkt momenteel aan diverse onderzoeksprojecten, zoals de ontwikkeling van een theoretisch model voor de etiologie van seksuele afwijkingen en het uitvoeren van experimenteel onderzoek op dit vlak, en het taxeren en behandelen van dynamische risicofactoren bijzedendelinquenten. Zij is betrokken bij de Forensische Academie als lid van de stuurgroep en is hoofdopleider van de incompany zedenopleiding.
    
    
    
  Petra Schaftenaar is onderzoeker en adviseur voor het forensische domein. Zij is hoofdopleider van de opleiding forensisch psychiatrisch werken van de RINO Groep, die is ontwikkeld in samenwerking met het landelijk overleg forensische sector.
    

  Roderick Jansen is manager opleidingen bij de RINO Groep, voor onder meer de Forensische Academie. Zijn ervaring als hulpverlener, opleidingsdeskundige en adviseur sluit goed aan bij vragen van klanten, bijvoorbeeld op forensisch gebied, seksuologie, (SG)LVG, trauma en systeembehandeling. Hij ontwikkelt opleidingen en trainingen samen met een groot netwerk van (zorg)professionals.


Eelco van Doorn is werkzaam als GZ-psycholoog op de afdeling Diagnostiek & Therapie van de Van der Hoeven Kliniek. Behandeling en risicotaxatie van zedendelinquenten vormen een belangrijk deel van zijn werkzaamheden. Eelco van Doorn is lid van de Amerikaanse Association for the Treatment of Sexual Abusers (ATSA) en algemeen bestuurslid van het Nederlandse ATSA chapter.

Joan van Horn is psycholoog. Zij is werkzaam als hoofd van de onderzoeksafdeling van de Waag, centrum voor Ambulante Forensische GGZ. Naast onderzoek ontwikkelt zij verschillende risicotaxatie-instrumenten die hun plek hebben gevonden binnen forensische hulpverlening voor zowel jeugd als volwassenen.

Benieuwd naar ons forensisch opleidingsaanbod?

Interview

De Forensische Zorgspecialisten en de RINO Groep hebben hun krachten gebundeld in de Forensische Academie: een opleidingsinstituut op het gebied van forensische zorg. Wat levert die samenwerking op? Vier betrokkenen vertellen.

De Forensische Zorgspecialisten, vooral bekend door haar onderdelen Van der Hoeven Kliniek, de Waag en de Forensische Polikliniek Kindermishandeling, bood voorheen kennis en expertise aan via het eigen opleidingscentrum Forum Educatief. Toen besloten werd dit op te heffen, was de samenwerking met de RINO Groep snel beklonken. ‘Er was al jaren een goede relatie tussen de twee instituten', zegt Roderick Jansen, manager opleidingen bij de RINO Groep. ‘Daardoor konden we snel van start.’

Wil je het hele interview lezen?

Minicollege - Vivienne de Vogel over risicotaxatie

Minicollege - Vivienne de Vogel over risicotaxatie

Meer informatie of vragen?

Neem contact op met onze infodesk:
030 230 84 50
infodesk@rinogroep.nl