Deze opleiding met oefentraject is ontwikkeld voor zorgprofessionals die willen leren hoe je online en blended begeleiding succesvol kunt inzetten in de (eigen) praktijk. De opleiding is niet geschikt voor kinder- en jeugdtherapeuten.
Start op:
Online opleiding e-health voor zorg- en hulpverleners (D2077)
In samenwerking met eCarePro, RINO Zuid en RINO amsterdam
Wil jij leren hoe je online en blended begeleiding succesvol kunt inzetten in je (eigen) praktijk? Dat kan met deze online opleiding van vier dagdelen, inclusief online oefentraject. In een kleine groep van 10 cursisten leer je hoe je face-to-face zorgverlening optimaal combineert met online begeleiding. Zowel de voordelen, de valkuilen van e-health als de praktische toepassing komen in deze opleiding aan bod. Met optie voor opname in het International eCoach & eCounselor Register.
Feiten
- Omvang: 4 lessen van 14.00-17.00 uur
- Datums: 31 augustus, 3 september, 1 en 5 oktober 2020
- Locatie: online
- Docent: Esmeralda Korteweg
- Kosten: € 995
- Cursuscode: D2077
Docent
Voor wie
- Psychotherapeut BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Gedragstherapeut
- Systeemtherapeut
- Psychiater
- Arts
- POH-GGZ
- Maatschappelijk werker
Accreditaties
Er zijn geen accreditaties.
Bekijk ons geaccrediteerde aanbod
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
In een kleine groep van 10 cursisten leer je hoe je concreet en gedegen aan de slag kunt gaan met de mogelijkheden van e-health. Hoewel de opleiding een theoretische, wetenschappelijke basis kent, ligt de nadruk op de praktische toepassing. Hierbij gaat het om het combineren van online en offline begeleiding (blended) van cliënten en patiënten. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je beeldbellen, e-mail en chat in kunt zetten voor een effectieve ondersteuning van behandeltrajecten. Specifiek train je met de toepassing van asynchrone geschreven communicatie (mailberichten) in een online oefentraject binnen een online behandelplatform. Al lerende ervaar je welke competenties jij nodig hebt om online behandelen effectief in te zetten. Voor het faciliteren van de online trainingsbijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van de online applicatie Zoom. Dit is een AVG-proof online vergadertool. Zie ook onze veelgestelde vragen over online onderwijs.
Wat leer je?
Na deze opleiding heb je een brede kennis en concrete (aanvullende) vaardigheden om op professionele en effectieve manier met e-health aan de slag te gaan in de behandelpraktijk.
Doelgroep
Deze opleiding met oefentraject is ontwikkeld voor zorgprofessionals die willen leren hoe je online en blended begeleiding succesvol kunt inzetten in de (eigen) praktijk. De opleiding is niet geschikt voor kinder- en jeugdtherapeuten.
Inhoud
Voorbereiding
Ter voorbereiding krijg je opdrachten. Deze bestaan enerzijds uit het bestuderen van hoofdstukken uit het studieboek en anderzijds uit het opstellen van leerdoelen. Door deze voorbereiding wordt het mogelijk tijdens de trainingsdagen kort in te gaan op de theoretische achtergrond en de nadruk te leggen op de toepassing en het uitvoeren van praktijkoefeningen.
Vier online trainingsbijeenkomsten
De trainingsbijeenkomsten bestaan uit vier dagdelen verspreid over vijf weken. Deze worden gebruikt om te ervaren wat de kracht is en wat de valkuilen zijn van online begeleiden en behandelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende oefeningen en realistische casuïstiek.
Belangrijke onderwerpen die tijdens deze opleiding aan bod komen zijn:
- Welke vaardigheden heeft een online zorgverlener nodig?
- Wat zijn de verschillen tussen online en face-to-face begeleiding en hoe benut je die?
- Hoe ga je methodisch aan de slag met blended begeleiden?
- Hoe werkt de eCP-methodiek voor online begeleiden (via het geschreven woord)?
- Hoe werkt het AIS-online procesmodel?
- Hoe ga je om met thema’s als veiligheid en ethiek binnen online behandelen?
- Hoe werk je met/in een online behandelplatform?
- Hoe tref je voorbereidingen voor het traject met de oefenpatiënt.
- Hoe werkt intervisie onder begeleiding (leren met en van elkaars oefentrajecten)?
- Verdieping in de eCP-methodiek.
- Verdieping in het AIS-online procesmodel.
- Taalhandelingen en taalstrategie in de praktijk.
Tussen de tweede en derde online trainingsbijeenkomst vindt een oefentraject plaats. Dit is een intensief e-begeleidingstraject van drie weken met een proefpatiënt. Deze proefpatiënt is een psycholoog-acteur van eCarePro. Er wordt gewerkt met een realistische praktijksituatie met serieuze casuïstiek waardoor je kunt oefenen met de eCP-methode. Deze methode is geschikt om de online geschreven communicatie van de zorgprofessional effectief vorm te geven, de berichten van een patiënt op gestructureerde wijze te analyseren en de (therapeutische) werkrelatie met de patiënt tot stand te brengen. Naast de functie van oefenpatiënt krijg je gerichte feedback op het online begeleidings- en behandelproces. Op deze manier wordt het traject begeleid door middel van intervisie. Het oefentraject dient als werkmateriaal voor de derde online trainingsbijeenkomst.
E-health: handboek voor hulp- en zorgverleners
Tijdens de opleiding gebruik je het handboek: ‘E-health: handboek voor hulp- en zorgverleners’ van Waringa en Ribbers (red.). Dit is een standaardwerk voor online begeleiden en behandelen met zowel theoretische achtergrondinformatie als praktische informatie voor het stap-voor-stap uitvoeren van een blended behandeltraject. Tevens bevat het boek een compleet uitgewerkt behandeltraject.
Gebruik van online werkomgeving (platform)
Tijdens de online opleiding gebruik je voor het oefentraject de online werkomgeving Pluform van eCarePro. Pluform is veilig en volledig AVG-proof.
Optioneel: Toetsing en Registratie
Na afloop van de vierde online trainingsbijeenkomst ga je een portfolio samenstellen op basis van het oefentraject en het competentieprofiel ‘Certified eCounselor I’. Een examinator toetst het portfolio en de verworven competenties. Bij het behalen van de benodigde basiscompetenties ontvang je het certificaat ‘Certified eCounselor Level I’. Daarna word je (indien gewenst) opgenomen in het eCoach en eCounselor Register op www.ecoachregister.com. Deze registratie is vijf jaar geldig.
Studiebelasting
De studieduur is vijf weken. De studiebelasting is in totaal 28-31 uur, bestaande uit:
- 2 tot 4 uur: voorbereiding voor aanvang (zelfstudie)
- 12 uur: online trainingsbijeenkomsten (vier dagdelen à 3 uur)
- 2 uur: literatuurstudie en voorbereiding tussentijds
- 10 uur: uitvoering van het oefentraject (gemiddeld 5 keer contact verspreid over 3 weken)
- 2 tot 3 uur: gereedmaken digitaal portfolio voor toetsing en registratie als Certified eCounselor Level I
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.
Accreditatie & Erkenning
Er zijn geen accreditaties.
Bekijk ons geaccrediteerde aanbod
Literatuur & Benodigdheden
- ‘E-health: Handboek voor zorg- en hulpverleners’ (Waringa & Ribbers, 2018).
Docent
Enthousiast geworden?
De inschrijving voor deze cursus is gesloten, bovenin vind je de andere beschikbare datum(s).
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: D2077 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl