Seminar neuropsychotherapie: huwelijk & hersenletsel  (C2002)

Het betrekken van het systeem is een must

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Om patiënten met een hersenaandoening goed te kunnen behandelen, is het essentieel om partnerrelaties en gezinnen te betrekken. Tijdens dit seminar bespreekt Giles Yeates, expert op dit gebied, de belangrijkste wetenschappelijke inzichten. Je verbetert je vaardigheid in de klinische praktijk en leert de toepassing van Emotionally Focused Therapy (EFT). De RINO Groep organiseert dit seminar met Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en zorgprogramma Brein in Beweging van de Sint Maartenskliniek.
 
 • Inhoud

  Wat leer je?

  • kennis over de cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen en veranderingen na hersenletsel en de invloed hiervan op relaties met naasten
  • het maken van een casus conceptualisatie van de interacties en de neuropsychologische stoornissen als gevolg van een hersenletsel in een partnerrelatie
  • inzicht in de consequenties hiervan voor de psychotherapeutische interventies voor de patiënten en hun naasten
  • basiskennis van Emotionally-Focused Couple Therapy (EFCT)
  • vaardigheden voor het toepassen van EFCT bij patiënten met een hersenaandoening en hun naasten

  Werkwijze

  Het betrekken van het systeem bij de behandeling van de patiënt met een hersenaandoening is, gezien de impact van de aandoening, een must!

  Hoofdstuk 11 Systeemtherapeutische behandeling, p. 232. Handboek Neuropsychotherapie Smits, Ponds, e.a., 2016.

  Een hersenletsel – en andere hersenaandoeningen- heeft onmiskenbaar invloed op een huwelijk of andere partnerrelaties.  De behandeling van problemen die kunnen ontstaan in partnerrelaties en gezinnen als gevolg van de hersenaandoening vormt de kern van dit seminar. 
  In de ochtend staan we uitgebreid stil bij de belangrijkste wetenschappelijke theorieën en inzichten op het gebied van hersenletsel en relaties. We bespreken de invloed van persoonlijkheidsveranderingen en sociale cognitie op partnerrelaties.
  Het middagdeel staat in het teken van de toepassing van Emotionally-Focused Therapy. Deze behandelmethode kan, binnen relaties waarin een hersenaandoening problemen geeft, goed worden ingezet ter bevordering van emotionele nabijheid, verbinding, en (veilige) gehechtheid. Giles Yeates neemt je aan de hand van casuïstiek mee in zijn klinische praktijk, en leert je door middel van rollenspelen vaardigheden in het toepassen van systeeminterventies. 
  Aan het einde van het seminar is je neuropsychotherapeutische gereedschapskist weer meer gevuld. Tijdens het seminar wordt Engels gesproken.
   
  Achtergrond
  De RINO Groep organiseert in samenwerking met het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en het zorgprogramma Brein in Beweging van de Sint Maartenskliniek seminars over de behandeling van emotionele stoornissen en gedragsproblemen als gevolg van een (verworven) hersenaandoening. De seminars zijn bedoeld om de praktische toepassing van psychotherapie bij patiënten met een (verworven) hersenaandoening verder te ondersteunen. Neuropsychotherapie vergt namelijk een geheel eigen aanpak. Deze aanpak leunt vooral op best-clinical practice en praktijkervaringen, omdat behandelaren nog weinig kunnen terugvallen op evidence-based practice en vastomlijnde protocollen. Door middel van seminars willen we behandelaren ondersteunen in hun dagelijkse praktijk. De diverse onderwerpen uit het in 2016 verschenen handboek Neuropsychotherapie (Peter Smits, Rudolph Ponds e.a.) vormen de basis hiervoor.

  Korting
  NVRG leden kunnen met code C2002NVRG tijdelijk gebruik maken van de speciale ledenkorting tot en met 12 december en betalen € 245. De korting is niet geldig op reeds gedane boekingen en/of in combinatie met andere kortingen en geldt voor een beperkt aantal plaatsen.

 • Datum

  Omvang

  1 vrijdag van 9.30 - 17.00 uur

  Datum

  17 januari 2020

  Locatie

  RINO Groep, Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG

 • Sprekers
  Dr. Giles Yeates

  Spreker: Dr. Giles Yeates

  Dr. Giles Yeates is een ervaren klinisch neuropsycholoog en relatietherapeut wiens onderzoek en klinische praktijk in het teken staan van relaties, emotionele aanpassing en (neuro)psychotherapeutische behandelingen na verworven hersenletsel. Hij is wereldwijd een veelgevraagd spreker op dit gebied en is auteur van verschillende hoofstukken en wetenschappelijke artikelen.  Als redacteur was hij betrokken bij de tot stand koming van het boek “A Relational Approach to Rehabilitation” (Karnac), een van de eerste boeken over dit onderwerp. Giles is co-editor van de 'Brain Injury'-boekenreeks van uitgeverij Karnac en is editor van het tijdschrift Neuro-Disability & Psychotherapy.Lees meer
 • Reviews