Start op:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Therapeutisch hanteren van behandelrelaties  (AGZ23A03)

Gz-psychologen leren tijdens hun opleiding bewezen werkzame methoden en technieken om cliënten te helpen hun klachten en symptomen te verlichten en disfunctionele gedragspatronen te doorbreken. De opleiding is minder gericht op ontwikkeling van vaardigheden waarmee het contact tussen cliënt en therapeut zelf een instrument is. Deze module leert Gz-psychologen om diagnostisch en therapeutisch gebruik te maken van de ervaringen die cliënt en therapeut aan elkaar opdoen in therapeutisch contact.
 

Feiten

 • Datums: 8 en 22 mei en 5 en 26 juni 2023
 • Locatie: RINO Groep Utrecht
 • Docenten: dr. Anton Hafkenscheiddrs. Guido Machielsen
 • Docenten

 • Kosten: € 1.065
 • Cursuscode: AGZ23A03

Voor wie

 • Orthopedagoog-generalist BIG
 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
Orthopedagoog-generalist BIG, Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG en Klinisch neuropsycholoog BIG

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NIP, NVRG, VGCt

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 
Doelgroep
(BIG-geregistreerde) Gz-psychologen werkzaam in de ggz en andere settings waar psychologische behandeling plaatsvindt.
 
Inhoud
Cursisten gaan zich vier dagen verdiepen in het werken met en vanuit de therapeutische relatie. Het opdoen en verbeteren van diagnostische en therapeutische vaardigheden op het gebied van het werken met het hier-en-nu van de therapeutische relatie staat centraal, naast het vergroten van kennis en inzicht. De cursus heeft het karakter van een workshop waarin in een veilige en opbouwende sfeer veel wordt geoefend met rollenspellen. Er wordt aandacht geschonken aan het maken van vertaalslagen naar het werk op de werkvloer. De lesdagen zijn twee weken van elkaar gescheiden en de tijdsperiode tussen de derde en de vierde lesdag beslaat 6 weken, zodat er voldoende kan worden geoefend op de eigen werkplek.
           
De cursus heeft drie pijlers: (1) diagnostiek in/van de therapeutische relatie, (2) empirisch gevalideerde up-to-date theorievorming over de therapeutische relatie en (3) therapeutisch werken in/met de therapeutische relatie. Elke lesdag richt zich - in genoemde volgorde - op een van deze drie pijlers. De vierde lesdag richt zich op synthese en integratie: er wordt dan voornamelijk aandacht besteed aan het reflecteren op en oefenen van ervaringen die de deelnemers intussen in hun eigen praktijk hebben gedaan.
 

*BIG-alumni

Heb je jouw BIG-opleiding bij de RINO Groep gevolgd? BIG-alumni van de RINO Groep profiteren van 15% korting en betalen slechts € 895. Je activeert de korting door op het inschrijfformulier de kortingscode BIGAGZ23 in te vullen. Let op: Noteer ook de groepscode van je BIG-opleiding in het opmerkingenveld op het inschrijfformulier.
                      
Docenten
Dr. Anton Hafkenscheid, klinisch psycholoog-psychotherapeut, en drs. Guido Machielsen, klinisch psycholoog-psychotherapeut. Beide docenten zijn al tientallen jaren werkzaam in de specialistische ggz. Zij zijn erkend supervisor en leertherapeut van specialistische psychotherapieverenigingen en verzorgen al lange tijd postmasteronderwijs in de ggz, onder meer voor de RINO Groep.
 
Toetsing
Door middel van actieve deelname tijdens de les en een schriftelijke casusbeschrijving.
 
 

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Literatuur & Benodigdheden

Hafkenscheid, A. (2021). De therapeutische relatie. Boom uitgevers Amsterdam
Verplichte literatuur, aan te schaffen voorafgaand aan de cursus.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: dr. Anton Hafkenscheiddrs. Guido Machielsen
 • Docenten

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: AGZ23A03 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

  Ook interessant voor jou