Inschrijven is niet meer mogelijk.

Deze cursus vindt online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker  (GM20E)

Hoe voer je een gedragstherapeutisch behandelplan professioneel uit? Leer hoe je mensen met eenvoudige psychische stoornissen begeleidt en oefen met het toepassen van basale gedragstherapeutische technieken. Na deze cursus kun je de behandelde technieken zelfstandig toepassen onder supervisie van een gedragstherapeut.
 

Feiten

 • Omvang: 8 maandagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 2, 16 en 30 november, 14 december 2020, 11 en 25 januari, 8 februari en 1 maart 2021
 • Locatie: online via Zoom
 • Docent: dr. Vincent van Bruggen
 • Docent

 • Kosten: € 1.695
 • Cursuscode: GM20E

Voor wie

 • POH-GGZ
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Diagnostisch werkende
 • Vaktherapeut
Lees de volledige doelgroepinformatie
POH-GGZ, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker, Diagnostisch werkende en Vaktherapeut

Je bent tijdens de opleiding minimaal 12 uur per week werkzaam op het gebied van de (g)gz, waarvan je minimaal 6 uur per week besteedt aan het uitvoeren van cognitief gedragstherapeutische procedures. Zie de website van de VGCt voor alle eisen.

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Registerplein, SKJ, V&V, VGCt, VSR

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de opleiding met goed gevolg hebt afgerond.In deze CGW basiscursus maak je kennis met de denk- en werkwijze binnen de cognitieve gedragstherapie. Je leert leermodellen en interventies toepassen, het therapeutisch proces hanteren, CGT werkzaamheden en procedures uitvoeren en basisvaardigheden oefenen voor verschillende klachtgebieden.
Voor het opleiden van zorgprofessionals op het gebied van gedragstherapie werken we nauw samen met de VGCt.


Online lessen
De uitvoering die dit najaar start vindt plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. Ook de accreditaties zijn ongewijzigd. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.
 


VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.

Online lessen

Deze cursusuitvoering vindt plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

Wat leer je?

 • Je wordt opgeleid tot gedragstherapeutisch werker conform de (theorie)eisen van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt).
  Voor de andere verplichte onderdelen verwijzen wij je naar de website van de VGCt: www.vgct.nl

Doelgroep

Je bent tijdens de opleiding minimaal 12 uur per week werkzaam op het gebied van de (g)gz, waarvan je minimaal 6 uur per week besteedt aan het uitvoeren van cognitief gedragstherapeutische procedures. Zie de website van de VGCt voor alle eisen.

Inhoud

Onderwerpen per lesdag:
 1. Gedragstherapeutisch proces
 2. Functieanalyse
 3. Betekenisanalyse
 4. Angst I: specifieke fobie en paniekstoornis
 5. Angst II: sociale angst en dwang
 6. Depressie
 7. Impuls-en emotieregulatie
 8. Therapeutische relatie
Er wordt gebruik gemaakt van korte theoretische inleidingen, demonstratie van technieken (live of m.b.v. video) en praktisch oefenen in de vorm van rollenspel. Je kunt casuïstiek inbrengen.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de opleiding met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Beroepsregistratie

Na het met goed gevolg afronden van de opleiding en wanneer je voldoet aan de overige eisen, kun je je laten registreren in het register van gedragstherapeutisch medewerker van de VGCt.

Literatuur & Benodigdheden

 • Bas van Heycop ten Ham, Bert de Vos, Monique Hulsbergen (Boom, 2012): Praktijkboek voor gedragstherapie, Handboek voor cognitief gedragstherapeutisch werkers I
 • Bas van Heycop ten Ham, Bert de Vos, Monique Hulsbergen (Boom, 2013): Praktijkboek voor gedragstherapie, Handboek voor cognitief gedragstherapeutisch werkers II
Digitale literatuur
 • Competentieprofiel cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt (2019)
Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je ge'nformeerd over eventuele wijzigingen.

De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: dr. Vincent van Bruggen
 • Docent

  Enthousiast geworden?

  De inschrijving voor deze cursus is gesloten, bovenin vind je de andere beschikbare datum(s).

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: GM20E zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl