Postmaster opleiding tot recherchepsycholoog  (RP22A1)

Voor gedragskundigen die werken binnen (en voor) de politieorganisatie

€ 10.500

Online inschrijven is niet mogelijk.

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Gedragskundige advisering in een rechercheonderzoek is een vak apart. Deze opleiding biedt je de meest actuele wetenschappelijke kennis en de vaardigheid om die te vertalen naar de opsporingspraktijk. De opleiding is alleen toegankelijk voor psychologen die in dienst zijn bij de politie of aanverwante organisaties als het FIOD. Heb je interesse om deze opleiding te volgen omdat je functie hier om vraagt? Neem dan contact op met opleidingsmanager Roderick Jansen via onderstaande contactgegevens.
 
 • Inhoud

  Met de Opleiding tot recherchepsycholoog kun je direct aan de slag op de vijf belangrijkste deelgebieden van de recherchepsychologie: rechercheadvisering, beoordeling van problematische aangiften van seksueel misbruik, getuigenverhoor, verdachtenverhoor en gedragskundige dreigingsinschatting.

  De opleiding is bedoeld om operationeel specialisten die (gaan) werken als Executief ambtenaar met Specifieke Inzetbaarheid als recherchepsycholoog (vanaf nu: ESI-recherchepsycholoog) startbekwaam te maken voor hun functie als ESI-recherchepsycholoog. Recherchepsychologie is een werkterrein bij de functie Operationeel Specialist waarvoor een aanstelling voor de uitvoering van de politietaak met specifieke inzet geldt.

  Ook is de opleiding bedoeld om docenten gedragswetenschappen van de Politieacademie die bovenstaand werk als nevenfunctie verrichten, startbekwaam te maken (vanaf nu: PA-recherchepsycholoog).

  De opleiding is beperkt opengesteld voor overige gedragskundigen in dienst van politie, bijzondere opsporingsdiensten of inspecties, die werkzaamheden verrichten met een voldoende recherchepsychologisch karakter.

  De Opleiding tot recherchepsycholoog wordt beheerd door de Opleidingscommissie voor de Opleiding tot recherchepsycholoog (contactgegevens hieronder) en wordt in opdracht van politie uitgevoerd door de RINO Groep.

  De Opleidingscommissie besluit in overleg met de landelijk gemandateerde tot een nieuwe opleidingsronde. In de regel is de frequentie van de opleiding eens in de twee tot drie jaar; het criterium is dat er voldoende deelnemers zijn.

   

  Werkwijze

  Deze opleiding bestaat uit 4 modules:

  Basismodule
  6 dagen van 9.00 - 16.15 uur

  Risicotaxatie en -management in de politiepraktijk
  9 dagen van 9.00 - 16.15 uur

  Advies bij verhoor.
  9 dagen van 9.00 - 16.15 uur

  Analyseren van complexe zedenzaken
  5 dagen van 9.00 - 16.15 uur

  De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Toetsen

  Elke module wordt afgerond met een toets. Over de vorm van de toetsen ontvang je bij de start van het traject uitgebreide informatie.

 • Datums

  Omvang

  27 lesdagen

  Datums

  voorjaar 2022
 • Accreditatie
 • Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  Toelatingsvoorwaarden tot de opleiding voor ESI-recherchepsychologen:
  1. De belangstellende heeft een WO-masterdiploma Psychologie of Orthopedagogiek.
  2. De belangstellende is in dienst bij de politie als ESI-recherchepsycholoog of wordt als zodanig aangesteld.
   Toelatingsvoorwaarden tot de opleiding voor PA-recherchepsychologen:
  1. De belangstellende heeft een WO-masterdiploma Psychologie of Orthopedagogiek.
  2. De belangstellende is in dienst bij de Politieacademie als gedragswetenschappelijk docent of wordt als zodanig aangesteld.
  3. De belangstellende heeft aantoonbaar voldoende kennis van het strafrecht, bijvoorbeeld via een PSI-diploma, een MCI-diploma of een afgeronde opleiding Inleiding in het strafrecht.
  4. De belangstellende heeft een schriftelijke toestemming van de direct leidinggevende voor het verrichten van recherchepsychologische werkzaamheden als neventaak; dit is inclusief het kunnen volgen van intervisie.
   Toelatingsvoorwaarden tot de opleiding voor overigen:
  1. De belangstellende heeft een WO-masterdiploma Psychologie of Orthopedagogiek.
  2. De belangstellende is in dienst van de politie of een van de bijzondere opsporingsdiensten of inspecties of wordt als zodanig aangesteld.
  3. De belangstellende heeft aantoonbaar voldoende kennis van het strafrecht, bijvoorbeeld via een PSI-diploma, een MCI-diploma of een afgeronde opleiding Inleiding in het strafrecht.
  4. De werkzaamheden van de belangstellende worden door de landelijk gemandateerde erkend als werkzaamheden met een voldoende recherchepsychologisch karakter. De landelijk gemandateerde kan hiervoor (inhoudelijk) advies inwinnen bij onder meer het landelijk overleg recherchepsychologen en/of de opleidingscommissie.
  NOOT: Bij plaatsing in de opleiding hebben ESI-recherchepsychologen voorrang op PA-recherchepsychologen en die weer op overigen.


  Interesse?

  Werk je als psycholoog bij de politie of aanverwante organisaties als het FIOD en heb je interesse om deze opleiding te volgen omdat je functie hier om vraagt? Neem dan contact op met opleidingsmanager Roderick Jansen.

 • Docenten
 • Literatuur
  • P.J. van Koppen, J.W. de Keijser, R. Horselenberg en M. Lelicic (2017). Routes van het Recht. Over de rechtspsychologie. Boom uitgevers, Den Haag. ISBN 9789462903593 / ISBN E-Book 9789462746725

  Dit boek is aanbevolen literatuur en kan voor aanvang van de opleiding ter voorbereiding gelezen worden. Een aantal hoofdstukken worden verplichte literatuur.
 • Reviews