Start op:

Kosten: € 775

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Diagnostiek autisme bij kinderen  (A2074)

Het diagnosticeren van kinderen met een autismespectrumstoornis is een ingewikkeld proces. Deze cursus verschaft je meer deskundigheid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij aandoeningen binnen het spectrum van autistische stoornissen. Naast de classificerende diagnostiek staan we vooral stil bij de individueel descriptieve diagnostiek. Ook leer je hoe je kunt komen tot handelingsgerichte diagnostiek.
 

Feiten

 • Omvang: 3 vrijdagen van 09:30 tot 16:30
 • Datums: 2 oktober, 6 november en 11 december 2020
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Carien van der Lindedrs. Annuska van der Vegte
 • Docenten

 • Kosten: € 775
 • Cursuscode: A2074

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • Orthopedagoog-Generalist BIG
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
Gz-psycholoog BIG, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog-Generalist BIG, Basispsycholoog en Orthopedagoog

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) diagnosticeren is een ingewikkeld proces. In deze cursus leer je de kenmerken van ASS herkennen en beschrijven. Naast classificerende diagnostiek staan we vooral stil bij individueel descriptieve diagnostiek. Daarnaast is er aandacht voor handelingsgerichte diagnostiek. Tijdens deze cursus wordt specifiek aandacht besteed aan ASS bij meisjes, differentiaal diagnostiek en welke vormen van behandeling mogelijk zijn bij kinderen met een ASS.

We verwachten de uitvoering dit najaar klassikaal te kunnen verzorgen, omdat deze cursus zich onvoldoende leent voor online lessen. Uiteraard volgen we de coronamaatregelen nauwgezet en houden we je op de hoogte.Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.

Wat leer je?

Je verwerft meer deskundigheid in het herkennen en beschrijven van kenmerken die horen bij autisme spectrum stoornissen (ASS).

Inhoud

Er wordt aandacht besteed aan de diagnostiek van kinderen met een autismespectrumstoornis en de specifieke kenmerken daarvan (DSM 5 en praktijk).
Het gehele diagnostische proces van een eerste vermoeden tot de uiteindelijke diagnose wordt belicht. Er wordt ingegaan op de verschillende deelonderzoeken als anamnese, inhoud van het psychodiagnostisch onderzoek en mogelijke observaties in de school- en thuissituatie. De samenwerking met ouders komt daarbij nadrukkelijk aan de orde evenals de consultatie aan het onderwijs. Speciale aandacht gaat er uit naar ASS bij meisjes en differentiaal diagnostiek. Er wordt kort stilgestaan bij welke vormen van behandeling mogelijk zijn bij kinderen met een ASS.

Toetsen

Casuïstiek.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: drs. Carien van der Lindedrs. Annuska van der Vegte
 • Docenten

  Enthousiast geworden?

  De inschrijving voor deze cursus is gesloten, bovenin vind je de andere beschikbare datum(s).

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2074 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl