Start op:

Kosten: € 2.900

incl. digitale literatuur en lunch, excl. eventuele boeken

In ons sfeervolle huiscafÃÂ⩠stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 14 januari 2021, tenzij eerder vol

ASG Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH)  (SE21A)

Voor verpleegkundigen en artsen (voorheen Sense-opleiding)

Seksuele gezondheid heeft medische, psychologische en sociale aspecten die niet los van elkaar te zien zijn. In de opleiding leer je zowel curatieve soa-bestrijding als hulpverlening rond seksualiteit te bieden. Zo word je een allround professional op dit belangrijke aandachtsgebied. De opleiding wordt wisselend in Utrecht of Amsterdam aangeboden.
 

Feiten

 • Omvang: 6 donderdagen en 4 vrijdagen van 9.30-16.45 uur
 • Datums: 18 februari, 11 maart, 26 maart, 15 april, 29 april, 14 mei, 28 mei, 10 juni, 25 juni en 8 juli 2021
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Anneke van Loevesijndrs. Renee Steinmann
 • Docenten

 • Kosten: € 2.900
 • Cursuscode: SE21A

Voor wie

 • Arts
 • Jeugdarts
 • Jeugdverpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
Arts, Jeugdarts, Jeugdverpleegkundige en Hbo-verpleegkundige

Accreditaties

Accreditatie: ABAN, KNOV, V&V

Lees meer over de accreditaties

Per 1 januari 2012 zijn de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd tot één regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). Deze geïntegreerde regeling heeft tot doel om seksueel overdraagbare aandoeningen vroegtijdig op te sporen en te behandelen en om seksuele gezondheid van vooral jongeren tot 25 jaar te bevorderen door het aanbieden van laagdrempelige (Sense) spreekuren voor zorgvragen over seksualiteit en anticonceptie. Deze Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg wordt geboden door een netwerk van coördinerende GGD’en.

Met de integratie van beide regelingen is er behoefte aan verpleegkundigen en artsen die beschikken over zowel de competenties behorend bij de aanvullende curatieve soa-bestrijding als bij de aanvullende seksualiteitshulpverlening. Onder auspiciën van the Netherlands School of Public Health (NSPOH) is daartoe in samenwerking met alle betrokkenen een samenhangend modulair opleidingstraject ontwikkeld. Deze AS-ASH module is onderdeel van dit opleidingstraject. Voorheen werden er zowel bij de RINO Groep als bij RINO Amsterdam 'Sense (ASH)'-opleidingen aangeboden. Deze zijn nu geïntegreerd tot één opleiding die afwisselend in Utrecht en in Amsterdam aangeboden wordt.
 

Wat leer je?

De opleiding is gericht op de competenties behorend bij zowel de aanvullende curatieve soa-bestrijding als bij de aanvullende seksualiteitshulpverlening.

Inhoud

Bij zorgvragen rond seksualiteit en preventie van ongewenste zwangerschap wordt van verpleegkundigen en artsen grotendeels dezelfde kennis en competenties vereist. Bovendien is samenwerking tussen beide beroepsgroepen essentieel voor goede voorlichting, preventie en hulpverlening. Om deze redenen worden drie van de vier modules (die elk 5 dagdelen in beslag nemen) geïntegreerd voor beide beroepsgroepen verzorgd met waar nodig specifieke verdieping en opdrachten voor de onderscheiden beroepsgroepen.

De thema’s van de eerste drie modules zijn achtereenvolgens:

 • Seks als bio-psycho-sociaal fenomeen
 • Seksuele problemen en disfuncties
 • Anticonceptie en soa
 
De vierde module bestaat uit:
 • een specifiek deel voor verpleegkundigen met daarin vooral verdieping over signalering van (gevolgen) van seksueel geweld en specifieke zorgvragen van subpopulaties (MSM, sekswerkers etc.)
 • een specifiek deel voor de artsen met daarin vooral aandacht voor het seksuologisch lichamelijk onderzoek en intra-uteriene en invasieve anticonceptiemethoden

Toetsen

De opleiding wordt afgesloten met een open boek takehome examen.

Certificaat

Termijnbetaling

Je kunt in 2 kwartaaltermijnen betalen.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Beroepsregistratie

De AS-ASH is geaccrediteerd bij de NVVS en maakt zowel deel uit van het registratietraject voor de Aantekening Seksuologie van de NVVS als van het ASG scholingstraject in het kader van de competentieprofielen voor de sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheid en voor de arts seksuele gezondheid.

 • Docenten: drs. Anneke van Loevesijndrs. Renee Steinmann
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: SE21A zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl