Postmaster opleiding tot recherchepsycholoog  (RP24A1)

Voor gedragskundigen die werken binnen (en voor) de politieorganisatie

€ 12.750

Online inschrijven is niet mogelijk.

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
De kerntaak van een recherchepsycholoog is het duiden en beïnvloeden van gedrag binnen de politieorganisatie. Een recherchepsycholoog bedenkt oplossingen vanuit de psychologie voor problemen in de politiepraktijk. Binnen de opleiding staat deze kerntaak centraal.
 
  • Inhoud

    De Opleiding tot recherchepsycholoog is bedoeld om operationeel specialisten die (gaan) werken als Executief ambtenaar met Specifieke Inzetbaarheid als recherchepsycholoog (vanaf nu: ESI-recherchepsycholoog) startbekwaam te maken voor hun functie als ESI-recherchepsycholoog. Recherchepsychologie is een werkterrein bij de functie Operationeel Specialist waarvoor een aanstelling voor de uitvoering van de politietaak met specifieke inzet geldt. Ook is de opleiding bedoeld om docenten gedragswetenschappen van de Politieacademie die bovenstaand werk als nevenfunctie verrichten, startbekwaam te maken (vanaf nu: PA-recherchepsycholoog).

    De opleiding is beperkt opengesteld voor overige gedragskundigen in dienst van politie, bijzondere opsporingsdiensten of inspecties, die werkzaamheden verrichten met een voldoende recherchepsychologisch karakter. De Opleiding tot recherchepsycholoog wordt beheerd door de Opleidingscommissie voor de Opleiding tot recherchepsycholoog (contactgegevens hieronder) en wordt in opdracht van politie uitgevoerd door de RINO Groep. De Opleidingscommissie besluit in overleg met de landelijk gemandateerde tot een nieuwe opleidingsronde. In de regel is de frequentie van de opleiding eens in de twee tot drie jaar; het criterium is dat er voldoende deelnemers zijn.

    Hoofdopleider
    De hoofdopleider van deze opleiding is drs. M. Truijers, werkzaam als recherchepsycholoog binnen de politie-eenheid Oost-Nederland.  Zij is gedurende de opleiding het aanspreekpunt voor de deelnemers.


    De opleiding bestaat uit 4 modules:

    Basismodule
    Hoofddocent: drs. J. Winter
    6 contactdagen plus zelfstudie.

    Risicotaxatie en -management in de politiepraktijk
    Hoofddocenten: Drs. L. Bootsma en drs. E. Harbers
    7 contactdagen plus zelfstudie

    Module verhoor
    Hoofddocenten: drs. J. Kloosterboer en drs. M. Truijers
    9 contactdagen plus zelfstudie

    Analyseren van complexe zedenzaken
    Hoofddocent: drs. F. van den Heuvell
    5 contactdagen plus zelfstudie

    Integratiedag en diplomering

     
    De gemiddelde studiebelasting voor deze opleiding betreft 540 uur. Buiten de contactdagen betreft dit gemiddeld een inzet van 80 uur per module voor zelfstudie en toetsing.

    Wat kun je verwachten?

    De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

    Toetsen

    Elke module wordt afgerond met een toets. Over de vorm van de toetsen ontvang je bij de start van het traject uitgebreide informatie.

  • Datums
    Lesdata

    Datums

    Basismodule (6 dagen)
    17 september 2024, 18 september 2024, 19 september 2024, 1 oktober 2024, 2 oktober 2024, 3 oktober 2024 van 9.00 - 16.30 uur in Utrecht

    Risicotaxatie en -management in de politiepraktijk (7 dagen)
    19 november 2024, 20 november 2024, 21 november 2024, 26 november 2024, 27 november 2024, 3 december 2024, 4 december 2024 van 9.00 - 16.30 uur in Utrecht

    Adviseren bij verhoor (9 dagen)
    21 januari 2025, 22 januari 2025, 23 januari 2025, 28 januari 2025, 29 januari 2025, 4 februari 2025, 5 februari 2025, 11 februari 2025, 12 februari 2025 van 9.00 - 16.30 uur in Utrecht

    Analyseren complexe zedenzaken (5 dagen)
    8 april 2025, 9 april 2025, 10 april 2025, 15 april 2025, 16 april 2025 van 9.00 - 16.30 uur in Utrecht

    Intregratiedag
    17 juni 2025 van 9.00 - 16.30 uur in Utrecht

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie
  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    Toelatingsvoorwaarden tot de opleiding voor ESI-recherchepsychologen:
    1. De belangstellende heeft een WO-masterdiploma Psychologie of Orthopedagogiek.
    2. De belangstellende is in dienst bij de politie als ESI-recherchepsycholoog of wordt als zodanig aangesteld.
     
    Toelatingsvoorwaarden tot de opleiding voor PA-recherchepsychologen:
    1. De belangstellende heeft een WO-masterdiploma Psychologie of Orthopedagogiek.
    2. De belangstellende is in dienst bij de Politieacademie als gedragswetenschappelijk docent of wordt als zodanig aangesteld.
    3. De belangstellende heeft aantoonbaar voldoende kennis van het strafrecht, bijvoorbeeld via een PSI-diploma, een MCI-diploma of een afgeronde opleiding Inleiding in het strafrecht.
    4. De belangstellende heeft een schriftelijke toestemming van de direct leidinggevende voor het verrichten van recherchepsychologische werkzaamheden als neventaak; dit is inclusief het kunnen volgen van intervisie.
     
    Toelatingsvoorwaarden tot de opleiding voor overigen:
    1. De belangstellende heeft een WO-masterdiploma Psychologie of Orthopedagogiek.
    2. De belangstellende is in dienst van de politie of een van de bijzondere opsporingsdiensten of inspecties of wordt als zodanig aangesteld.
    3. De belangstellende heeft aantoonbaar voldoende kennis van het strafrecht, bijvoorbeeld via een PSI-diploma, een MCI-diploma of een afgeronde opleiding Inleiding in het strafrecht.
    4. De werkzaamheden van de belangstellende worden door de landelijk gemandateerde erkend als werkzaamheden met een voldoende recherchepsychologisch karakter. De landelijk gemandateerde kan hiervoor (inhoudelijk) advies inwinnen bij onder meer het landelijk overleg recherchepsychologen en/of de opleidingscommissie.
    NOOT: Bij plaatsing in de opleiding hebben ESI-recherchepsychologen voorrang op PA-recherchepsychologen en die weer op overigen.
     
    Interesse?
    Werk je als psycholoog bij de politie of aanverwante organisaties als het FIOD en heb je interesse om deze opleiding te volgen omdat je functie hier om vraagt? Neem dan contact op met opleidingsmanager Roderick Jansen.
     

  • Docenten
  • Literatuur
    Per module wordt zowel verplichte als aanbevolen literatuur voorgeschreven. Deze informatie zal te zijner tijd op het onderwijsportaal van de RINO groep te vinden zijn.

    Ter voorbereiding op de opleiding kan het boek Tussen Wet en Wetenschap, de psychologie van het recht, ISBN 9789462129313 (nieuwe editie van Routes van het recht, 2017) gelezen worden. De releasedatum van de nieuwe editie van dit boek is september 2024.
  • Reviews
    Reviews