De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.
Na het doorlopen van deze cursus:
- kun je omgaan met ouders in hoog-conflictscheiding, nieuw samengestelde gezinnen en dat wat buiten de 'norm' van het kerngezin valt
- pas je praktijkprincipes toe bij het werken met complexe gezinnen en ouders met partnerschapsconflict
- voer je effectievere gesprekken met ouders en ‘delers in opvoederschap’ zoals leerkrachten, groepsleidingen en andere professionals
- kun je ouders die (een deel van) de opvoeding uit handen moeten geven, adequaat ondersteunen
- kun je met kennis over de relatie tussen huiselijk geweld en ouderschap vanuit een ouderbegeleidende positie omgaan met spanningsvelden rondom veiligheidskwesties
Het afronden van deze cursus geeft je toegang tot andere toekomstige verdiepende cursussen over ouderschapsthema’s die de RINO Groep ontwikkelt, zoals Ouderschap bij complexe belastende omstandigheden.
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- NVO Orthopedagoog-generalist
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Jeugdzorgwerker
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
Het is van belang dat je in je huidige werk ouders begeleidt en casuïstiek kunt inbrengen. De cursus is speciaal ontwikkeld als actuele verdieping op de onderstaande vooropleidingen.
- de 4-daagse Basismodule Ouderbegeleiding vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling (in of vóór 2018)
- het 3-daagse blok ouderbegeleiding in de KP-, GZ- of OG-opleiding
Heb je als professional op een andere manier een achtergrond met goede theoretische en praktische kennis over ouderbegeleiding, neem dan gerust contact met ons op via de Infodesk, dan bekijken we of je kan deelnemen.
Dit is een blended cursus. We starten met een online startbijeenkomst van een uur. Je volgt vervolgens twee klassikale bijeenkomsten van elk zes uur. Daarnaast volg je een deel van het lesprogramma via onze leeromgeving aan de hand van diverse online voorbereidings- en/of verwerkingsactiviteiten, die gekoppeld zijn aan de klassikale lesdagen. De lesdagen hebben elk een eigen focus.
Lesdag 1 over ouderschap en partnerschap
Tijdens de eerste lesdag krijg je meer gevoel voor de complexe dynamiek tussen ouderschap, levensfase, partnerschap, en voor ouderschap binnen complexe en meervoudige gezinsvormen. Theoretische begrippen worden aangescherpt in relatie tot ‘ouderschap’ en ‘partnerschap’. Je oefent met het toepassen van praktische principes bij het werken met samengestelde gezinnen, nieuwe opvoedingsvormen en ouders met een partnerschapsconflict.
Lesdag 2 over ouderschap en opvoederschap
Er zijn veel manieren waarop ouders de opvoeding delen met professionals, denk aan school maar ook aan jeugdzorg of een justitiële inrichting. Wat betekent het delen van opvoederschap voor het ouderschap? Hoe houd je de ouderbegeleidende positie vast wanneer ook veiligheid in het geding is?
De tweede lesdag heeft als centraal thema de verschillen tussen opvoederschap en ouderschap, en de implicaties hiervan voor de belangrijkste contexten waarin opvoederschap met professionals wordt gedeeld. Je leert over het voeren van gesprekken met ouders, leerkrachten, groepsleidingen en andere professionals. Je wordt gevoeliger voor de ervaringen van ouders die (een deel van) de opvoeding uit handen moeten geven. Daarnaast krijg je inzicht in de invloed van huiselijk geweld op ouderschap.
De cursus rond je af met het maken van een verslag waarin je de theorie toepast op een zelfgekozen praktijkcasus en reflecteert op je eigen leerproces.