E-learning module: van DSM-IV naar DSM-5 voor de specialist  (E2204)

Ontwikkeld in samenwerking met de NVvP en landelijke experts

€ 95

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Snel inzicht opdoen in wat er nieuw en anders is in de DSM-5, waar en wanneer het jou uitkomt? Deze e-learning module neemt je mee in de veranderingen en laat je zien welke gedachten erachter zitten. Je leert wat de DSM-5 voor consequenties heeft voor registratie, financiering en diagnostiek, en je oefent met het opstellen van een classificatie volgens deze editie.
 
 • Inhoud

  Vanaf 1 januari 2017 is de DSM-5 leidend voor de klinische praktijk in Nederland. Dit heeft een aantal praktische consequenties voor jou, bijvoorbeeld op het gebied van registratie en bekostiging. En het heeft uiteraard belangrijke inhoudelijke consequenties voor jouw behandelpraktijk. Om je relatief snel en op toegankelijke wijze inzicht te geven in de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de DSM-IV en je te helpen de DSM-5 goed te doorgronden en te gebruiken, hebben wij een specialistische e-learning module ontwikkeld in samenwerking met de NVvP en landelijke experts:
  Prof. dr. Ton van Balkom
  Dr. Els Blijd
  Dr. Hein de Haan
  Dr. Theo Ingenhoven
  Dr. Rikus Knegtering
  Prof. dr. Robert Schoevers

  Voor psychiaters, klinisch (neuro)psychologen, psychotherapeuten en Gz-psychologen met DSM-IV kennis op specialistisch niveau biedt de e-learning module de benodigde nascholing over de belangrijkste doorgevoerde veranderingen in de DSM-5, zowel wat betreft de theoretische achtergronden daarvan als de praktijkgerichte consequenties voor de dagelijkse praktijk. Deze worden toegelicht door landelijke experts aan de hand van diepte-interviews en verduidelijkt met behulp van herkenbare en complexe casuïstiek. Bovendien neemt de e-learning module je mee in de praktische consequenties die zijn verbonden aan de invoering van de DSM-5 in Nederland, waaronder de bekostigingssystematiek en de nieuw ontwikkelde conversietabel van de NZa.

  Wat kun je verwachten?

  De e-learning module neemt je mee in de nieuwe ordening in hoofdstukken vanuit een ontwikkelingsperspectief, nieuw toegevoegde stoornissen, de stoornissen die zijn samengevoegd onder een nieuwe naam en het gebruik van specificaties. Het vertrouwde assensysteem en een apart hoofdstuk voor kinderen en jeugd zijn in de DSM-5 weggevallen. De theoretische achtergronden van de veranderingen worden toegelicht aan de hand van een aantal veelvoorkomende diagnosen en classificaties en aan de hand van veelvoorkomende, complexe problematiek zoals ASS, psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen, angststoornissen, (complexe) PTSS, verslavingen en persoonlijkheidsstoornissen.

  Wat leer je?

  • Je krijgt inzicht in de visie achter en het doel van de verandering.
  • Je krijgt inzicht in de betekenis van de verandering voor de praktijk met betrekking tot registratie, financiering en classificatie/diagnostiek.
  • Je leert een classificatie volgens de DSM-5 op te stellen.

  Toetsen

  De e-learning module bevat deeltoetsen en een eindtoets.

  Werkwijze

  Je krijgt toegang tot de e-learning module via onze digitale leeromgeving. 
  Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.

 • Datum
  Lesdata

  Omvang

  Je volgt de e-learning in jouw eigen tempo, waar en wanneer het jou uitkomt. De module neemt in totaal 6 tot 8 uur tijd in beslag. Tussendoor stoppen is mogelijk.
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat wanneer je bent geslaagd voor de eindtoets. Hiertoe dien je minimaal 80% van de 22 meerkeuzevragen juist te hebben beantwoord. Je kunt de toets maximaal drie keer maken.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Orthopedagoog-Generalist BIG
  • Psychiater
  Je hebt grondige specialistische kennis van psychopathologie en bent bekend met het gebruik van de DSM-IV in de praktijk.

 • Literatuur
  Aanschaf van de DSM-5 wordt aangeraden:
  • Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) (2014). Amsterdam: Boom Uitgevers. ISBN 9789089532220.
  of
  • Beknopt overzicht van de criteria van de DSM-5 (2014). Amsterdam: Boom Uitgevers. ISBN 9789089532237.
 • Reviews
  Reviews