Verdiepingscursus ouderbegeleiding: werken met partnerschap en opvoederschap van ouders  (D2104)

€ 840

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Begeleid je als professional mensen in hun ouderschap en wil je meer handvatten voor het omgaan met ouders in samengestelde gezinnen, nieuwe opvoedingsvormen, in een hoog-conflict situatie of met veiligheidskwesties? In deze cursus leer je hoe je ouders in complexe en minder gangbare relationele en gezinsvormen beter kunt ondersteunen, zodat ook zij en hun kinderen de juiste ontwikkeling kunnen doormaken. Het is van belang dat je in je huidige werk ouders begeleidt en casuïstiek kunt inbrengen.
 
  • Inhoud

    In de samenleving is steeds meer aandacht voor diversiteit in gezinssituaties, partnerschap en opvoederschap. Tegelijkertijd is het voor veel professionals nog lastig om hier in de praktijk mee om te gaan. In deze verdiepingscursus gaan we in op ouderschap en partnerschap met zijn dynamiek van verschillende levensfases en relationele- en gezinsvormen, en de complexiteit die kan ontstaan wanneer spanningen hoog oplopen. Ook verdiep je je kennis over de vele manieren waarop ouders de opvoeding delen met professionals.
     
    Begeleid je als professional ouders en wil je meer handvatten voor het omgaan met ouders in samengestelde gezinnen, nieuwe opvoedingsvormen of in een hoog-conflict situatie van scheiding of partnerschap? En wil je adequaat kunnen omgaan met ouders die de opvoeding uit handen moeten geven of gezinnen waar veiligheidskwesties spelen? Na het volgen van deze cursus kun je effectievere gesprekken voeren met ouders en met ‘delers in het opvoederschap’, zoals leerkrachten. De cursus stelt je in staat ook de complexe en minder gangbare relationele en gezinsvormen te ondersteunen zodat ook ouders en kinderen in deze gezinnen de juiste ontwikkeling doormaken.
     

    Wat kun je verwachten?

    Dit is een blended cursus. We starten met een online startbijeenkomst van een uur. Je volgt vervolgens twee klassikale bijeenkomsten van elk zes uur. Daarnaast volg je een deel van het lesprogramma via onze leeromgeving aan de hand van diverse online voorbereidings- en/of verwerkingsactiviteiten, die gekoppeld zijn aan de klassikale lesdagen. De lesdagen hebben elk een eigen focus.

    Lesdag 1 over ouderschap en partnerschap
    Tijdens de eerste lesdag krijg je meer gevoel voor de complexe dynamiek tussen ouderschap, levensfase, partnerschap, en voor ouderschap binnen complexe en meervoudige gezinsvormen. Theoretische begrippen worden aangescherpt in relatie tot ‘ouderschap’ en ‘partnerschap’. Je oefent met het toepassen van praktische principes bij het werken met samengestelde gezinnen, nieuwe opvoedingsvormen en ouders met een partnerschapsconflict.

    Lesdag 2 over ouderschap en opvoederschap
    Er zijn veel manieren waarop ouders de opvoeding delen met professionals, denk aan school maar ook aan jeugdzorg of een justitiële inrichting. Wat betekent het delen van opvoederschap voor het ouderschap? Hoe houd je de ouderbegeleidende positie vast wanneer ook veiligheid in het geding is?

    De tweede lesdag heeft als centraal thema de verschillen tussen opvoederschap en ouderschap, en de implicaties hiervan voor de belangrijkste contexten waarin opvoederschap met professionals wordt gedeeld. Je leert over het voeren van gesprekken met ouders, leerkrachten, groepsleidingen en andere professionals. Je wordt gevoeliger voor de ervaringen van ouders die (een deel van) de opvoeding uit handen moeten geven. Daarnaast krijg je inzicht in de invloed van huiselijk geweld op ouderschap.
     

    Wat leer je?

    Na het doorlopen van deze cursus:

    • kun je omgaan met ouders in hoog-conflictscheiding, nieuw samengestelde gezinnen en dat wat buiten de 'norm' van het kerngezin valt
    • pas je praktijkprincipes toe bij het werken met complexe gezinnen en ouders met partnerschapsconflict
    • voer je effectievere gesprekken met ouders en ‘delers in opvoederschap’ zoals leerkrachten, groepsleidingen en andere professionals
    • kun je ouders die (een deel van) de opvoeding uit handen moeten geven, adequaat ondersteunen
    • kun je met kennis over de relatie tussen huiselijk geweld en ouderschap vanuit een ouderbegeleidende positie omgaan met spanningsvelden rondom veiligheidskwesties
    Het afronden van deze cursus geeft je toegang tot andere toekomstige verdiepende cursussen over ouderschapsthema’s die de RINO Groep ontwikkelt, zoals Ouderschap bij complexe belastende omstandigheden.

    Toetsen

    De cursus rond je af met het maken van een verslag waarin je de theorie toepast op een zelfgekozen praktijkcasus en reflecteert op je eigen leerproces.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    1 dinsdag van 20.00-21.00 uur en 2 dinsdagen van 09.30-16.30 uur

    Datums

    18 januari, 1 en 15 februari 2022

    Locatie

    Online of in Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Jeugdzorgwerker
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Maatschappelijk werker
    Het is van belang dat je in je huidige werk ouders begeleidt en casuïstiek kunt inbrengen. De cursus is speciaal ontwikkeld als actuele verdieping op de onderstaande vooropleidingen.
    • de 4-daagse Basismodule Ouderbegeleiding vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling (in of vóór 2018)
    • het 3-daagse blok ouderbegeleiding in de KP-, GZ- of OG-opleiding
    Heb je als professional op een andere manier een achtergrond met goede theoretische en praktische kennis over ouderbegeleiding, neem dan gerust contact met ons op via de Infodesk, dan bekijken we of je kan deelnemen.

  • Docenten
    dr. Katie-Lee Weille

    dr. Katie-Lee Weille

    Katie-Lee is klinisch en onderzoekssupervisor en docent bij verschillende opleidingen in Nederland en Engeland. Zij heeft een eigen praktijk in Amsterdam.Lees meer
  • Reviews
    Reviews