Start op:

Kosten: € 525

incl. lunch en digitale literatuur, excl. eventueel aan te schaffen boeken

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 3 maart 2021, tenzij eerder vol

Omgaan met (vermoedens van) ouderverstoting  (A2137)

Veel professionals worstelen met situaties waarin ze ouderverstoting vermoeden of een risico zien op ouderverstoting. Welke gradaties zijn er? Hoe kun je signalen van deze relatiebreuken herkennen en interpreteren? Hoe kun je deze signalen bespreken en wat betekent dat voor hoe je omgaat met de ouder bij wie de kinderen verblijven en met de verstoten ouder? Welke gevolgen heeft ouderverstoting op de ontwikkeling van kinderen en jongeren op korte en langere termijn en hoe sta je hier zelf in?
 

Feiten

 • Omvang: 1 dinsdag en 1 woensdag van 9.15-17.00 uur
 • Datums: 7 en 20 april 2021
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: dr. Sietske Dijkstra
 • Docent

 • Kosten: € 525
 • Cursuscode: A2137

Voor wie

 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Jeugdzorgwerker
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

De gevolgen van een scheiding op aanwezigekinderen kunnen sterk in ernst verschillen. Soms raakt één van de ouders na eenscheiding uit beeld of wijzen kinderen het contact met een ouder af. Wat is erdan aan de hand en wanneer is er sprake van oudervervreemding en wanneer vanouderverstoting? Welke rol speelt geweld? In deze tweedaagsekennismakingscursus onderzoeken we dit verborgen thema aan de hand vanliteratuur en huiswerk. Voorafgaand aan de cursusdagen maak jehuiswerkopdrachten op basis van het lezen van literatuur. Daarnaast maak je eencasus opdracht op basis van een aantal vragen, zo mogelijk met een genogram.Aan het eind van de cursus (inleveren uiterlijk tien dagen na laatstecursusdag) schrijf je een korte reflectie op basis van de lesstof, casus,implementatie en je leerpunten.

Meteen gastdocent maken we een dagdeel gebruik van de deskundigheid van defamilieacademie.

Als een scheiding zeer conflictueus verloopt, zijn de gevolgen voor jeugdigen ernstiger en heeft dat voor ongeveer 10% van de jeugdigen specifieke negatieve gevolgen zoals loyaliteitsconflicten, oudervervreemding en ouderafwijzing, en parentificatie (Richtlijn Scheiding en problemen van jeugdigen).

Veel professionals worstelen met situaties waarin ze ouderverstoting vermoeden of een risico zien op ouderverstoting. Welke gradaties zijn er? Hoe kun je signalen van deze relatiebreuken herkennen en interpreteren? Hoe kun je deze signalen bespreken en wat betekent dat voor hoe je omgaat met de ouder bij wie de kinderen verblijven en met de verstoten ouder? Welke gevolgen heeft ouderverstoting op de ontwikkeling van kinderen en jongeren op korte en langere termijn en hoe sta je zelf als professional in dit thema?


Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: dr. Sietske Dijkstra
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2137 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl