Diagnostiek autisme bij kinderen  (A2074)

€ 775

Inschrijven is niet meer mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Het diagnosticeren van kinderen met een autismespectrumstoornis is een ingewikkeld proces. Deze cursus verschaft je meer deskundigheid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij aandoeningen binnen het spectrum van autistische stoornissen. Naast de classificerende diagnostiek staan we vooral stil bij de individueel descriptieve diagnostiek. Ook leer je hoe je kunt komen tot handelingsgerichte diagnostiek.
 
 • Inhoud

  Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) diagnosticeren is een ingewikkeld proces. In deze cursus leer je de kenmerken van ASS herkennen en beschrijven. Naast classificerende diagnostiek staan we vooral stil bij individueel descriptieve diagnostiek. Daarnaast is er aandacht voor handelingsgerichte diagnostiek. Tijdens deze cursus wordt specifiek aandacht besteed aan ASS bij meisjes, differentiaal diagnostiek en welke vormen van behandeling mogelijk zijn bij kinderen met een ASS.

  Wat leer je?

  Je verwerft meer deskundigheid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij autisme spectrum stoornissen (ASS).

  Werkwijze

  Er wordt aandacht besteed aan de diagnostiek van kinderen met een autismespectrumstoornis en de specifieke kenmerken daarvan (DSM 5 en praktijk).
  Het gehele diagnostische proces van een eerste vermoeden tot de uiteindelijke diagnose wordt belicht. Er wordt ingegaan op de verschillende deelonderzoeken als anamnese, inhoud van het psychodiagnostisch onderzoek en mogelijke observaties in de school- en thuissituatie. De samenwerking met ouders komt daarbij nadrukkelijk aan de orde evenals de consultatie aan het onderwijs. Speciale aandacht gaat er uit naar ASS bij meisjes en differentiaal diagnostiek. Er wordt kort stilgestaan bij welke vormen van behandeling mogelijk zijn bij kinderen met een ASS.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Toetsen

  Casuïstiek.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.


  Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.
 • Datums

  Omvang

  3 vrijdagen van 09:30 tot 16:30

  Datums

  2 oktober, 6 november en 11 december 2020

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
  • Orthopedagoog-Generalist BIG
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog

 • Docenten
  drs. Carien van der Linde

  drs. Carien van der Linde

  Carien van der Linde is werkzaam als Gz-psycholoog bij Karakter.Lees meer
  drs. Annuska van der Vegte

  drs. Annuska van der Vegte

  Annuska van der Vegte is als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut (VGCt) werkzaam binnen de zorglijn ASS van Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie. Zij is tevens werkzaam als docent bij de Karakter Academie.
  Lees meer
 • Literatuur
  Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
 • Reviews