Praktijkopleidersmiddag - donderdag 2 oktober 2025  (POM25)

Opleiden doen we samen!

Gratis

Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Tijdens deze praktijkopleidersmiddag maak je kennis met enkele topdocenten uit onze BIG-opleidingen die je meenemen in de actuele ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Wat speelt er zoal rond de P-opleidingen? Hoe draagt het Programma APV bij aan oplossingen voor actuele problemen in de ggz? Dat en meer tijdens deze inspirerende praktijkopleidersmiddag. Wees welkom!
 
  • Inhoud

    Programma

    13.00 uur Welkom en introductie
      Door drs. Gabe van der Zee, bestuurder RINO Groep  
    13.05 uur RINO Talk 
      Door dr. Annette van Schagen
    13.30 uur  Eerste ronde keuzeworkshops
    14.45 uur Pauze & Meet-up
    15.30 uur  Tweede ronde keuzeworkshops
    16.45 uur  Afsluiting
      Netwerkborrel

    Workshops:

    Ruim twee jaar na de start van de pilot aansluiting master-GZ in de regio Leiden-Rotterdam is het tijd voor een terugblik én een vooruitblik. Wat hebben we geleerd van de eerste groep aansluiters die vanuit de masteropleiding is doorgestroomd richting de GZ-opleiding? In deze workshop delen we de belangrijkste inzichten, kansen en uitdagingen rondom dit thema op basis van de pilot, die tot stand kwam in samenwerking tussen de universiteiten, hoofdopleiders, praktijkopleidingsinstellingen en de opleidingsinstelling. Daarnaast gaan we in gesprek over de volgende stappen: hoe bouwen we voort op wat goed werkt, en wat is er nodig om de doorstroom naar de GZ-opleiding zo optimaal mogelijk te realiseren?

    Workshopdocenten
    Drs. Joke Verduin-Van Loef werkt als P-opleider en klinisch psycholoog bij Yulius. Zij is daar werkzaam als behandelaar bij de afdeling Volwassenen en betrokken bij verschillende behandelprogramma's. 
    Patty van der Sluis is opleidingsmanager bij de RINO Groep.

    Let op: deze workshop beslaat 2 workshoprondes. Kies je voor deze workshop, dan kun je verder geen andere workshop meer volgen.

    Doelgroep: docenten BIG-opleiding RINO-groep.
     
    In deze dubbele workshop leer je de principes van ‘ervaringsgericht leren’ aan de hand van de ‘glijbaan-trap methode van ‘Galan’. We gaan interactief aan de slag met het leren begrijpen van deze methode EN een eerste stap zetten om deze methode te ervaren en toe te passen op je eigen lessen in de BIG-opleiding.
    Workshopdoelen:

    • Deelnemers maken kennis met de 'glijbaan-trap' methode van ervaringsgericht leren.
    • Deelnemers ervaren de methode aan de hand van een eigen lesonderwerp.
    • Deelnemers zetten een eerste stap in het maken een lesontwerp waarin de 'glijbaan-trap' methode is toegepast.
    • Deelnemers krijgen inzicht in hoe de methode bijdraagt aan dieper leren en beklijving van kennis.
    Workshopdocent
    Drs. Pieter Dingemanse is P-opleider bij Altrecht. Daarnaast werkt hij als klinisch psycholoog bij Altrecht Focaal stad Utrecht. Hij is supervisor Gedragstherapie (VGCt); Systeemtherapie (NVRG) en Emotionally Focused Couple Therapy (EFCT).

    Deze workshop is gelijk aan de workshop van de POM in 2024 en is beoordeeld met een 8,7.


    Welke wetenschappelijke vaardigheden zijn nuttig voor BIG-psychologen? Hoe wordt dat bijvoorbeeld in de opleiding relevant gemaakt voor het praktijkwerk? Welke lesvormen passen daarbij? Dat gaan we in deze workshop allemaal niet doornemen. Wel gaan we vier vermakelijke challenges doen. Uit deze challenges zal het bovenstaande vanzelf blijken.

    Kom dus en test jezelf! Dan weet je of jij de wetenschappelijke vaardigheden van de moderne psycholoog bezit, en die je in de praktijk nodig hebt.

    Workshopdocent
    Dr. Tonnie Staring is klinisch psycholoog en psychotherapeut, VGCt-supervisor en EMDR Practitioner Europe. Hij is hoofddocent wetenschap bij de KP V&O opleiding van de RINO. Ook doceert hij over psychose en klinische besliskunde. Naast opleider werkt hij als manager zorg en behandelaar bij PN PsychoseZorg. En hij werkt samen in onderzoeksprojecten en bij Gedachten Uitpluizen. Tonnie publiceerde meer dan 50 artikelen, 15 boekhoofdstukken, en 4 boeken. Zijn expertises zijn psychose, zelfbeeld, trauma, wetenschap, EMDR, Virtual Reality, angst en cognitieve gedragstherapie.

    De psycholoog is verantwoordelijk voor diens eigen beroepsmatig handelen, de Beroepscode voor psychologen (NIP) is daar duidelijk over. Dat geldt voor iedere psycholoog, ongeacht diens rol, functie of werkterrein. Tegelijkertijd roept de beroepsethiek iedere professional ook op om diens eigen rol en verantwoordelijkheid scherp te krijgen en daarover duidelijkheid te scheppen ten opzichte van o.a. collega’s, leidinggevenden, de opleiding, opleidelingen, de zorgaanbieder en cliënten. En om ook de grenzen van de eigen deskundigheid en verantwoordelijkheid goed te bewaken. Dat is geen eenvoudige opgave in een complex en uitdagend werkveld. Hoe zit het met de rol - en verantwoordelijkheidsverdeling tussen praktijkopleiders, werkbegeleiders, regiebehandelaren en supervisoren? Zijn er voldoende waarborgen in de praktijk om verantwoordelijkheid op je te kunnen nemen en waar te maken?
    In deze workshop verkennen we met elkaar wat de beroepscode van professionals vraagt en hen daarbij aan ondersteuning biedt. Met veel aandacht voor casuïstiek in de praktijk.
     
    Workshopdocent
    Mr. Rosalinde Visser, als jurist gespecialiseerd in het gezondheidsrecht, is werkzaam als freelance docent recht en ethiek bij o.a. de postmasteropleiding tot GZ-psycholoog K&J-differentiatie, de specialistische opleiding tot Klinisch Psycholoog, de postmasteropleiding tot schoolpsycholoog, de Registeropleiding Arbeids- en Organisatiepsycholoog NIP en in company. Tot juni 2024 was Rosalinde werkzaam als senior stafmedewerker beroepsethiek bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) waar zij psychologen adviseerde over beroepsethiek bij vragen, casuïstiek en klachten in de dagelijkse praktijk.

    Hoe monitor en stimuleer je de ontwikkeling van studenten of opleidelingen, zeker als die wat minder goed loopt of als je er beperkt zicht op hebt? In deze workshop gaat senior onderwijskundig adviseur Beatrijs de Leede in op een analysemodel om belemmeringen of stagnatie zichtbaar te maken en competenties te beoordelen. Ook mogelijke interventies in een zogeheten extra begeleidingstraject komen aan bod.

    Workshopdocent
    Drs. Beatrijs de Leede heeft ruime ervaring in de medische vervolgopleidingen waarbij opleidersprofessionalisering, coaching en het begeleiden van aios centraal staan. Daarnaast heeft ze als onderwijskundige een groot aantal vernieuwingsprojecten en accreditatie van opleidingen in de medische en farmaceutische zorg begeleid. Momenteel is ze opleidingscoördinator van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde bij het LUMC en doet opleidingsprojecten in de eerste en tweedelijnszorg.

     

    De klimaatcrisis maakt veel emoties los; driekwart van de Nederlanders heeft zorgen over de ecologische crisis. In de basis zijn deze emoties gezond, maar als iemand zich er geen raad mee weet of zich machteloos en geïsoleerd voelt, kan dit tot psychische klachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan stemmingsklachten, angstklachten, zelfbeeldproblemen of interpersoonlijke problemen. Wat hebben wij in de GGZ te bieden aan mensen die met deze klachten en gevoelens bij ons komen? Hoe kunnen we onszelf vrij maken om op een open manier over dit onderwerp in gesprek te gaan? Kortom: wat doen we in de spreekkamer met maatschappelijke problemen waar de cliënt onder lijdt?
    In bredere zin is de vraag hoe we in deze complexe tijd, die grote systemische veranderingen van iedereen vraagt, onze invloed en impact als Klinisch psycholoog kunnen aanwenden. Zorgprofessionals worden over het algemeen als betrouwbaar beschouwd, dit brengt verantwoordelijkheid én kansen met zich mee. Waar spreek jij je over uit, draag je aan bij en hoe benut jij je kennis over gedragsverandering voor een groenere wereld?
     
    Workshopdocenten:
    Christof Abspoel MSc is psychotherapeut en filosoof, werkzaam bij Trauma & Transitie en in eigen praktijk. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de stichting Klimaatpsychologie en Milieudefensie. Hij schreef mee aan de Toolkit klimaatpsychologie voor behandelaars (beschikbaar op www.klimaatpsychologie.com/toolkit-voor-behandelaren) en het boek Klimaatpsychologie; hoe psychologie bijdraagt aan een duurzaam leven (in 2024 uitgegeven door Boom).
     
    Cornelie van Kampenhout MSc is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkzaam bij OCRN kind-en jeugd GGZ en Accare KINGS. Daarnaast is ze actief bij Extinction Rebellion waar ze demonstraties organiseert en optreedt als woordvoerder. Ook is ze vrijwilliger bij Stichting Klimaatpsychologie.

     

    De afgelopen jaren zien we dat ervaringskennis steeds serieuzer wordt genomen. Ervaringskennis is immers een waardevolle aanvulling voor de huidige (domein overstijgende) zorg. Want waar doen we het allemaal voor? Voor het welbevinden van die mensen die we willen behandelen en ondersteunen. Dus hoe belangrijk is het om ervaringen, perspectieven en ideeën van diezelfde mensen serieus te nemen. Om die ervaringen van mensen, die in dit geval de motivatie waren voor deze training, te horen. Te erkennen dat een mens meer is dan zijn/haar/hen problematiek.
    De training Positief bekeken! Ontdek en train je talenten is ontwikkeld door, voor en met mensen met ervaringskennis. In deze training richten we ons op wat er wel kan in plaats van op wat moeilijk gaat. De training wordt gegeven door mensen met ervaringskennis. 
     
     
    Positief bekeken! Ontdek en train je talenten.
    In deze training (her)ontdekken, ontwikkelen en benutten mensen hun talenten en sterke kanten. Met als doel welbevinden, empowerment en veerkracht te optimaliseren.
    De training rust op 2 pijlers:
    1. Wetenschappelijk onderzoek naar de Positieve Psychologie.
    2. Ervaringskennis van de ontwikkelaars en van mensen uit de focusgroep.
    In deze workshop vertellen wij wat de motivatie was om deze training, gesubsidieerd door ZonMw, te ontwikkelen. En wat de ervaring met behandelaren hierin bijdroeg. Waarom deze training zo belangrijk is en waar behandelaren, ons inziens, ook aandacht aan zouden moeten besteden om hun cliënten (beter) te ondersteunen. Na een training voor individuele deelnemers hebben wij een train de trainer ontwikkeld voor trainers met ervaringskennis. De RINO groep zal deze gaan verzorgen. 
    Uiteraard gaan we ook in op de inhoud van de train de trainer en gaan we met jullie enkele oefeningen uit de training doen, zodat jullie een beeld hebben van de aanpak en het effect van deze training.


    Workshopdocenten
    Marion Vollenberg is psychiatrisch verpleegkundige en organisatiewetenschapper Zorg en Welzijn. Zij is afgestudeerd op de structuur van een inter-organisatorisch netwerk en de effecten daarvan op de kwaliteit van leven van cliënten in de bemoeizorg. Marion heeft ruime ervaringskennis op het gebied van mentale problematiek. Marion is mede-ontwikkelaar van de training Positief bekeken! Ontdek en train je talenten en directeur van de Stichting met dezelfde naam. Zij heeft het wetenschappelijk onderzoek van Eline Nievers, sociaal wetenschappelijk onderzoeker met ervaringskennis, omgezet naar een praktische training. 
    Belangrijke thema’s voor Marion zijn: de-stigmatisering, het doorbreken van taboes en het verbinden van mensen en organisaties met verschillende achtergronden en activiteiten op basis van gelijkwaardigheid.

    Betty Neijmeijer is organisatie- HR-adviseur en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van mensen en organisaties, vanuit de visie dat ieder mens sterke kanten en talenten heeft en persoonlijke groei onlosmakelijk verbonden is met reflectievermogen, zelfkennis en zelfacceptatie. Ook zij beschikt over veel ervaringskennis. Zij is trainer en hoofdopleider van deze training bij RINO.
     

    In de dynamiek van opleiden en opgeleid worden schuilt een unieke kans voor wederzijdse groei. Deze workshop van GioS Hannemike Steinhagen en GioS Hanneke Bikker-de Bruijnde van de Kamer BIG-opleidelingen NIP richt zich op de balans tussen begeleiding en zelfstandigheid: hoe geef je regie aan een opleideling en hoe néém je die regie als opleideling? Je gaat manieren verkennen om het opleiden leuk en inspirerend te maken, elkaar als sparringpartners te zien en een veilige leeromgeving te creëren waarin kwetsbaarheid, eigen kracht en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Ontdek hoe een gedeelde verantwoordelijkheid en enthousiasme het opleiden tot een waardevolle samenwerking kunnen maken!

    Workshopdocenten
    Hannemike Steinhagen MSc en Hanneke Bikker-de Bruijn MSc

    BoPP West Nederland
    BoPP Midden Nederland
    Stichting PaON

    Werkwijze

    Tijdens deze praktijkopleidersmiddag maak je kennis met enkele topdocenten uit onze BIG-opleidingen die je meenemen in de actuele ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Wat speelt er zoal rond de P-opleidingen? Hoe draagt het Programma APV bij aan oplossingen voor actuele problemen in de ggz? Dat en meer tijdens deze inspirerende praktijkopleidersmiddag. Wees welkom!

  • Datum

    Omvang

    donderdag 2 oktober 2025 van 13.00 - 17.00 uur

    Datum

    2 oktober 2025

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Orthopedagoog-generalist BIG
    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    P-opleiders, praktijkopleiders, werkbegeleiders en supervisoren verbonden aan de RINO Groep

  • Sprekers
    Christof Abspoel MSc

    Spreker: Christof Abspoel MSc

    Christof Abspoel MSc is psychotherapeut en filosoof, werkzaam bij Trauma & Transitie en in eigen praktijk. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de stichting Klimaatpsychologie en Milieudefensie. Hij schreef mee aan de Toolkit klimaatpsychologie voor behandelaars en het boek Klimaatpsychologie; hoe psychologie bijdraagt aan een duurzaam leven (in 2024 uitgegeven door Boom).

    Lees meer
    Hanneke Bikker-de Bruijn MSc

    Spreker: Hanneke Bikker-de Bruijn MSc

    Hanneke Bikker-de Bruijn MSc is psycholoog i.o. tot  Gz-psycholoog, bestuurslid bij de kamer BIG-opleidelingen.Lees meer
    drs. Beatrijs de Leede

    Spreker: drs. Beatrijs de Leede

    Al ruim 20 jaar is drs. Beatrijs de Leede als onderwijskundig expert actief in het gezondheidszorgdomein. De focus daarbij ligt op het opleiden en onderwijs in de praktijk. Naast het schrijven van 2 boeken (het Coachboek voor opleiders en de Petten van de opleider) verzorgt zij vanuit de Tweede Praktijk masterclasses voor medisch specialisten. Ze is als coach, trainer, adviseur betrokken bij diverse opleidings-,ontwikkel- en verandertrajecten zowel in masters, de GGZ en de ouderzorg. Leren en ontwikkelen staat daarin centraal. Haar passie is om professionals in de zorg nog beter te maken in coachen en opleiden en zo het plezier in opleiden te behouden of te vergroten bij zowel opleiders als mensen in opleiding.Lees meer
    drs. Pieter Dingemanse

    Spreker: drs. Pieter Dingemanse

    Drs. Pieter Dingemanse is P-opleider bij Altrecht. Daarnaast werkt hij als klinisch psycholoog bij Altrecht Focaal stad Utrecht. Hij is supervisor Gedragstherapie (VGCt); Systeemtherapie (NVRG) en Emotionally Focused Couple therapy (EFT). Hij is tevens bestuurslid bij de FGzPt en het LPO en voorzitter stichting EVC en stichting EFT-Nederland.Lees meer
    Betty Neijmeijer

    Spreker: Betty Neijmeijer

    Betty Neijmeijer is (hoofd)docent voor het train-de-trainer programma ‘Positief bekeken! Ontdek en train je talenten’. Ze is organisatieadviseur, interim manager, HR manager en ervaringsdeskundige. Betty adviseert managers, traint teams, leidt veranderingsprocessen en begeleidt mensen 1 op 1. Ze heeft veel ervaring met het ontwikkelen en geven van trainingen. Betty werkt samen met een team van ervaren docenten om deze training op hoog niveau aan te bieden.   

    Lees meer
    dr. Annette van Schagen

    Spreker: dr. Annette van Schagen

    Dr. Annette van Schagen is klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij ARQ Centrum’45, in Oegstgeest, onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Zij is gespecialiseerd in diagnostiek en (klinische) behandeling van psychotrauma, nachtmerries en slaapstoornissen in de ggz. Promotie Universiteit Utrecht: Prevalence, correlates and treatment of nightmares in secondary mental healthcare. Bij de RINO Groep is Annette plaatsvervangend hoofdopleider KP V&O.

    Lees meer
    dr. Tonnie Staring

    Spreker: dr. Tonnie Staring

    Dr. Tonnie Staring is klinisch psycholoog en psychotherapeut, VGCt-supervisor en EMDR Practitioner Europe. Hij is hoofddocent wetenschap bij de KP V&O opleiding van de RINO. Ook doceert hij over psychose en klinische besliskunde. Naast opleider werkt hij als manager zorg en behandelaar bij PN PsychoseZorg. En hij werkt samen in onderzoeksprojecten en bij Gedachten Uitpluizen. Tonnie publiceerde meer dan 50 artikelen, 15 boekhoofdstukken, en 4 boeken. Zijn expertises zijn psychose, zelfbeeld, trauma, wetenschap, EMDR, Virtual Reality, angst en cognitieve gedragstherapie.Lees meer
    Hannemike Steinhagen MSc

    Spreker: Hannemike Steinhagen MSc

    Hannemike Steinhagen MSc is Gz-psycholoog i.o. tot specialist (klinisch psycholoog), voorzitter bij de kamer BIG-opleidelingen.Lees meer
    Patty van der Sluis

    Spreker: Patty van der Sluis

    Patty van der Sluis is opleidingsmanager GZ differentiatie Volwassenen en Ouderen in de regio Rotterdam.Lees meer
    Cornelie van Kampenhout MSc

    Spreker: Cornelie van Kampenhout MSc

    Cornelie van Kampenhout MSc is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkzaam bij OCRN kind-en jeugd GGZ en Accare KINGS. Daarnaast is ze actief bij Extinction Rebellion waar ze demonstraties organiseert en optreedt als woordvoerder. Ook is ze vrijwilliger bij Stichting Klimaatpsychologie.Lees meer
    drs. Joke Verduin-van Loef

    Spreker: drs. Joke Verduin-van Loef

    Joke Verduin-van Loef werkt als P-opleider en klinisch psycholoog bij Yulius. Zij is werkzaam als behandelaar bij de afdeling Volwassenen en betrokken bij verschillende behandelprogramma's.Lees meer
    mr. Rosalinde Visser

    Spreker: mr. Rosalinde Visser

    Rosalinde Visser, als jurist gespecialiseerd in het gezondheidsrecht, is werkzaam als freelance docent recht en ethiek bij o.a. de postmasteropleiding tot GZ-psycholoog K&J-differentiatie, de specialistische opleiding tot Klinisch Psycholoog, de postmasteropleiding tot schoolpsycholoog, de Registeropleiding Arbeids- en Organisatiepsycholoog NIP en in company. Tot juni 2024 was Rosalinde werkzaam als senior stafmedewerker beroepsethiek bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) waar zij psychologen adviseerde over beroepsethiek bij vragen, casuïstiek en klachten in de dagelijkse praktijk.Lees meer
    Marion Vollenberg

    Spreker: Marion Vollenberg

    Marion Vollenberg is psychiatrisch verpleegkundige en organisatiewetenschapper Zorg en Welzijn. Zij is afgestudeerd op de structuur van een inter-organisatorisch netwerk en de effecten daarvan op de kwaliteit van leven van cliënten in de bemoeizorg. Marion heeft ruime ervaringskennis op het gebied van mentale problematiek. Marion is mede-ontwikkelaar van de training Positief bekeken! Ontdek en train je talenten en directeur van de Stichting met dezelfde naam. Zij heeft het wetenschappelijk onderzoek van Eline Nievers, sociaal wetenschappelijk onderzoeker met ervaringskennis, omgezet naar een praktische training. 
    Belangrijke thema’s voor Marion zijn: de-stigmatisering, het doorbreken van taboes en het verbinden van mensen en organisaties met verschillende achtergronden en activiteiten op basis van gelijkwaardigheid.Lees meer
  • Reviews