Datum:

Seminar neuropsychotherapie: huwelijk & hersenletsel (C2002)

Het betrekken van het systeem is een must

Om patiënten met een hersenaandoening goed te kunnen behandelen, is het essentieel om partnerrelaties en gezinnen te betrekken. Tijdens dit seminar bespreekt Giles Yeates, expert op dit gebied, de belangrijkste wetenschappelijke inzichten. Je verbetert je vaardigheid in de klinische praktijk en leert de toepassing van Emotionally Focused Therapy (EFT). De RINO Groep organiseert dit seminar met Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en zorgprogramma Brein in Beweging van de Sint Maartenskliniek.
 

Kosten: € 295

Mogelijk t/m 20 december 2019, tenzij eerder vol

Feiten

 • Omvang: 1 vrijdag van 9.30 - 17.00 uur
 • Datum: 17 januari 2020
 • Klassikaal: 8 uur
 • Locatie: Rinogroep, Utrecht
 • Spreker: Dr. Giles Yeates
 • Spreker

 • Kosten: € 295
 • Cursuscode: C2002

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG en Klinisch neuropsycholoog BIG

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Wat leer je?

 • kennis over de cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen en veranderingen na hersenletsel en de invloed hiervan op relaties met naasten
 • het maken van een casus conceptualisatie van de interacties en de neuropsychologische stoornissen als gevolg van een hersenletsel in een partnerrelatie
 • inzicht in de consequenties hiervan voor de psychotherapeutische interventies voor de patiënten en hun naasten
 • basiskennis van Emotionally-Focused Couple Therapy (EFCT)
 • vaardigheden voor het toepassen van EFCT bij patiënten met een hersenaandoening en hun naasten

Inhoud

Het betrekken van het systeem bij de behandeling van de patiënt met een hersenaandoening is, gezien de impact van de aandoening, een must!

Hoofdstuk 11 Systeemtherapeutische behandeling, p. 232. Handboek Neuropsychotherapie Smits, Ponds, e.a., 2016.

Een hersenletsel - en andere hersenaandoeningen- heeft onmiskenbaar invloed op een huwelijk of andere partnerrelaties.  De behandeling van problemen die kunnen ontstaan in partnerrelaties en gezinnen als gevolg van de hersenaandoening vormt de kern van dit seminar. 
In de ochtend staan we uitgebreid stil bij de belangrijkste wetenschappelijke theorieën en inzichten op het gebied van hersenletsel en relaties. We bespreken de invloed van persoonlijkheidsveranderingen en sociale cognitie op partnerrelaties.
Het middagdeel staat in het teken van de toepassing van Emotionally-Focused Therapy. Deze behandelmethode kan, binnen relaties waarin een hersenaandoening problemen geeft, goed worden ingezet ter bevordering van emotionele nabijheid, verbinding, en (veilige) gehechtheid. Giles Yeates neemt je aan de hand van casuïstiek mee in zijn klinische praktijk, en leert je door middel van rollenspelen vaardigheden in het toepassen van systeeminterventies. 
Aan het einde van het seminar is je neuropsychotherapeutische gereedschapskist weer meer gevuld. Tijdens het seminar wordt Engels gesproken.
 
Achtergrond
De RINO Groep organiseert in samenwerking met het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg en het zorgprogramma Brein in Beweging van de Sint Maartenskliniek seminars over de behandeling van emotionele stoornissen en gedragsproblemen als gevolg van een (verworven) hersenaandoening. De seminars zijn bedoeld om de praktische toepassing van psychotherapie bij patiënten met een (verworven) hersenaandoening verder te ondersteunen. Neuropsychotherapie vergt namelijk een geheel eigen aanpak. Deze aanpak leunt vooral op best-clinical practice en praktijkervaringen, omdat behandelaren nog weinig kunnen terugvallen op evidence-based practice en vastomlijnde protocollen. Door middel van seminars willen we behandelaren ondersteunen in hun dagelijkse praktijk. De diverse onderwerpen uit het in 2016 verschenen handboek Neuropsychotherapie (Peter Smits, Rudolph Ponds e.a.) vormen de basis hiervoor.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie & Erkenning

 • Spreker: Dr. Giles Yeates
 • Spreker

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze bijeenkomst?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C2002 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

  Ook interessant voor jou